Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕМИЈЕР ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ПАРИЗУ: Балкан мора да сачува мир и стабилност

16.09.2016. 16:45
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Промо

Председник Владе Србије Александар Вучић позвао је лидере балканских земаља на сарадњу и оценио да, ако се будемо бавили собом, за десетак година можемо да будемо негде у врху Европске уније.

Вучић је одржао предавање на тему „Стабилност Балкана“ студентима факултета Политичких наука Сциенцес По у Паризу, једног од најпрестижнијих факултета у свету, у којем је поручио да мигрантска криза не помаже, већ само подиже тензије на Балкану.

- Били смо против жице и зидова, и нећемо их дизати. Мислим да зидови и жице припадају прошлости, а не будућности. Али, не можемо ни да будемо паркинг за мигранте. Морамо да сарађујемо, морамо да покажемо хуманост, али и да задржимо мир и стабилност у региону- поручио је премијер Србије.

ПРЕДСЕДНИК У БИТОЉУ: Након посете Српском војничком гробљу, Николић се састао са Ивановим

Наводећи да није оптимистичан, истакао је да ће Србија "урадити све да сачувамо мир и стабилност, да очувамо привредни раст, али оно што данас видим, нису више светле звезде".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Промо

- Ситуација у Европској унији је веома тешка, без уједињене поруке према нама. Ни глобална ситуација није једноставна, а све те тешкоће се углавном најлошије рефлектују на Балкану. Зато сам лидере наших земаља региона позвао да се бавимо собом и да за десетак година будемо негде у врху Европске уније - казао је Вучић.

Он је у свом излагању навео да Балкан поново постаје значајан регион за целу Евопу и да Европска унија игра веома важну улогу у региону Западног Балкана.

СНИМИО ПРЕДИЗБОРНИ СПОТ: Јанковић професију заштитника грађана заменио политиком! (ВИДЕО)

- Европска унија није више само сан, већ рационални циљ. Данас Западни Балкан има много потенцијала и највећи економски раст у Европи. Уколико анализирате садашњу економску ситуацију у Европи, видећете да ми за десетак можемо да стигнемо, а можда чак и престигнемо неке европске земље - оценио је Вучић.

Премијер Србије је казао и да су људи на Западном Балкану малоу уморни од дугачких процеса транзиције и да је нама потребна регионална стабилност и међусобно уважавање.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Александар Вучић

- Зато смо уложили много времена и труда да успоставимо редовне и на разуму засноване односе. Негде смо успели, негде нисмо. Још увек има скривених конфликата, који и даље тињају. Ако анализирате ситуацију на Западном Балкану, видећете потенцијалну унутрашњу нестабилност и могуће међуетничке сукобе у будућности, ако ми наш посао не будемо радили добро - казао је он.

Поручио је да на Балкану мора да се ради на бољем животном стандарду и бољем разумевању.

- Морамо да обавестимо нашу јавност да не можемо да преживимо једни без других. Ја сам некада давно мислио, као што данас неки други мисле, да смо ми бољи од осталих. Сад знам да морамо да радимо заједно, да живимо заједно, да мислимо различито, да променимо наше стање свести. Има неких који се стиде што припадају региону Западног Балкана. Да, Србија припада том региону и ми се тога не стидимо. Поносимо се том чињеницом. Европска унија више није једини једини кохезиони фактор који може да повеже Балкан. Морамо то сада сами да урадимо. Да, ми смо на нашем европском путу, али морамо да се бринемо о себи. Ако то схватимо, имаћемо светлу будућност - истакао је Вучић.

НАЈДИРЕКТНИЈА ДИСКРИМИНАЦИЈА СРПСКОГ НАРОДА: Ђурић осудио забрану обнове храма у Приштини

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Промо

Премијер Вучић данас завршава посету Француској сусретом са председником Народне скупштине Клодом Бартолоном.

Током три дана Вучић је разговарао са државним врхом Француске, учествовао на пословном форуму и разговарао са представницима великих француских компанија. Процес европских интеграција Србије, јачање сарадње двеју држава у том процесу, али и на билатералном ниову, а посебно на економском плану, у центру су пажње, а у српској делегацији су и министри Владе Србије.

Председник Владе Србије разговарао је у четвртак у Паризу са премијером Француске Мануелом Валсом. Вучић је рекао да је са француским колегом разговарао о суштинским проблемима за све државе и нагласио да у Француској поштују политику Србије и резултате у реформама. Вучић је у четвртак говорио и на пословној конференцији о Србији у асоцијацији "Бизнис Франс", на којој су учествовали представници око 80 француских команија, које су заинтересоване за улагање у Србији. Он је позвао француске компаније да у што већем броју дођу у Србију и додао да трговинска размена може бити већа, као и да Србија очекује раст од три одсто ове године.