Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРПСКА ДЕЛЕГАЦИЈА БИЛА НАЈПОПУЛАРНИЈА У УН: Они који никог не слушају подигли главе за време Вучићевог говора

23.09.2016. 20:25
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/АП

Вучић је додао и да су му у УН рекли да је доста ствари променио својим говором и тиме привукао пажњу.

Српска делегација привукла је највише пажње у Уједињеним нацијама, оценио је данас премијер Александар Вучић, додајући да његов говор можда није свима пријао, али да су то ставови наше земље и да је то био једини начин да их он представи, а други чују.

ДАЧИЋ У ЊУЈОРКУ: Србија придаје велики значај регионалној сарадњи и добросуседским односима

- Наша делегација је јуче била најпопуларнија у УН - рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Како је приметио, на таквим скуповима обично нико никога не слуша, па је и овог пута било слично, а пажњу су, како је рекао привукли Обама, Ердоган, Нетањаху, док су сви остали говорници били ту зато што морају и само да би обавили тај посао.

Aleksandar Vučić, Premijer Srbije
Александар Вучић, Премијер Србије / Извор: Танјуг

Каже да је приметио да су и они који обично никога не слушају подигли главу кад је он почео да прича, да се осмехују и касније тапшу.

Додао је и да су му у УН рекли да је доста ствари променио својим говором и тиме привукао пажњу.

Како је навео, многи Срби који живе у САД били су поносни због његово учесћа на панелу Клинтон Фондације, а он је на то додао да верује да ће Србија и даље бити стуб стабилности у региону. 

Састанак Штајнмајером

Премијер Александар Вучић састаће се са немачким министром спољних послова Франк Валтером Штајнмајером, са којим ће разговарати о ситуацији у региону.

Вучић је за телевизију Пинк из Њујорка рекао да је састанак тражио немачки министар.

- Штајнмајер је тражио билатералу, претпостављам да је то због ситуације у реигону - рекао је Вучић, који је навео да су многи његови саговорници у Њујорку први пут постали забринути због ситуације у региону, иако он већ годину дана говори о томе.

- Верујем да ће наредних пет година бити златни период за Србију, после може неко други да настави. Наше је било да зауставимо суноврат, сада се опорављамо и бићемо све јачи. Верујем да ће после следећих избора доћи нови, млади људи, који ће умети да наставе и бити још успешнији од нас - поручио је Вучић.

Мислим да смо много доброг посла направили за Србију у САД, поручио је данас премијер Александар Вучић, по завршетку боравка у Њујорку где је говорио на Генералној скупштини Уједињених нација и имао низ билатералних сусрета.

Вучић је за Телевизију ПИНК рекао да је српска делегација пријатељски дочекана, да је имао много разговора са дрзавним званичницима и потенцијалним инвеститорима, а да је једна од главних тема била регионална стабилност.

Било је речи и о томе шта Србија мора да промени у правосуђу, до остварења пуног функционисања правне државе, али како је рекао, о томе је можда најмање било речи јер те промене морамо да учинимо, пре свега, због себе.

- Мислим да смо много доброг посла направили за Србију - истакао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Реутерс

За Србију је важно да иде напред и да позитивни ефекти фискалне консолидације донесу добробит грађанима због чега га, како је рекао, и брине скретање са тих важних животних тема на оне који би да изазову регионалну нестабилност.

Како каже, у Њујорку је имао утисак да његови саговорници први пут схватају озбиљно његову забринутост због растуће регионалне нестабилности.

Запаљиве изјаве уз региона

Упитан може ли Запад нешто да каже у одговору на запаљиве изјаве из региона, Вучић је рекао да није хтео никога да обмањује, али да је видео како је све то намештено у делу наше штампе али и у региону, како би се Срби застрашили.

- Говоре да је Халиловић неважан човек, а зашто то нико није рекао од страних званичника. То је игра у којој ми треба да прећутимо, а дас е Срби застраше - рекао је Вучић, запитавши шта је наш циљ - колико ћемо мртвих и инвалида имати или колико је деце којој ћемо омогућити бољу будућост.

Наш избор је, како је рекао, јасан, и сви други то морају да разумеју.

- Немојте да сањате да можете да уништите један народ. Крај приче.

- Мислили су раније, не моји саговорници овде, али неки други, да сам помало луд кад говорим о стабилности, а сад виде да нисам био луд и говорио глупости, већ да је то имало смисла - навео је Вучић, додајући да верује да је и позив шефа немачке дипломатије за билатерални сусрет управо због разговора о регионалној стабилности.

Како је рекао, ми ћемо да сачувамо мир и своју земљу, а грађанима Србије је поручио да не треба да брину.

- Плашим се да су острашћеним изјавама многи у региону отишли предалеко, да не разумју колико је то опасно - рекао је Вучић.

Оно што га посебно узнемирава, како је навео, је чињеница да и сада док је у Њујорку и док све време трају преговори са ММФ о томе колико ће бити повећане плате, што истовермено неко покушава да нам каже да заборавимо то што је људима важно зато што ћемо имати сукобе.

- Нећемо да ратујемо, не зато што сам плашљив, јер они који ме знају, знају и да се ничега не плашим, али се плашим за будућност нашег народа - истакао је и додао да о томе нећемо ни да размишљамо ни да у томе учествујемо.

Напротив, како је рекао, хоће да се "бије" са ММФ за колико процената ће бити повећане палте и пензије, а да се истоврмено не угрози фискална стабилност.