Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО: Са ових жаришта су кренули сви удари на НАШУ земљу!

01.09.2016. 12:32
Пише:
Србија Данас
Napad na Srbiju
Напад на Србију / Извор: Фото: СД/илустрација

Ситуација у Србији и региону је напета.

Напад на српског премијера у Сребреници у јулу прошле године утицао је на подизање тензија у региону које се нису смиривале већ су се рапламсале притисцима на Србе. Притисци на Србију су се повећавали рехабилитацијом Алојзија Степинца, наставили укидањем пресуде Бранимиру Главашу, затим дизањем споменика Миру Барешићу, говором мржње бившег хрватског премијера Зорана Милановића, укидањем забране кретања Насеру Орићу, преко ненајављене посете Бакира Изетбеговића, сукоба навијача Новог Пазара и Црвене Звезде, па све до забране враћање Срба на Косово, напада на расељене Србе на путу ка Мушутишту и дискриминације Срба од стране Еулекса.

 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

govor mrznje
говор мрзње

Конфликт са Босном и Херцеговином захуктао се када је премијер Србије Александар Вучић нападнут 11. јула 2015. године у Сребреници. После више од годину дана истрага се није померила даље од почетка, а да ствар буде још гора, враћена је на место од пре самог напада, тачније као да се ништа није догодило.

Конкретно, Тужилаштво БиХ обуставило је истрагу против Алмира Мердића (41) из Јелаха, једног од главних осумњичених за напад на премијера Србије Александра Вучића након комеморације жртвама у Сребреници прошле године.

Провокација, немар или неозбиљност једне државе у односу на другу овде је очигледан. Како се и дало очекивати, реакције обе стране су биле бурне. Српска страна је била незадовољна очигледном неправдом, док је посланик БиХ Садик Ахметовић изјавио да је Александар Вучић у Поточарима напао самог себе и тиме још више усијао ситуацију и вербално напао Србију. Градоначелник Сребренице Ћамил Дураковић је ове године поручио премијеру Вучићу да није добродошао у Поточарима, заборавивши да је премијер тамо нападнут и да ништа није урађено на расветљавању тог напада, али и заборавивши донацију Србије поменутој општини од 5 милиона евра.

 

govor mrznje
говор мрзње

Пре обуставе истраге против Алмира Мердића, као затишје пред буру, босански врх исказао је још једном непоштовање Србији и српским жртвама.

Поступак против Насера Орића

Орић је током рата у БиХ био заповедник 28. дивизије Армије БиХ, која је деловала на ширем сребреничком подручју.

Против њега је због ратних злочина вођен и поступак по оптужници која је подигнута пред Хашким трибуналом, који га је ослободио кривице.

Злочини у селима Залазје, Лолићи и Куњерац том оптужницом нису били обухваћени, а истрагу против Орића због тога је одвојено отворило Тужилаштво за ратне злочине Србије.

Наиме, одлуком Суда БиХ од 28. јула ове године, Орићу су укинуте мере које су подразумевала ограничено кретање на терориторији ФБиХ и обавезно јављање надлежним полицијским органима једном месечно.

Орић је, подсећамо, ухапшен 10. јуна прошле годуне приликом уласка у Швајцарску, по потерници из Србије, а затим му је одређен екстрадицијски притвор у трајању од 14 дана. Али, на захтев правосудних институција изручен је БиХ 26. јуна прошле године, а само неколико дана касније и оптужен за ратни злочин. Суђење Насеру Орићу почело крајем јануара ове године, али како је почело тако је и остало, као и у претходном случају, није се макло даље од почетка.

 

ХРВАТСКА

govor mrznje
говор мрзње

Жупанијски суд у Загребу поништио је 22. јула 2016. године пресуду којом је хрватски надбискуп из времена НДХ Алојзије Степинац 1946. године проглашен за ратног злочинца и осуђен на 16 година затвора. Захтев за поништење пресуде поднео је његов рођак Борис Степинац. Одлуком судије Ивана Турудића контроверзни католички свештеник после 70 година ослобођен је оптужби за сарадњу са окупатором, насилно католичење православаца и помагање усташком режиму. Ово је први корак рехабилитовања усташтва, уследиле су протестне ноте Србије, али и Хрватске. Ипак, ту се низ не заршава.

