Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОМЕМОРАЦИЈА ЖРТВАМА У ЈАСЕНОВЦУ Вучић: Ми данас овде певамо "Боже правде", па ко је онда победио?

19.08.2016. 18:20 14:48
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Премијер Србије Александар Вучић и чланови владе стигли су данас око 18 сати на аеродром у Бањалуци, одакле ће отићи у Доњу Градину, где се обележава 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац.

21.15 - Додик: Овде смо да дигнемо заставе мира, заставе живота

Након говора премијера Србије Александра Вучића, пред присутне је изашао председник Републике Милорад Додик који је рекао да су усташе на најсвирерпији начин убиле 55% дубичке општине која није успела ни данас да достигне тадашњи број становника.

- Независна дражва Хрватска је отворила једну од најмрачнијих страница новије историје света, отварајући фабрику смрти. Срби, Јевреји и Роми убијени у Доњој Градини и Јасеновцу убијени су зато јер су само припадали нацији, раси или вери. Овде смо данас на научимо нову лекцију о геноциду, овде смо да дамо мир душама и смиримо духове прошлости. Овде нећемо спуштати заставе на пола копља, овде смо да дигнемо заставе мира, да дигнемо заставе живота, да поручимо да смо овде и да нису убили све људе и људе у нама. Овде где нас нема има нас - рекао је Додик.

ПОРУКА ПОВАМПИРЕНИМ УСТАШАМА - Вучић: Никада нећемо дозволити нови Јасеновац, Јадовно и Олују

Vučić i Dodik
Вучић и Додик / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Протерали су нас, али сећања не могу"

Он је додао да жртве нису биле колатерална штета, већ мета, "јер смо били на исправној страни, на страни слободе човека, на страни историје".

- Протерали су нас одакле су год могли. Али не могу да протерају сећања на нас, не могу учинит ништа да из нашег насиља нестане истина, наша жртва је у прошлости, али не тражимо у њој капитал у будућности - рекао је Додик.

Он је истакао да је су Срби, Јевреји и Роми платили велику цену, доживели геноцид који никада није назван правим именом.

- У име истине, која се годинама прећуткивала, важно је истаћи и посебну тежнину антифашистима из хрватских редова, који су заједно са Србима, Јеврејима и Ромима који су страдали у Јасеновцу и Граидни. Република Хрватска данас није НДХ, ми Ssrbi и ми српски лидери верујемо у то и са том вером градимо политике мира - рекао је Додик.

Једино кроз истину се може доћи до помирења

Он је додао да се боји да нисмо спремни да се суочимо са истином и да кроз судске пресуде јасно кажемо ко су злочинци.

- Суочени са иситном једино кроз истину можемо доћи до помирења. Умањење злочина је само увреда за потомке жртава. Тешка срца морам да кажем да многе српске жртве из овог последњег рата, да злочинци из хрватске шетају земљом. Неки обављају и највеће функције у власти, не можемо да се миримо са тим. Срби су народ код кога су добродошли сви путници намерници и случајни пролазници - закључио је Додик.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

20.50 - Вучић: Србин не пристаје да је крив само зато јер је Србин

После историјског часа и рецитала у извођењу глумаца из Србије и Републике Српске, скупу ће се обратиио председник Владе Србије Александар Вучић.

- Тешко ми је да говорим на овом месту, а посебно ми је тешко јер морам да говорим сваку реч, тачку, знак узвика, а о знаку питања да не говорим. О оваквом месту најбоље говори тишина, а та тишина била би саздана од никад изговорених молитва и пркоси - казао је премијер.

ДОДИК У ДОЊОЈ ГРАДИНИ: У име мира се морамо суочити са последицама рата!

- Доња Градина је једно од оних места на којима је наш народ патио и страдао. Никоме више нећемо дозволити ни Јасеновац, а ни Олују. Срби више неће безпоговорно у смрт. Србин више не пристаје да буде крив само зато што је Србин и што се крсти са три прста. Више никада неће да гледа, ћути и трпи уништење дела свог народа. Никоме не претимо, хоћемо мир, добре и најбоље односе са онима који су хтели да нас нема, али хоћемо да живимо своје животе под српском капом. Не плашимо се тих убица и оних који би то поновили. Не плашимо вас се, а ваше претње нас само уједињују - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Овде на овом месту су од коже и од људске масти правили сапун. Наши дедови су овде, на тих метар и двадесет испод нас, испод земље закљани стрељани и ударени маљем. Положени су у темељ њихове божије државе, али ми унуци жртава уницу зкаопаних на метар и двадесет, ми данас само метар и двадесет изнад на тероиторију која је спадала у усташку државу певамо поносно Боже правде. Па ко је понда победио? - рекао је премијер.

Спремни смо да памтимо без мржње и освете

Вучић је истакао да је метар и двадесет превише плитко за дубину злочина који је почињен и превише је тежак да би га било која земља издражала.

- Нема мириса за тај страшни смрад, који оставља смрт. Излази на површину сав ужас једног народа да не буде заборављен и неће бити, јер ми чији су дедови умирали овде ипак стојимо овде. Живи и спремини да живимо, и памтимо без мржње и освете. Наша победа је њихова највећа казна, и знамо да испод нас преци то знају, да није било узалуд и да је овај народ преживео и због њих. Да их памтимо и тугујемо и да не дозовлимо да их нико више спусти на тих метар и давадесет - казао је Вучић.

