Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ О РЕФЕРЕНДУМУ У СРПСКОЈ: Србија је била и биће уз РС (ФОТО)

01.09.2016. 18:10 19:10
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Премијер Србије Александар Вучић је након разговора са хрватским чланом Председништва БиХ Драганом Човићем одржао заједничку конференцију за штампу.

Премијер Вучић је са хрватским чланом Председништва БиХ разговарао о сарадњи и стабилности у региону у јеку тензија које су настале након највљеног референдума о Дану Републике Српске.

Премијер Вучић је истакао да су обојица изразила наду и уверење да ће спско-хрватски односи бити значајно бољи.

- И једни и други ћемо или нећемо тешко своје победе да мењамо. Важно је да говоримо о нашим односима у будућности. Имамо добру трговинску размену са БиХ. Желимо унапређење трговинке размене и са Хрватском. Имали смо искрене односе из којих ништа лоше не може да произађе - истакао је премијер Вучић.

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА О РЕФЕРЕНДУМУ: Остајемо уз наш народ у Републици Српској

Vučić i Čović
Вучић и Човић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић је изразио захвалност Човићу у нади да ће сарадња бити настављена.

- Мислимо да је то добро и за наше народе и за Србију и за БиХ. Мислим да ћемо много тога проћи и да је то у време не потпуне стабилности, нешто што је добар знак и добар сигнал за наше народе - закључио је Вучић.

ИНСТИТУТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ: Јункер својим одговором Вучићу може да дестабилизује регион

Човић: Хвала пријатељу Вучићу на издвојеном времену за разговор

- Наш је посао да зауставимо лошу атмосферу која се у последње време осећа. Морамо комуницирати са окружењем. Не можемо се затворити само у себе - рекао је Човић.

Vučić i Čović
Вучић и Човић / Извор: Србија Данас

Ово је његов четврти или пети састанак Човића са Вучићем, а хрватски члан Председништва БиХ сматра да треба створити стабилност и равнотежу у односима.

На питање да ли је изненађен одлуком РС да не одустају од референдума, Човић је истакао да јесте изненађен.  

- Ја сам то сугерисао колегама. Мислим да се 26.09. апсолутно ништа неће променити. Створили смо претерану тензију. Превише је нагласка стављено на једно питање, уместо да је акценат на животним питањима - додао је он.

Вучић: Не желим да угрозим Србију и свој народ

На питање зашто Србија није дала подршку референдуму, Вучић је рекао да се Србија није ни питала ни мешала.

- Ми све добро и пристојно мислимо и о Додику и о Иванићу. Србија је била и биће уз РС. То је наша обавеза то је наше право, свако ко може да помисли да може да гази РС, немогуће је. Србија поштује Милорада Додика - рекао је Вучић.

ВУЧИЋ ОШТРО: Чему данашњи састанак, ако се договор крши и ако су одлуке донешене унапред

Одговарајући на питање да ли би се ова одлука могла протумачити као остављање РС на цедилу, премијер истиче да не жели да угрози Србију и свој народ, али и да неће да се додворава било коме и да неће да стеже песницу.

Vučić i Čović
Вучић и Човић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- На семафору пише "Тај свакакви Вучић" је омогућио да имамо чист суфицит у буџету, да имамо 3% раста... ако неко није тиме задовољан, онда је то другачије. За мене је Додик и даље пријатељ, Иванић ми је пријатељ. Морамо да поштујемо територијални интегритет БиХ. Да ли смо однели праву одлуку, оставимо да прођу месец, два, три, па да донесемо и оцене и процене - рекао је Вучић.

Вучић: Сами себе смо довели у дефанзиву!

На питање да ли ће због данашња одлуке посрасти тензије у региону, Вучић је одговорио да смо себе довели у дефанзивну ситуацију. 

- Дошли смо у позицију да се бранимо од јутра до мрака, и Србија и Српска, а када то радите, онда је наша позиција тешка, тежа и другачила. Ма колико нам данас била тежа ситуација, ми ћемо заједно да изађемо и са РС и ниједног секунда их на цедилу нећемо оставити. Водили смо мудру политику и такцу ћемо политику наставити да водимо - рекао је он.

- Србија и Република Српска су у најбољим могућим односима и то ће тако увек бити. Ми ни на који начин не одлучујемо да ли ће или не да буде референдума, то је њихово право - нагласио је Вучић и додао да је РС имала много карата са којима је могла да игра.

Погледајте зашто се одржава референдум у Републици Српској!

Говорећи о могућој ескалацији сукоба у Босни, Вучић сматра да до тога неће доћи.

- Они су нас упознали са тим да ће референдум да се одржи. Ми имамо много ствари о којима смо данас говорили. Ту одлуку да се не мешамо смо донели јер сам изнео другачије идеје при нашем последњем заједничком сусрету. Мислим да смо све урадили на најбољи могући начин - истакао је премијер и додао да људи треба да престану да се плаше и да се шири паника.

- Понели смо се озбиљно и одговорно, а то не значи да морате да се улагујете и додворавате сопственом народу - рекао је премијер и додао да му не пада на памет да каже ништа лоше о било коме из РС.