 

govor mrznje
говор мрзње

Наставак рехабилитације усташтва се догодио само 6 дана касније, тачније 28. јула 2016. године, Врховни суд Хрватске прихватио је жалбу Бранимира Главаша и других оптуженика и у целости укинуо првостепену пресуду којом је био осуђен на затворску казну због ратног злочина у случајевима "гаража" и "селотејп"'.

Укидање ћирилице

На згради вуковарске полицијске станице по ко зна који пут разбијена је двојезична табла са називом установе на латиничном и ћириличном писму, потврдила је вуковарско-сремска полиција.

Двојезична табла на згради Полицијске станице у Вуковару је разбијана већ неколико пута

Предмет је упућен првостепеном суду на поновно суђење, наведено је у одлуци која је написана још 7. јуна на 11 страница.

Хрватски ратни злочинац Бранимир Главаш, после седам година обратио се јавности у Осијеку и оштро напао Србију.

Како је навео, осетио је потребу да се коначно обрати јавности и пре свега да одговори на дипломатске ноте Србије. Главаш не само да је упутио провокације Србији, већ је у том обраћању позвао хрватске власти да реагују на "безобразлук" Србије.

Ратни злочинац је том приликом дао себи за право да се згрози на протестну ноту коју је Србија упутила Хрватској због укидања пресуде за ратне злочине Алојзију Степинцу. По његовим речима, због таквих ствари Хрватска дефинитивно мора радити на томе да спречи улазак ''четничке'' Србије у ЕУ.

Бранимир Главаш на крају конференције за новинаре честитао је свим хрватским борцима и њиховом народу тзв. Дан победе, 21. годишњицу протеривања Срба са њихових огњишта.

 

govor mrznje
говор мрзње

Хрватске власти као да седе и смишљају нову провокацију намењену Србији. Па су тако дошли до тога да су смо 2 дана након укидања пресуде Главашу открили споменик Миру Барешићу, атентатору на југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића. Споменик носи име „Поглед на Домовину“.

 

govor mrznje
говор мрзње

У последње време посебно је актуелан говор мржње бившег премијера Хрватске Зорана Милановића упућен Србији. Милановић је у тајно снимљен како назива Србију „шаком јада“.

- Они су шака јада која већ 150 година не зна да губе територије. Мешају се око Македоније, мешају се око Војводине, код нас се мешају… То је мали народ. Шта хоће они, нема их ни 10 милиона, а хоће да владају Балканом. – рекао је лидер СДП-а.

Ипак и поред осуде јавности и одлуке Владе Србије да неће одговарати ни на какве провокације које долазе од суседа, Милановић се није зауставио већ је наставио са вређањем председника и премијера Републике Србије рекавши да са њима не може разговарати, притом Томислава Николића назива „Тома Гробар“.

За крај, поменути бивши премијер је читаву ситуацију зачинио изјавом:

- Кад сам рекао "шака јада" и "чаршија", нисам вређао Србе, ја сам им се ругао.

Милановић је, рекао да некоме ко нема "менталтитет силника или покушаја силника" никада неће рећи да је "шака јада". У једном тренутку је чак запретио и ратом уколико Београд не укине Закон о универзалној јурисдикцији.

Napad na Srbiju
Напад на Србију / Извор: Фото: СД/илустрација

НОВИ ПАЗАР

govor mrznje
говор мрзње

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић дошао је у Нови Пазар, а да пре тога није ни обавестио Владу Србије о свом доласку. Притом, направио је дипломатски скандал изјавом у којој је изједначио Републику Српску, која је ентитет у БиХ, са Санџаком, који је само регион у Србији, што је изазвало жестоке реакције српских званичника.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић осудио је изјаве Бакира Изетбеговића рекавши да је таквим тврдњама он на најбруталнији начин погазио Устав Босне и Херцеговине и Устав Републике Србије. Стефановић је истовремено рекао да Изетбеговић покушава да укине право Републике Српске, и то је потпуно супротно Уставу БиХ, и међународном споразуму какав је Дејтонски споразум.

 

govor mrznje
говор мрзње

На фудбалској утакмици која се одиграла у недељу 28. јула између Новог Пазара и Црвене Звезде дошло је до немилих догађаја када су се навијачи два тима потукли.

