Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАД СЕ СЛОНОВИ ПОТУКУ, МИШЕВИ СТРАДАЈУ: Премијер искрено о горућим питањима у СРБИЈИ и свету!

18.09.2016. 22:00 00:51
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Премијер Србије АЛександар Вучић гостује у емисији ОКО на РТС-у.

Премијер  у вечерашњем гостовању на РТС-у отворено говори о горућим питањима у земљи.

Данашњи догађај дана, Геј параду, прокоментарисао је као обавезу државе која испуњава своје услове, да је његов посао као премијера да обезбеди сигурност у земљи, а о позиву који су му упутили активисти рекао је следеће:

ГРАЂАНИ БЕЛЕ ПАЛАНКЕ ИЗАБРАЛИ: На локалним изборима УБЕДЉИВО ПОБЕДИЛА СНС

- Радије бих данас да сам могао ишао на свадбу Батиног (Гашић) сина, који је окупио петоструко више људи, него на тај скуп, али то је моје приватно мишљење. Ја сам као премијер обезбедио миран догађај.

Vučić
Вучић

Убедљива победа у Паланци

Говорећи о локалним изборима у Белој Паланци, премијер је рекао да СНС за сада има 75 одсто гласова, на основу обрађеног материјала са 34 од укупно 37 бирачких места.

Он је рекао да је излазност на локалним изборима 82 одсто од уписаних бирача, што је, рекао је, рекордна излазност.

СТЕФАНОВИЋ: Хулигани неће владати Београдом!

- Захвалан сам грађанима на огромној подршци и поверењу, наше је да то оправдамо - рекао је премијер и додао да су грађани у Белој Паланци гласали за своје људе које познају на локалу, те да би друге странке, на пример СРС, добиле више да су били републички избори.

О раду Владе

Осврнуо се у наставку и на успехе Владе и рекао да је Србије оборила јавне дугове за чак 610 милиона евра, што је највише у региону. Такође, први пут у својој историји, од распада СФРЈ, Србија има суфицит у трговинској размени са свим осталим земљама бивше Југославије.

Vlada
Влада / Извор: Србија Данас

Крај Европе?

Говорећи о резултатима избора у Берлину где је странка Ангела Меркел остварила лош резултат, Вучић је рекао да се плаши да није далеко крај Европе какву данас знамо.

СРБИЈА У ВИЗИЈИ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Бићемо земља људи који се такмиче и побеђују најбоље!

- Сви смо имали једну адресу и некога ко је могао да нас позове кад је постојао проблем. Ко ће сутра да нас позове, и нас и Хрвате и многе друге? Најлакше је критиковати Ангелу Меркел, нећу у томе да учествујем јер је она спасила и грађане Србије, између осталог сукоба, немира и свега другог, када су нам уводили санкције низбогчега. Да није било Ангеле Меркел плашим се како би се то завршило - рекао је Вучић и додао да он јесте лојалан Меркеловој, али да ту није реч о лојалности, већ је то питање рација.

Aleksandar Vučić i Angela Merkel
Александар Вучић и Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

- Она је много уложила у Европу, они имају суфицит већи него све друге земље Уније, они су најјача земља у Европи, то једноставно није за поређење. А што се некоме љуља власт не значи увек да ће се завршити губитком избора - истакао је премијер.

ВУЧИЋ СА ВАЛСОМ РАЗГОВАРАО О МИГРАНТИМА: Не може Србија да буде прва и последња одбрана Европе!

Коментаришући извају генерала НАТО Петра Павела да је Балкан још увек потенцијални извор ратних сукоба, премијер је рекао да је разочаран таквом изјавом, додајући да није његово да узвраћа.

- Не би требало да нам прете јер ми ником нисмо претили. Ја желим да што пре разговарам са шефом НАТО Јенсом Столтенбергом и мислим да је то лековито јер не желимо туче и сукобе. Не брините, грађани Србије, спреман сам да одговорим на правом месту. Грађани не треба да се брину јер имају одговорно и озбиљно руководство које размишља о будућност - нагласио је Вучић.

