Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Стравична исповест џихадисте који се вратио у Босну: Силовали МРТВЕ жене, али то није најјезивије!

11.08.2017. 14:21
Пише:
Србија Данас / Telegraf.rs
Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Ево како изгледа живети под Исламском државом

Човек представљен само као Хилми отишао је из Босне у Сирију надајући се да је калифат идеално верско окружење за које се треба борити, а вратио се 16 месеци касније потпуно разуверен и разочаран. Он је рекао да када је дошао на ратиште тамо није било струје, књига, интернета а често ни хране ни воде.

Немају ПРЕБИЈЕНЕ паре: Сиријска опозиција скроз ПУКЛА, па би Асада да руши другим путем!

У Идлибу поново пала КРВ: Милитанти НАПАЛИ стамбена насеља, ПАКАО на све стране!

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

- Имао сам нешто уштеђевине коју сам брзо потрошио на храну, а затим сам добијао само 50 долара месечно. Моја жена је помагала тамошњим женама па би и она некад нешто зарадила, али сви смо били у константном страху да ли ћемо преживети и како да се уопште вратимо кући. Тамо нема живота, нема чак ни траве - почиње своју причу он.

Хилми има двојно држављанство, босанско и црногорско, и један је од 250 људи са наших простора који су се вратили кући након ратишта и побегли од Исламске државе. Иако су законом из 2015. проглашени терористима и законски гоњени, многи од њих сада помажу при лоцирању и враћању других војника кући.

Џихадисти УХВАТИЛИ иранског борца, а онда му ЗВЕРСКИ пресудили: У Ирану је проглашен за СВЕЦА!

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Пошто је целог живота живео по строгим муслиманским правилима, када је чуо да је Исламска држава оформила калифат, желео је да оде тамо са породицом и живи по шеријатским законима. Дестинација му је била Алепо, где је већ имао пријатеља из Црне Горе који га је убеђивао да у граду ништа не недостаје, да је рат далеко и да може остати код њега са породицом.

- Идеја ми је била да одем тамо и проверим стање, а затим продам све што имам и преселим се у Сирију са породицом. Међутим кад смо стигли тамо фебруара 2015. сазнао сам да ми је пријатељ погинуо у бици код Кобана и да је ИС прогласио ратно стање, па су нам одузели пасоше, али смо се уз помоћ људи са Балкана, којих тамо има много, сместили у кућу близу турске границе где смо били скоро годину дана - каже он.

Лудачка ЖИЛАВОСТ џихадиста ИС у Раки успорава Курде да их БРЖЕ пошаљу на онај свет (ВИДЕО)

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Хилми открива да у Сирији има много људи са Балкана, углавном из Босне, Црне Горе и Србије. И док неки долазе због религијских уверења други су ту да би побегли од закона. Након што је пронашао кријумчара који га је за 1.500 долара пребацио у Турску, где је био у затвору два месеца, коначно се вартио у Босну, где је опет пак био ухапшен као терориста.

За разлику од Хилмија који је у Сирију отишао из религијских убеђења, има оних који отворено говоре да су на Блиски исток отишли због зараде.

- Ја сам муслиман и да се не лажемо сви смо свесни да Бог од нас никада не би тражио да убијамо. Ја сам тамо ишао због новца. Из истог разлога ратовао сам у бившој Југославији, учествовао у пљачкама и чак био и у затвору - прича Фисник, који је живео у Србији, Црној Гори, Турској и Немачкој, а који се 2014. придружио милитантном огранку Ал Нусра.

Асадове противнике Амери пустили низ воду: Сад моле Русе да их спасу!

al kaida
ал каида / Извор: Профимедиа

- Било нам је обећано око 2.000 долара месечно, као и шанса да успут зарадимо пљачкајући. Асадова армија је била лоше мотивисана због чега смо имали неке успехе око Алепа и постали познати. Онда су уследили масакри. Виђао сам како после битке одсецају људима главе и жене мртве силују. То је нешто што нисам виђао у рату у Југославији, али иако ми је испрва било мучно то да гледам, после сам се навикао - каже Фисник.

Убрзо су им рекли да се њихова јединица придружује Исламској држави, али њега то није занимало, све док је био добро плаћен.

- Нови плаћеници су дошли, неки чак и хришћани који су убијали због забаве и адреналина. Разне разлоге су налазили да би пљачкали, убијали, мучили, силовали и палили. Ја сам лично највише пара зарадио када сам превозио културне артифакте и уметничка дела до турске границе - каже он.

Када је његов командант нестао и дошао нови, од њега је тражено да почне да убија цивиле, што он није био спреман да уради, јер је на ратиште дошао искључиво због новца. Тада је преко својих веза нашао начин да се врати на Балкан где је и ухапшен.

КРВАВА ЖЕТВА: Погледајте СНИМАК борби у Јемену и како Хути засипају саудијске окупаторе ракетама (ВИДЕО)

Tvrđava Alep
Тврђава Алеп / Извор: Профимедиа

Најсветлији пример је свакако Алберт Бериша, који се из Сирије вратио са жељом да оснује невладину организацију која би помагала људима са Балкана да се врате и да схвате да нема сврхе ратовати, као и да покуша да спречи што више људи да оду на ратишта на Блиском истоку.

- Ја нисам видео смисао у друштвеном систему на Косову нити било какву мисију, па сам отишао 2013. у Сирију да се борим против режима Башара Ал Асада, али никада нисам учествовао у биткама. Свако од нас је имао своје разлоге - каже он.

Сиријска војска пред ВРАТИМА Деир ез Зора: Пада последње упориште ИС у Раки, терористи се ПОВЛАЧЕ!

ISIS
ИСИС / Извор: Профимедиа

Када се вратио на Косово ухапшен је и испитиван, али је о концу свега успео да оснује своју организацију "ИНСТИД" која се сада на Косову бори против екстремизма и одласка људи на страна ратишта.

- Најтежа ми је била дискриминација и предрасуде са којима сам се суочавао када сам се вратио. Свако може да направи грешку, али ја на крају нисам знао уопште где више припадам. Схватио сам да су већина тих људи заправо жртве пропаганде или својих убеђена и одлучио сам да направим организацију која би им помогла да опет постану део друштва и корисни за ово друштво на било који начин - закључује он.

Вести из Сирије, Ирака и Јемена можете прочитати ОВДЕ.