Сулејман Угљанин, бивши министар у Влади Србије, оптужио је МУП да је на новопазарски стадион довео навијаче Црвене Звезде које је назвао "наоружаним четницима" и за које тврди да су са собом носили "фашистичку иконографију" и транспаренте са ликом Драже Михајловића, Ратка Младића и других, како каже, злочинаца који су "спроводили геноцид над Бошњацима".

Након туче на стадиону ФК Нови Пазар, премијер Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће посетити Нови Пазар како би пружио подршку и да као председник Владе неће дозволити да било који грађанин Србије буде нападнут, било да је Бошњак, Србин.

Лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин отишао је корак даље и најавио је да ће, након, како каже, учесталих "шовинистичких и националистичких" испада и претњи навијача Црвене звезде на фудбалском стадиону у Новом Пазару, тражити да се утакмице два тима убудуће играју изван општина у којима живе претежно Бошњаци.

Након најаве премијера Александра Вучића да ће отићи у Нови Пазар и да "неће дозволити да Бошњаци буду нападнути", на порталима у Санџаку појавили су се коментари у којима се "шаљу опасне поруке" председнику Владе Србије.

 

КОСОВО

govor mrznje
говор мрзње

Албанских екстремиста упутили су 19. августа нове претње српском народу на Косову и Метохији. Злочиначка ОВК запретила је новим терористичким нападом! Екстремисти су претњу објавили на Фејсбук страници по имену једног од оснивача ове групе Мује Краснићија, убијеног 1998.године.

 

govor mrznje
говор мрзње

У Мушутишту код Суве Реке, постављен је билборд којим се на најдиректнији начин распирује међунационална мржња и обесхрабрују Срби који су изразили спремност да се врате у то село. Оно што је најинтересантније јесте да се у селу у којем је све што је српско практично сравњено са земљом, укључујући цркву с почетка 14. века, билбордима се указује на наводна злодела српског народа. У Метохији која је најбруталније етнички очишћена од Срба овакве поруке локалних албанских екстремиста попримају надреалан карактер, оценила је Канцеларија за Косово и Метохију која је уједно и затражила од привремених институција самоуправе у Приштини да хитно уклоне билборд.

Азем Суља, некадашњи посланик у Скупштини Косова, командант ОВК и ујак тзв. косовског председника Хашима Тачија, пуштен је на слободу 26. августа. Он је у притвору провео четири месеца, након што је приведен због сумње да је предводио групу која је незаконито присвојила земљиште српских породица са Косова, у вредности од 30 милиона евра. 

 

govor mrznje
говор мрзње

Три пуна аутобуса Срба, у којима су и жене са децом, полиција је зауставила код Суве Реке и није им дозвољавала пут у село Мушутиште како би на темељима порушене Цркве Богородице Одигитреје обележили празник Успење Пресвете Богородице - Велике Госпојине, јер су Албанци блокирали пут. У том сукобу између полиције и Албанаца повређено је неколико полицајаца и албанских екстремиста, док је њих двадесетак приведено.

 

govor mrznje
говор мрзње

Ниједан косовски Србин од новембра више неће радити у седишту операције Еулекса у Приштини због непознавања албанског језика, саопштила је у понедељак правна заступница Срба Аксел Рајтер. На овај начин Срби су дискриминисани и отпуштени из Еулекса јер, како тврди Рајтер, иако знају српски и енглески језик, не разумеју или не говоре течно албански. 

 

govor mrznje
говор мрзње

На састанку су договорене мере за очување безбедности и стабилности у Србији у случају ширења кризе у региону. Теме састанка биле се односи у региону, пре свега са Хрватском и Босном и Херцеговином, али и упади албанских званичника на север Косова. Наиме, министарка у самопрозваној Влади Косова задужена за дијалог с Београдом Едита Тахири, јуче је изненада посетила северни део Косовске Митровице, и попила је кафу у једном кафићу недалеко од моста на Ибру. Међутим, ту није био крај провокацијама, те је тзв. косовски председник Хашим Тачи данас обишао полицијски контејнер на Јарињу, а сутра се у Приштини спремају масовне демонстрације, сто је такође провокација по мир у региону.