"Сагните главе и молите се тихо јер и на испод тих метар и 20 су покопане фласице и цуцле", Александар Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је додао да је једини начин да у нашим душама завлада мир, да памтимо и причамо све док постојима, без мржње и злих речи.

- Само тако ће у нашим срцима бити љубав, у њиховим мржња. И да се помолимо на овај влелики празник Преображења да ће они доћи памети да не пуштају змије у двориште комшије, а да не очекују да их иста змија не уједе - закључио је премијер.

20.25 - Након химни, Великом Градином одјекнули су импровизовани аудио снимци ужаса у Јасеновцу.

- "Само ти дијете ради свој посао", шапнух му језиком сто је одсекао и видех му у очима својим ископаним страх сто му је лице нагрдио. Кажу да ни пиле више није заклао - стихови су текста изговореног на комеморацији.

Donja Gradina
Доња Градина / Извор: Србија Данас

20.15 - Овације и аплауз за Додика и Вучића

Александар Вучић, председник Владе Србије, Ивица Дачић, министар спољних послова у Влади Србије, Милорад Додик, председник РС, премијерка Жељка Цвијановић, Младен Иванић,српски члан председништва БиХ, те бројни министри две владе присуствују програму на Спомен подручју.

Испред "Тополе ужаса" која сведочи о погубљењима великог броја јасеновачких логораша почео је културно уметнички програм у којем наступају глумци из Приједора и Бањалуке те хор “Јединство”.

Након интонирања химне Републике Српске, зачула се и српска химна. 

Додик и Вучић дочекани су уз овације и аплаузе.

20.02 - Вучић, Додик и Цвијановић обишли меморијалну изложбу

Премијер Србије Александар Вучић, председник РС Милорад Додик и премијерка Српске Жељка Цвијановић обишли су данас меморијалну изложбу у спомен подручју Доња Градина, поводом 75 година од формирања концентрационог логора Јасеновац.

Премијери Србије и РС и председник Српске су на изложби могли да виде ознаке које су Срби у појединим градовима такозване Независне државе Хрватске морали да носе око руке, затим огласе за попис Срба, позиве да се сви православци, без обзира да ли су и кад прешли у другу веру, пријаве ради евиденције у усташко редарство. 
На изложби је приказан и оглас из 17. јула 1941. године на чијем заглављу стоји "Предмет: цигана попис", којим министарство унутрашњих послова Хрватске тражи од припадника ромске националности који бораве на подручју Загреба да се пријаве Редарственом равнатељству.

Izložba
Изложба

Изложено је и обавештење по којем Јевреји морају да носе ознаку на левој страни груди, а у противном ће бити кажњени од 100 до 100.000 динара или затвором од десет дана до шест месеци.

У спомен подручју су изложене и фотографије тела убијених српских сељака у селу Гудовац код Бјеловара, као и фотографије дрвеног маља и специјално израђеног ножа "Србосјек", којим су убијани логораши концентрационог логора Јасеновац.

Izložba
Изложба / Извор: Србија Данас

19.04 - Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је данашњи дан важан јер су у обележавању 75 година од формирања Јасеновца уједињени Србија и Република Српска, односно читав народ.

О томе шта је све рекао читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

19.00 - Премијер Србије Александар Вучић поручио је вечерас, уочи обележавања 75 година од оснивања концентрационог логора НДХ у Јасеновцу да је наша победа у томе што ћемо сви бити уједињени и што ћемо на том месту показати да умемо да сачувамо и свој род и мир.

18.46 - Премијер Александар Вучић је по доласку у РС изјавио је да ће са представницима Републике Српске разговарати о разним питањима, али да ни он као председник владе, нити представници Србије уопште, "нису овлашћени, нити могу да преносе било какве ставове о ономе што се дешава на територији других држава".

О томе шта је све рекао читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

18.00 - Премијера и чланове владе Србије на аеродрому су дочекали председница владе Републике Српске Жељка Цвијановић и председник РС Милорад Додик, као и чланови владе Српске. У Спомен подручју Доња Градина у 19.30 минута почеће државна манифестација поводом обележавања 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац.

ТЕМЕ РЕЗГОВОРА БИЋЕ БЕЗБЕДНОСНИ РИЗИЦИ: Вечерас састанак Вучића, Додика, Иванића и Пуповца!

Након историјског часа и рецитала, скупу ће се обратити Вучић и Додик.

Vučić u Jasenovcu
Вучић у Јасеновцу / Извор: Србија Данас

Доња Градина била је део система усташких концентрационих логора, чије је средиште било у Јасеновцу, у Хрватској, који је основан 21. августа 1941. године.

ЂУРИЋ: Питање имовине на КиМ мора бити тема у Бриселу

Након више неуспешних покушаја пробоја из логора, преостали логораши су 22. априла 1945. учинили још један напад који је донео слободу мањем броју њих. Трупе југословенске Друге армије ушле су у напуштени логор Јасеновац 2. маја исте године.

Пре него што су напустили логор у Јасеновцу, усташе су ликвидирале све преостале заточенике, девастирале део грађевина и покушале да униште трагове својих злочина, наводи се у саопштењу Одбора. У јасеновачком логору настрадало је око милион људи.