Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шта следи након повлачења Америке: Може ли Ердоган да оствари своје планове у Сирији?

09.10.2019. 20:28
Пише:
извор Србија Данас/Адванце
Redžep Tajip Erdogan
Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа/илустрација

Која ће бити судбина Сирије?

Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће "уништити" турску привреду ако, према његовом мишљењу, Анкара оде предалеко у сукоб у Сирији. Уочи предстојеће турске војне офанзиве на северу Сирије, Трамп је на свом Твитер налогу написао:

- Ако Турска учини нешто што сматрам табуом у својој великој и неупоредивој мудрости, потпуно ћу уништити турску привреду. 

Стање с америчке стране је, дакле, више-мање уобичајено. Бела кућа најавила је да неће стати на пут турској офанзиви на северу Сирије. Трамп је на Твитеру напоменуо да је време да се Американци извуку из тих "бескрајних смешних ратова" и "врате њихове војнике кући". Најавом да ће повући америчке трупе са севера Сирије, он је сам утро пут турској офанзиви. Пре повлачења трупе телефоном је разговарао с турским челником Реџепом Тајип Ердоганом.

ТАМНА НОЋ ПРЕД СИРИЈОМ! ПРВЕ ЖРТВЕ ТУРСКЕ ОПЕРАЦИЈЕ "ИЗВОР МИРА"! Курди без воде и у мраку! (ВИДЕО)

ТАМНА НОЋ ПРЕД СИРИЈОМ! ПРВЕ ЖРТВЕ ТУРСКЕ ОПЕРАЦИЈЕ "ИЗВОР МИРА"! Курди без воде и у мраку! (ВИДЕО)

ДРАМА НА НЕБУ ИЗНАД СИРИЈЕ: РУСКИ СУХОЈИ ПРЕСРЕЛИ ИЗРАЕЛСКЕ АВИОНЕ! Горело небо! Одмах су УСТУКНУЛИ!

ДРАМА НА НЕБУ ИЗНАД СИРИЈЕ: РУСКИ СУХОЈИ ПРЕСРЕЛИ ИЗРАЕЛСКЕ АВИОНЕ! Горело небо! Одмах су УСТУКНУЛИ!

КУРДИ ТВРДЕ: Турски авиони почели да гађају ЦИВИЛНА ПОДРУЧЈА (ВИДЕО)

КУРДИ ТВРДЕ: Турски авиони почели да гађају ЦИВИЛНА ПОДРУЧЈА (ВИДЕО)

Турска намерава да протера курдске милиције, повезане с америчким снагама, из пограничне регије и да тамо смести сиријске избјеглице. У понедјељак увече, турско министарство обране саопштило је да су завршене припреме за војну операцију. Сиријске демократске снаге (СДФ) с доминацијом Курда потврдиле су повлачење америчких трупа из пограничне регије. СДФ су били савезници Сједињених Држава у борби против ИС у Сирији. ЕУ и немачка влада упозорили су на офанзиву Турске. То би омело политичке напоре попут недавно најављеног Сиријског уставног одбора, нанело би више патње цивилима и одвело више људи у бег. Даљња подршка побуњеничким скупинама на челу с Курдима била би прескупа, написао је Трамп.

-Курди су се борили с нама, али добили су пуно новца и опреме за то. Деценијама су се борили против Турске. Турска, Европа, Сирија, Иран, Ирак, Русија и Курди сада се морају упознати са стварном ситуацијом. Време је за излазак Сједињених Држава из тих смешних, бескрајних ратова, од којих су многи били племенски ратови - ово су неки од твитова које је амерички председник у своје име послао у свет.

Трампа су такође властити редови оптуживали да је напустио курдску полицију на северу Сирије. Председник је рекао да разуме и заговорнике и критичаре повлачења. Ако би трупе остале тамо, није јасно када би се могле повући. Трамп је рекао да су повучене трупе бројале само 50 америчких војника. Владин дужносник дао је до знања да ће војници бити премештени из пограничног подручја између Турске и Сирије на друга војна мјеста. Дакле, Трамп није наредио повлачење војника из Сирије. Амерички војници не би могли бити у опасности да буду "рањени, убијени или заробљени" ако турска војска пређе границу и започне борбу с Курдима на северу Сирије. Повлачење војника, међутим, не представља "зелено светло" за турску инвазију. Поврх свега, амерички председник позвао је Турску да чува заробљене милитанте ИС и њихове родбине. Према проценама америчке војске, у неким је импровизираним затворима СДФ-а око 10 000 бораца Даеша. Неколико затвора налази се у близини границе с Турском. Осим тога, на североистоку Сирије постоје бројни избеглички кампови у којима живи око 70.000 људи. Трамп је поновно критизирао државе попут Немачке и Француске, које су одбиле примити своје држављане који су међу заробљеним борцима ИС.

