Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Завршена седница Савета безбедности УН о нападу на Сирију: Није прихваћена резолуција Русије (ВИДЕО)

14.04.2018. 17:33 20:01
Пише:
Србија Данас
UN
УН / Извор: Фото:Тањуг/АП

Почела седнице Савета безбедности УН о нападу на Сирију

Русија је позвала хитан састанак Савета безбедности УН о нападу који су у суботу у Сирији извели САД, Велика Британија и Француска, назвавши напад очигледним непоштовањем међународног права.

Дешавања са седнице Савета безбедности УН пратите уживо:

- Време је да Вашингтон већ научи да се међународни кодекс понашања, који се тиче употребе силе, регулише Повељом Уједињених нација. Интересантно је како ће се односити народи Велике Британије и Француске према томе што њихово руководство учествује у противправним војним авантурама, осврћући се на амерички устав. Све време вас нешто вуче ка колонијализму, ка неоколонијализму - рекао је Небензја.

Према његовим речима, напад САД и њихових савезника на Сирију представља хулиганство.

- Све је протекло по разрађеној шеми: провокација, лажне оптужбе, казна. Ви тако сада желите да водите међународне послове? То је хулиганство у међународним односима, и то не ситно, ако имамо у виду да је реч о кључним нуклеарним државама - рекао је Небензја.

Он је додао да САД и њихови савезници занемарују Повељу Уједињених нација, да нису активни у Савету безбедности и да се не консултују ни са ким, лажно уверавајући све у супротно.

САД су спремне да поново ударе на Сирију ако то буде потребно, изјавила је Ники Хејли, стални представник те земље у УН.

- Спремни смо да наставимо са притиском ако сиријски режим буде толико глуп да поново тестира нашу одлучност - рекла је Хејлијева.  

- Јутрос сам разговарала са председником Трампом и он је рекао да ће сиријски режим, ако реши да поново користи отровни гас, бити на нишану америчког оружја које је запето и чека. Када наш председник нацрта црвену линију, он је спреман и на реализацију ако се та црвена линија пређе - додала је Хејлијева.

САД, Британија и Француска су јутрос извели ракетне ударе по објектима сиријске владе који се, по њиховом мишљењу, користе за производњу хемијског оружја. На Сирију су испалили више од 100 ракета, а већину је оборила сиријска ПВО. Руске снаге нису дејствовале али су испратиле све пројектиле. Председник Русије Владимир Путин назвао је ударе актом агресије против независне државе, при чему ни руски војни експерти ни мештани нису потврдили да је коришћено хемијско оружје које је било разлог за напад. 

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш затражио је данас од свих држава да се "суздрже у овим опасним условима и да не доводе до ескалације и погоршања патње сиријског народа".

Он је на седници Савета безбедности Уједињених нација рекао да су међународни истражитељи у Сирији спремни да посете место напада у Думу, граду у Сирији, због којег су САД, Француска и Велика Британија напале Сирију, преноси Ројтерс.

Стална представница Велике Британије у Уједињеним нацијама Карен Пирс навела је четири услова за дипломатско решење сиријске кризе, међу којима су - уништење хемијског оружја и повратак женевском преговарачком процесу.

- Сматрамо да се решење састоји из четири дела. Прво: сиријски програм хемијског оружја мора бити заустављен, а залихе уништене заувек. Друго: потребно је брзо прекинути војна дејства у сагласности са свим резолуцијама Савета безбедности - рекла је Пирсова.

Трећи услов, према речима Пирсове, јесте повратак сиријске власти за преговарачки сто у Женеви.

- И четврто: потребно је сносити одговорност за коришћење хемијског оружја и друге ратне злочине у Сирији - додала је она.

Према њеним речима, Велика Британија, САД и Француска су спремне за наставак тражења дипломатског решења сиријске кризе.

Савет безбедности Уједињених нација није усвојио резолуцију коју је Русија поднела поводом напада САД, Велике Британије и Француске на Сирију, а у којој се предлаже осуда овог напада. Документ није усвојен, јер није имао довољно гласова подршке.

Троје људи је рањено у синоћњем нападу коалиције на чеку САД на сиријске објекте, а причињена је и велика материјална штета, изјавио је стални представник Сирије при Уједињеним нацијама Башар Џафари.

- Три цивила су рањена - изјавио је Џафари током заседања Савета безбедности УН и додао да је сиријски ПВО пресрео већину испаљених ракета. 

Стални представник Сирије при Уједињеним нацијама Башар Џафари рекао је да су напади против његове земље од стране САД и њених савезника "још једна порука терористима" која их охрабрује да користе хемијско оружје у својим будућим нападима.

- Три агресора су показала да терористичке групе могу наставити са злочинима не само у Сирији, већ и у другим земљама - рекао је Башар ал Џафари, алудирајући на Вашингтон, Лондон и Париз.