Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА: Република Српска неће бити прегажена како поједини генерали прижељкују!

20.09.2016. 18:47 19:54
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Влада РС

Република Српска неће нестати, поручио је вечерас премијер Александар Вучић из Њујорка и додао да је мир основни приоритет за Србију.

- Ми ћемо очувати мир, ми поштујемо интегритет БиХ, али све што могу да кажем то је да РС неће нестати. Моја порука је, чини ми се, веома јасна и врло снажна, а и у складу је са Дејтонским мировним споразумом", рекао је Вучић новинарима у Њујорку, коментаришући изјаву генерала и начелника ратног штаба Армије БиХ Сефера Халиловића, који је запретио нестајањем РС ако референдум буде спроведен.

Србија ће учинити све да се не наруши мир

Вучић је рекао да сви морају да разумеју да ће Србија учинити све да до нарушавања мира не дође, те нагласио да су другачије поруке, с било које стране да долазе, из БиХ или из Србије, лоше и непотребне.

- Нама треба мир по сваку цену - рекао је Вучић, додајући да ће вечерас са својим тимом размотрити да ли да због најновијих порука у региону скрати посету САД.

Он је истакао да ће Србија дати све од себе да сачува и одбрани мир и пуну стабилност Западног Балкана, што је, навео је, од највећег интереса за Србију.

ВУЧИЋ ПРЕКИДА ПОСЕТУ САД: Премијер се ХИТНО враћа у Србију због претњи ратом Републици Српској?!

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Влада РС

Вучић је рекао да изјаве попут Халиловићеве, с било које стране да долазе, нису добре и наводећи да му је у Њујорку неко од саговорника рекао да би требало да буде најнасмејанији у сали, с обзиром на резултета на "неким локалним изорима", а да га он није таквог расположења, поручио: 

- Бираћу речи, али велики Антон Павлович Чехов је говорио кад имате пушку окачену на зид у првом чину, увек у трећем чину она опали. Ми сада у овом другом чину морамо да урадимо све да сваку пушку склонимо из представе - рекао је Вучић.

Ускоро разговор са Изетбеговићем

Он је навео да ће ускоро разговарати са Бакиром Изетбеговићем, истичући да је важно да сви заједно радимо на смиривању тензија, а не на распламсавању ватре, јер би све друго било неодговорно.

- Такве изјаве нису добре и свакако су веома неодговорне и треба презати од људи који лако каче пушку о раме и то никада није добро. Друго је то што ја не волим да се бусам у јуначка прса и да било коме претимо и да било ко размисља о рату - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије

Рекао је и да је његова обавеза да уложи све напоре да сачува мир у региону, истичуци да је њему страно да прети било коме и да му је важан економски напредак.

- Не волим да било ко размишља о рату и мени је данас важно да вам се похвалим да мислим да смо завршили посао око извоза говедине и млека у БиХ, то је оно што је за нас битно - навео је Вучић и подсетио да Србија има суфицит у трговинској размени са свим земљама западног Балкана, што је, како каже, нешто на чему треба да градимо своју будућност.

Вечерас одлучује хоће ли прекинути посету САД

Упитан да ли ће скратити своју посету САД због ситуације у региону, Вучић је рекао да ће о томе вечерас разговарати са својим тимом и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, али и са најближим људима у Београду.

- Било би важно, чини ми се, да овде останем јер смо више контаката остварили данас у само два или три сата проведена у Генералној скупштини УН. Мислим да је то важно за Србију, али надам се да неће доћи до погоршања ситуације, јер уколико би дошло до погоршања ситуације моја обавеза је да увек будем са својим народом и са грађанима Србије - истакао је Вучић.

НЕПРЕМОСТИВЕ РАЗЛИКЕ КОЈЕ ВОДЕ У ХАОС: Које унутрашње силе могу ПОЈЕСТИ АЛБАНИЈУ?! (МАПА)

Он је истакао да би било добро кад би могао да остане у САД, јер предстоје важни састанци са америчким и европским званичницима, као и обраћање пред ГС УН.

- Не мислим да је најсрећније решење да такве прилике пропустимо, али како да вам кажем, ако буде било још неодговорних изјава и покушаја, онда... - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Влада РС

На питање да ли га и колико љуте такве изјаве, Вучић је рекао да није сигуран да би његова љутња, огорченост или бес нешто променили, те да једино што му се чини да може да се уради јесте да "умиримо наш народ у РС и све грађане у Србији".

- Молим наше градајне да нигде ни на који начин не покажу љутњу и бес према Бошњацима који живе у Србији, јер то држава Србија неће толерисати ниједног тренутка и ни на који начин - поручио је Вучић.

У НАТО СЕ ПРАВДАЈУ ДА НИКОМЕ НЕ ПРЕТЕ: Међутим, речи генерала Павела ОДЈЕКУЈУ БАЛКАНОМ!

Како је закључио, и кад постоје различите неодговорне одлуке и изјаве, "наш је посао да те неодговорне изјаве превазиђемо одговорним изјавама и то је наша обавеза да се на такав начин понашамо у будућности".

Вучић је рекао и да се током заседања ГС УН састао са бројним званичницима, премијерима држава, те да ће имати одвојени састанак и са предсеиднком владе Црне Горе Милом Ђукановићем. 

- Верујем да ћемо многе проблем који постоје у нашем региону на које можемо да указемо нашим приајтељима из света лакше решити и у доброј вери, речима и миром, него нечим што би могло да значи распаљивање ватре или распламсавање ватре за новим сукобима на простору бивше Југославије - рекао је Вучић и додао да ће се вечерас састати са министром спољних послова Велике Британије Борисом Дзонсоном.