У међувремену, Министарство одбране Сједињених Држава упозорило је на потенцијално "дестабилизирајуће последице" планиране турске операције за регион. Утицајни амерички Републиканац Линзи Грем најавио је двостраначку резолуцију Сената о санкцијама против Турске у случају турске "инвазије" на север Сирије. Ако турске трупе нападну курдске снаге на северу Сирије, такође ће захтиевати обуставу турског чланства у НАТО-у, написао је Грем на Твитеру. Нада се и очекује да ће се за такву резолуцију постићи двотрећинска већина у Конгресу. Таква би већина могла поништити Трампов могући вето. Раније је Грахам говорио о "импулзивној одлуци" председника. Бројни републикански и демократски конгресми изјавила су: Најава владе која се односи на Сирију је погрешан и катастрофалан ударац за наше националне безбедносне интересе. Адвокат Републиканаца у Сенату генерал Мич Меконел рекао је у изјави да ће изненадно повлачење америчких снага из Сирије имати користи за Русију, Иран и Асада.

- Позивам предсједника да заједно држи нашу мултинационалну коалицију ради пораза против Даеша и спречавања значајног сукоба између НАТО савезника Турске и наших локалних сиријских протутерористичких партнера - рекао је Меконел

У јануару је Трамп запретио Турској економским разарањем ако нападну Курде у Сирији. Након даљих претњи Ердогана да ће извршити инвазију на север Сирије, Сједињене Државе су Турској понудили помоћ у успостављању "сигурносне зоне" дуж границе. Турска је, међутим, била незадовољна напретком. Али, курдска полиција сматрала је да се споразуми поштују. Између осталог, то је укључивало уништавање курдских војних објеката и повлачење бораца. Рок који је Ердоган поставио за довршавање безбедносне зоне истекао је крајем септембра. Трампове најаве већ су имале утицаја на турску привреду у прошлости. Најавом ових санкција цена турске лире је пала. Најновија претња од понедјељка већ је гурнула турску лиру на најнижи степеник у више од месец дана.

Многи амерички посланици, како у Конгресу тако и у Пентагону, сматрају да ће тај потез наштетити односима с будућим партнерима и одузети један од ретких успеха које су Американци имали на Блиском Истоку у четверогодишњој кампањи против ИС, односно да се ради о издаји једног од најближих партнера у том делу света. Пентагон у Сирији има око 1.000 америчких војника, укључујући гарнизон уз иранску линију у близини Ирака и Јордана. Анкара сада наглашава да јој је потребна ова зона уз турску границу са Сиријом да би сместио велики дио од око 3,6 милиона сиријских избеглица у Турској.

ПУТИН ЗАПРЕТИО ЕРДОГАНУ: Ево шта му је рекао о нападу на Курде!

ПУТИН ЗАПРЕТИО ЕРДОГАНУ: Ево шта му је рекао о нападу на Курде!

СИРИЈЦИ СПРЕМАЈУ ОСВЕТУ ТУРЦИМА: Одговорићемо СВИМ СРЕДСТВИМА! Прихватићемо "заблуделе синове"!

СИРИЈЦИ СПРЕМАЈУ ОСВЕТУ ТУРЦИМА: Одговорићемо СВИМ СРЕДСТВИМА! Прихватићемо "заблуделе синове"!

КРОЗ КРВ И БАРУТ ДО САМОГ ВРХА: Како су руски специјалци постали ПРЕКАЉЕНИ БОРЦИ у Сирији (ФОТО/ВИДЕО)

КРОЗ КРВ И БАРУТ ДО САМОГ ВРХА: Како су руски специјалци постали ПРЕКАЉЕНИ БОРЦИ у Сирији (ФОТО/ВИДЕО)

Две тачке остају нерешене у преговорима турских и америчких војних изасланика о сигурној зони. Ердоган је прошлог викенда током обраћања Генералне скупштине УН-а израдио карту која је показала да Анкара жели "сигурну зону" која се протеже 480 километара дуж турске границе и улази 30 километара дубоко на територију Сирије. Анкара такође захтева потпуну контролу над овом регијом. Ердоган је то нагласио крајем августа, у обраћању кадетима који су дипломирали на Свеучилишту националне обране. Рекао је да Турска неће прихватити никакав аранжман који турским снагама не даје потпуну контролу над овом зоном. Осим што је покренуо ограничене заједничке патроле с Турском дуж турско-сиријске границе, Васхингтон није прихватио ниједан од ових захтева. Ердоган је то такође нагласио у свом обраћању на Факултету националне обране.

- Видимо велики јаз између онога што говоримо (о сигурној зони) и онога што САД говоре о томе - рекао је. Даље се осврнуо на састанак који ће имати с Трампом. 

- Састанци које ћемо имати за три недеље у Сједињеним Државама биће нам последња прилика. Ако наши војници не контролишу подручје у року од неколико недеља, тада ћемо покренути наш план - упозорио је Ердоган.

