Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА У ВИЗИЈИ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Бићемо земља људи који се такмиче и побеђују најбоље!

17.09.2016. 07:09
Пише:
Србија Данас/Блиц
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Србија ће за 20 година бити модерна и успешна земља, радних и одговорних људи који се такмиче и побеђују најбоље, који никада не траже изговоре који су нас много коштали до сада, поручио је премијер Србије Александар Вучић у ауторском тексту

Србија 2036. године? Питање дугачко тачно двадесет лета, са веома кратким одговором, наводи Вучић и истиче да "све оно што урадимо данас. То је Србија за 20 година. Сваки километар пута или пруге који изградимо. Свака фабрика коју отворимо. Свака нада коју створимо својим радом".

ПРЕМИЈЕР ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ПАРИЗУ: Балкан мора да сачува мир и стабилност

Зато бих, због те чињенице, на сваку школу у Србији окачио таблу и на њој оне Шекспирове речи: "Не одређују звезде нашу судбину, одређемо је сами".

Aleksandar Vucic
Александар Вуциц / Извор: Профимедиа

Време пророка, и црних и белих, прошло је. Нема више гледања ни у пасуљ ни у карте. Све сјајне снове смо проживели као ноћне море.

И остали сами, ми и Србија, ми у Србији, да опет сами одредимо и своју величину и своју снагу, умешност и - будућност.

Да одговоримо на оно што мучи толике око нас, нарочито оне незадовољне собом. Да ли смо шака јада или народ, држава за велика достигнућа?

НАША "НОРА" ЈАЧА ОД ХРВАТСКИХ ПАНЦЕРА: Моћне хаубице се производе за војску Србије

- Ја одговор на то питање знам, и то не зато што сам политичар и премијер који руководи овом земљом и, по дужности, шири оптимизам.И свестан сам, притом, колико јесмо мала земља и малобројни народ у свету који померају и уређују велики бројеви, од политике до економије. И броја бомби и тенкова- истиче Вучић.

Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Србија Данас

- И немам проблема са чињеницом да на веома трусном подручју живимо, раскрсници утицаја и интереса, оптерећени тешком прошлошћу и небројеним жртвама.

НИКОЛИЋ У СОЛУНУ: Србија нема непријатеље, већ веће и мање пријатеље!

Све је то тачно. Али истовремено, све је то превише дуго био савршен изговор. За нерад и непомерање.

И сада више времена немамо. Морамо да одговоримо, одмах. Без одлагања и позивања на вишу силу и друге силе.

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin
Александар Вучић, Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Зато што је сва сила која нам је потребна у нама. У нашој одлуци о томе шта хоћемо да будемо. Каква Европа. И која.

Она географска, што од самог почетка нико не може да нам узме пошто се баш преко нас у ту Европу и улази, кроз наша врата; или она суштинска, саткана од рада и вредности.И намерно то кажем - рада и вредности тим редоследом јер сам убеђен да само рад ствара вредности и да није могуће обрнуто. Прецизније, могуће је, али само када сам рад постане вредност.

ДРАГИ АЛБАНЦИ, МОЖЕ ЛИ БЕСРАМНИЈЕ? Комуналци зауставили чишћење цркве Христа Спаса у Приштини (ФОТО)

И дубоко верујем да се тај рад рађа, да се њему учи, да се на њега људи навикавају само у земљи која му све подређује, и то од самог почетка, од васпитања и образовања до обезбеђивања услова за нормалан и сигуран рад. Дакле, до стварања односа са суседима и светом који ће омогућити да ништа никада тај рад, кретање људи и капитала не прекине. Да му омогући да се шири и расте, повећава се у миру. 

Bilateralni sastanak Srbija Kina
Билатерални састанак Србија Кина / Извор: Профимедиа

Конфучије је рекао да ако размишљаш о само једној години, треба да засадиш семе. Ако размишљаш о следећих десет треба да засадиш дрво. А ако хоћеш да мислиш сто година унапред учи људе.

Када се то преведе на наш живот, једно је јасно. Морамо да све то урадимо ођедном. И да засадимо и семе и дрво, и да учимо. И себе и људе. Сађењу нових вредности и раду на томе да оне никну. Да нам донесу плод. Онај са дрвета знања са којег ћемо да учимо.

Не постоји у мојој глави друга Србија у Европи од те. Ни друга Европа у Србији. зато што знам да то дрво знања и вредности овде морамо да посадимо.Овде смо ми. Овде можемо да радимо, изградимо и створимо. Овде је, и само овде наша будућност.

Garda Vojske Srbije
Гарда Војске Србије / Извор: Профимедиа

Зато што Европа као политичка и економска категорија, па самим тим и наше место у том савезу не зависе у потпности од нас.

ЛАЗАНСКИ: Путин је ГАРАНТ да ће Република Српска опстати!

Много веће бројке и већи интереси о томе одлучују. Они са великог запада и са великог истока.  А ми, мали по броју, у средини, стишњени, можемо да будемо велики само по својим одлукама. Оним које се нас тичу.

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ ДВА МИНИСТАРСТВА: Стефановић и Казнев о сарадњи полиција Србије и Француске

Оним којима се опредељујемо, на крају, за одређени европски модел. Онај северњачки, централни, заснован на раду, њему посвећен, на стварању, тим радом, вишка вредности или онај наоко удобни који хоће четвородневну радну недељу, тринаесту и петнаесту плату, лејост и удобност које почивају на огромним дуговима и тврдњи да они никада не морају да буду враћени. Онај који не ствара ништа.

košarkašice Srbije
кошаркашице Србије / Извор: МН Press

Ја сам се одлучио, Србија се одлучила гласајући на изборима за онај први. За рад и за учење. За окретање ка себи, за храброст која је за све то потребна.И то - данас. Са пуном свешћу о томе да сваки следећи дан, следећа година, деценије и векови почивају баш на тој данашњој одлуци. Да будемо европски, радни народ. И да живимо у миру. Много више од 20 година.

ВУЧИЋ ЗА ФРАНС ПРЕС: Не плашим се за будућност Србије, мој једини страх је нестабилност на Балкану!

Зато на крају, без икакве лажне скромности и пренемагања, морам да вас нешто замолим. Да ме о Србији будућности, о Србији 2036. следећи пут питате за сто година.

ВУЧИЋ У БЕЛОЈ ПАЛАНЦИ: Желимо у ЕУ, али нећемо забијати нож у леђа нашим пријатељима из Русије

Оно што будем урадио одговориће вам. Ако буде вредело. А ја верујем да хоће. Зато што Србија хоће. И може. И за тих 20 година биће сасвим јасно и добро видљиво.

Slavlje u Beogradu
Славље у Београду / Извор: Србија Данас

Бићемо модерна и успешна земља. Радних и одговорних људи који се такмиче и побеђују најбоље.

ДОБИО ЈЕ НАГРАДУ ЗАТО ШТО ЈЕ БОМБАРДОВАО СРБИЈУ: Весли Кларк добија дозволу да копа угаљ на Косову

И који никада не траже изговоре. Много су нас коштали до сада", закључио је премијер Србије, поручио је премијер Србије у ауторском тексту, објављеном у Блицу.