Премијер је нагласио да Србија не може да се мери са НАТО и додао да Србија није и неће бити слаба како је некад била. 

ШОКИРАЋЕТЕ СЕ: Сиријка открива позадину избегличког таласа и упозорава Србе!

Ниједан страни амбасадор неће водити политику Владе!

Ниједан страни амбасадор неће водити политику Владе Србије, изјавио је вечерас премијер Александар Вучић, додајући да је то зато што је Србија своја, суверена и независна, а о њеној будућности одлучују грађани.

- Знам да би многи волели слабу владу, а пре свега слабог Вучића, али по први пут ми као земља почињено да побеђујемо и зато ниједан амбасадор неће водити политику наше владе. Кад се слонови посвађају, мишеви страдају - мали смо ми да би се опредељивали за ову или ону страну, рекао је Вучић и додао да је стратешки циљ Србије да буде европском путу.

- Ми желимо да припадамо том друштву, то не кријемо, али желимо и најбоље могуће односе с Русијом, али истовремено имамо најбоље односе с Кином. Ми уосталом не бисмо имали ни овај раст ни овакве јавне финансије, да Кинези нису узели Железару, и хвала им на томе - навео је Вучић.

Србија није за зидове, али неће бити ни паркинг за избеглице

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија неће подизати зидове на својим границама због мигрантске кризе, али да неће бити ни паркинг за избеглице.

Migranti u vozu
Мигранти у возу / Извор: Профимедиа

-Стефановић, Вулин и неки људи које веома поштујем, који се боре за Србију, они су за подизање зидова. И само сам ја против, јер нећу да подижемо зидове. Али Србија неће бити паркинг за избеглице, изјавио је Вучић гостујући на РТС-у.

Он је додао да се у Србији налази 6.500 миграната, и да 81 одсто оних који долазе су Авганистанци.

ЛАЗАНСКИ: Путин је ГАРАНТ да ће Република Српска опстати!

-Веома су агресивни ти момци, праве проблеме, највише у Београду. Први пут их хватамо у пљачки, све учесталије. Али то не значи да ћемо спровести репресивне мере према њима, али то значи опрез. И ми ћемо знати да сачувамо нашу земљу, јер се њихов број повећава, рекао је Вучић.

Вучић је додао да Србија не може да прими више миграната јер они који се у њој налазе не настављају даље ка Европској унији.

Распакивање Дејтонског споразума проблем за све

Премијер Александар Вучић упозорио је вечерас да онај ко покушава да "распакује" Дејтонски мировни споразум, прави проблем свима без обзира што, како је рекао, тај споразум није идеалан.

Dejtonski-sporazum
Дејтонски-споразум / Извор: Профимедиа

-Плашим се свега и свачега ако то неко буде покушао. Србја има обавезу као потписницима Дејтонског споразума, али и зато јер има свој народ преко Дрине. Зато је наше да урадимо све да смањимо тензије, рекао је премијер гостујући на РТС-у.

Србија подсетио је Вучић, није подржала референдум, али јој, како је рекао, не пада на памет да се меша.

ВУЧИЋ: Дејтонски споразум ме обавезује да бринем о Србима у РС

То је, казао је, рационално и по том питању су јединствени председник Србије и Влада Србије.

-Наша земља је дала рационалан, озбиљан и одмерен одговор”, навео је премијер напоменувши да постоје ствари о којима не може да говори јавно.

За Србију је истакао је, стабилност од сустинског значаја.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Србија Данас

-Онај ко проба да отпакује Дејтоски мировни споразум тај прави велики проблем свима без обзира што тај споразум није идеалан, навео је премијер.

РЕФЕРЕНДУМ У РС "УДИЦА" ЗА БОШЊАКА: Претњама Српској сами ће срушити Дејтон

Упитан како “чита” посету председника РС Милорада Додика Москви непосредно уочи референдум, Вучић је рекао да мисли да је та посата одавно договорена, али и да не жели у то да се меша.

Хоћете да пустим да се не чује српски глас о Сребреници 

Говорећи о референдуму у РС, Вучић је рекао да се Србија понаша рационално, одмерено и озбиљно.