То је било пре месец дана. Ердоганов неуспех да се сусретне с Трумпом у Њујорку - осим фотографисања током вечере коју је Трумп приредио - довео га је у тежак положај, с обзиром на наде које је уложио у овај састанак. Прошао је и рок који је Ердоган дао за постројавање турске војске на североистоку Сирије. Са своје стране, министар обране Хулуси Акар рекао је да је турска војска спремна кренути чим прими Ердоганове наредбе. Његови дани пролазе у грозничавим разговорима с бројним америчким генералима. 

ИРАНСКЕ ТРУПЕ НА ГРАНИЦИ СА ТУРСКОМ: Ситуација на ИВИЦИ УСИЈАЊА, ево шта је ГЛАВНИ ЗАДАТАК

ИРАНСКЕ ТРУПЕ НА ГРАНИЦИ СА ТУРСКОМ: Ситуација на ИВИЦИ УСИЈАЊА, ево шта је ГЛАВНИ ЗАДАТАК

РОХАНИ СЕ ОБРАТИО ЕРДОГАНУ! Дипломатски ПРЕОКРЕТ, открио ПЛАН АКЦИЈЕ - па ОСУО ПАЉБУ ПО АМЕРИМА

РОХАНИ СЕ ОБРАТИО ЕРДОГАНУ! Дипломатски ПРЕОКРЕТ, открио ПЛАН АКЦИЈЕ - па ОСУО ПАЉБУ ПО АМЕРИМА

ПРОГЛАШЕНА ОПШТА МОБИЛИЗАЦИЈА! Курди групишу трупе, да ли је пређена ТАЧКА БЕЗ ПОВРАТКА?!

ПРОГЛАШЕНА ОПШТА МОБИЛИЗАЦИЈА! Курди групишу трупе, да ли је пређена ТАЧКА БЕЗ ПОВРАТКА?!

Такође није јасно хоће ли Русија и Иран прихватити Ердоганове планове за североисток Сирије. Москва је у прошлости рекла да подручје које је Турска заузела на северозападу Сирије током претходних операција треба предати на управу Дамаску. Иран се углавном слаже с тиме. Други непремостив проблем с којим се Анкара суочава је тражено финансирање инфраструктурних пројеката у предложеним сигурним зонама у којима ће се сместити милиони Сиријаца. Током свог обраћања Генералној скупштини, Ердоган је нагласио да Турска не може сама поднети предлог овог плана. Искористио је мешавину завера и претњи како би приморао европске престонице да финансијски подрже Турску, док се носи с теретом сиријских избеглица. Ердоган је тврдио да би сигурна зона у Сирији спречила да нова поплава избеглица крене у Еуропу. Такође је рекао да, ако не постоји таква зона, Анкара неће имати другог избора осим да отвори врата и пустити избеглице да оду у Европу. Ердоган ће настојати да све у недоумици о његовим следећим потезима у Сирији, али није јасно има ли одговоре на многобројна питања и он сам. 

Дешавања у Сирији, Ираку и Јемену можете пратити ОВДЕ.

УСКОРО ПОЧИЊЕ ОФАНЗИВА: Турски званичник ОТКРИВА када почиње ЈУРИШ НА КУРДЕ, и ко ће Турцима ЧУВАТИ ЛЕЂА

УСКОРО ПОЧИЊЕ ОФАНЗИВА: Турски званичник ОТКРИВА када почиње ЈУРИШ НА КУРДЕ, и ко ће Турцима ЧУВАТИ ЛЕЂА

НАПАД НА КУРДЕ! Изведен ЖЕСТОКИ УДАР у Раки, поново почиње ТЕРОР присталица "КАЛИФАТА" (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

НАПАД НА КУРДЕ! Изведен ЖЕСТОКИ УДАР у Раки, поново почиње ТЕРОР присталица "КАЛИФАТА" (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

ТРАМП ПОРУЧИО: Нисмо напустили Курде, изузетне људе и борце! Настављамо да им помажемо и оружјем и финансијски!

ТРАМП ПОРУЧИО: Нисмо напустили Курде, изузетне људе и борце! Настављамо да им помажемо и оружјем и финансијски!

ДА ЛИ ЋЕ СЕ РЕШИТИ СУДБИНА СИРИЈЕ? Трамп позвао Ердогана на разговор

ДА ЛИ ЋЕ СЕ РЕШИТИ СУДБИНА СИРИЈЕ? Трамп позвао Ердогана на разговор

УРАДИЋЕ СВЕ ДА СПРЕЧЕ ТУРСКИ ЈУРИШ: Амери кренули у ДИПЛОМАТСКУ ОФАНЗИВУ, стижу нове ПРЕТЊЕ ИЗ ПЕНТАГОНА

УРАДИЋЕ СВЕ ДА СПРЕЧЕ ТУРСКИ ЈУРИШ: Амери кренули у ДИПЛОМАТСКУ ОФАНЗИВУ, стижу нове ПРЕТЊЕ ИЗ ПЕНТАГОНА

ТЕМПИРАНА БОМБА! Две земље, огромна мржња и ГОМИЛА НУКЛЕАРНИХ БОМБИ: Да ли ће на овом месту избити Трећи светски рат? (ВИДЕО)