- За нас је стабилност од суштинског значаја, онај ко проба да распакује Дејтонски споразум, тај прави велики проблем свима", рекао је Вучић.

ЧОВИЋ: Референдум у РС неће успорити пут ка ЕУ

Истиче да Србија има своје обавезе и да има свој народ западно од Дрине и да мора да уради све да се тензије спусте и смање. Каже да Србији не пада на памет да се меша у референдум и да мисли да је то рационалан став свих грађана.

Aleksandar Vučić u Srebrenici
Александар Вучић у Сребреници / Извор: Србија Данас

Премијер Вучић је упозорио да онај ко покушава да "распакује" Дејтонски мировни споразум, прави проблем свима без обзира што, како је рекао, тај споразум није идеалан.

- Плашим се свега и свачега ако то неко буде покушао. Србја има обавезу као потписницима Дејтонског споразума, али и зато јер има свој народ преко Дрине. Зато је наше да урадимо све да смањимо тензије - рекао је премијер.

Упитан како “чита” посету председника РС Милорада Додика Москви непосредно уочи референдума, Вучић је рекао да мисли да је та посата одавно договорена, али и да не жели у то да се меша.

И он је, подсетио је, имао више седам, осам сусрета са руским председником Владимиром Путином.

Вучић је поновио да ниједан амбасадор у Србији неће водити политику наше земље.

- Србија води своју политику. Поруке прима сваког дана са разних страна, али Србија води политику - рекао је премијер.

- Управо зато имамо стабилност и у оном, у чему је дозвољено да се такмичимо, ми побеђујемо - казао је Вучић.

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin
Александар Вучић, Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да у САД на годишњу конференцију "Клинтон фондације" путује јер жели да Србија има добре односе са свим земљама, као и да се чује српски глас.

- Хоћете ли да имамо добре односе са будућим председником САД, ко год то буде, или не - упитао је Вучић.

Он је, упитан ста је циљ његове посете САД, рекао да је његов посао да успоставља најбоље односе са свим земљама у свету, те да жели да се у САД чује и српски глас.

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ: Путинова "Јединствена Русија" води на изборима за Државну думу

- Боримо се да не изгубимо 5:0 као раније, већ да буде нерешено - рекао је Вучић.

Он је рекао да, за разлику од завереничких теорија у јавности, има јасан и прецизан став зашто иде у САД, те приметио да је Србија мала земља да би се опредељивала па и у случају председничких избора у САД јер то, како је додао, није чинила ни у случају Хрватске.

- Шта хоћете, да идемо у сукоб са Хилари Клинтон? Хоћете ли да имамо добре односе са будућим председником САД, ко год то буде, или нећете-  упитао је Вучић и додао да не жели да прича о томе шта је било пре Кулина Бана.

Истакао је да је његов посао да успоставља најбоље односе са свим земљама у свету.

Вучић је рекао да мора да има добре везе са оба кабинета у САД, додајући да ће се састати и са једним од водећих републиканаца, као и да ће се видети са много познатих људи, од Ердогана, Могеринијеве, до Бена Афлека, са којим ће бити на једном панелу.

Рекао је да ће један од панела бити посвећен Сребреници, да ће тамо говорити жртве Сребренице, вероватно Бакир Изетбеговић, због чега је упитао:

- Хоћете да пустим да се не чује српски глас о Сребреници - упитао је Вучић.

Председнички избори

Када је реч о председничким изборима, рекао је да ће СНС да кандидује онога ко ће да добије народно поверење. Рекао је да је сигуран да је актуелни председник у претходних пет или шест година добро радио свој посао.

- Одлуку ћемо донети за шест месеци. Нећу тиме да се бавим, разни љењи људи само се тиме баве, њима је кампања цео живот - рекао је Вучић.

Како је рекао, не може да замисли да он буде кандидат јер воли посао који ради и има одређене задатке.

- Председник Републике се бави дугорочним стратешким стварима и мање дневним, мени је лакше кад сам свима крив за све - рекао је Вучић.

Додао је да не би било фер ни према грађанима Србије да се кандидује јер их је молио да гласају за листу Александар Вучић - Србија побеђује.