Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ПРЕДАО ПРЕДЛОГ ЗА САСТАВ НОВЕ ВЛАДЕ: Сутра званично представља план Владе!

08.08.2016. 11:50 13:59
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Танја Влајић

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић поднео је данас председници парламента предлог за избор чланова владе Србије.

- Уставом Републике Србије поднели смо предлог за састав нове Владе Србије председници Народне Скупштине - рекао је Вучић на почетку конференције и додао да ће сутра после подне грађанима Србије бити саопштено ко ће бити у влади:

- Председница Скупштине већ је сазвала седницу, а сутра после подне биће званично представљена нова влада. Грађани Србије ће моћи да чују одговоран и озбиљан план нове владе за бољи живот у наредном периоду.

Како је навео мандатар иза програма нове Владе стоји група људи која је са пуним срцем за тај програм.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

- Данас сам предао листу министара у складу са одлукама политичких странака, али и нестраначких личности, стручњака у областима из којих долазе. Нова влада ће бити комбинација успеха, искуства и свежине - навео је Вучић.

Премијер је похвалио и рад предходне владе нагласивши да је та влада спречила банкрот, али је додао да ће у новој влади бити и нових министара.

- Претходна влада је успела да спречи банкрот, даље пропадање, да повећа раст БДП, да изврши стабилизацију фискалног система, смањи незапосленост. Започела је и завршила многе инфрасруктурне пројекте. Упркос томе потребна је свежа, нова крв. Биће 6 или 7 нових имена у влади - нагласио је премијер.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас

СТЕФАНОВИЋ: Нова влада ће бити формирана веома брзо

Вучић се је такође, захвалио свим члановима на уложеном труду:

- Умели су да истрпе критике и онда када јесте и није било разлога за њих. Резултати су повезани са великим реформама које смо направили у нашем мандату. Сада са новом енергијом и новим ентузијазмом крећемо у нове успехе. Предстојеће четири године Владе су златно доба за Србију и њене грађане - рекао је премијер.

Премијер о експозеу

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић најавио је данас да ће сутра у Скупштини изнети свој експозе, истакавши да ће то радити стојећи и да ће трајати више сати.

Он је, након предаје предлога састава нове владе председници Народне скупштине Маји Гојковић, рекао да ће највећи део читати, да се ради о свеобухватном програму и да ће део говорити из главе.

- Говорићу онолико колико буде требало, а биће више сати. Ја сам се за то веома марљиво и озбиљно спремао, јер мислим, иако знам да добром делу грађана Србије, посебно део финансија, неће бити увек занимљив и јасан, да је то наша обавеза због грађана. Али и лично имам обавезу према историји, хоћу да остане записано у стенограмима да је неко приступио озбиљно програму владе - рекао је Вучић.

Према Вучићевим речима, нови министри ће радити на убрзаном развоју и напретку.

- Хоћу да се захвлим и Маји Гојковић и свима на томе што су у складу са законом показали стрпљење и месец дана пре уставног рока обавили посао, а све то се дешава усред великих геополитичких промена. Циљ је да наш брод усперимо у правом правцу да не буде нестабилнсоти - рекао је Вучић.

Вучић: Више ћу бити на услузи народу

Премијер је рекао и да ће се трудити да више буде на услузи народу.

- Радићу вредно и марљиво, радићу да неке грешке исправљам и све учинити да од Србије направимо место за добар живот. Учинити све за своју земљу коју неизмерно волим - рекао је он.

Вучић се осврнуо на могућност да опозиција напусти сутрашњу седницу парламента.

- Ако неко хоће да напушта нити могу нити хоћу да га спречавам, покушаћу да стојим сатима, да читам и говорим, јер је то моја обавеза према грађанима. Посао посланика је да саслушају, а знам да многи не желе да чују. Нек они раде шта хоће, а ја нећу да радим офрље, већ озбиљно, да и моја деца сутра могу да се поносе са оним што им је отац радио за своју земљу - рекао је Вучић.

Додао је и да ће бити спреман да одговори на свако питање.

- Нећу исртрчавати напоље, на све ћу одговорити. Многи су и бољег физичког здравља од мене, али мало ко ће моћи као ја и да стоји - рекао је Вучић.

Вучић: Поносан како је у Србији обележено страдање у Олуји

Вучић изјавио је да је веома поносан на грађане Србије и Крајишнике због начина како је у Србији обележен дан протеривања више од 250.000 и страдања више од 2.500 Срба у акцији хрватске војске и полиције "Олуја". Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је поносан на начин како је обележен тај "језиво тужни дан", на "величанственом догађају који је најмање четири пута већи" од хрватског званичног обележавања у Книну.

- Код нас није било паљења застава, говора мржње, тих ружних речи о било коме. Видео сам те вечри код грађана Србије, Крајишника и других, понос, повратак достојанства. И људи су се осећали као неко ко сме да каже шта му је на срцу и души - рекао је Вучић.

Када је реч о писму које је премијер упутио званичницима Европске уније, Вучић је рекао да им је послао цивилизовано писмено, озбиљно састављено и како доликује једном премијеру.

Вучић: Новакове сузе показале колико воли Србију

Мандатар за састав владе се захвалио Новаку Ђоковићу на свему што је урадио за своју земљу, истичући да су његове сузе након пораза од аргентинског тенисера Мартина Дел Потра показале колико воли Србију.

- Новаку Ђоковићу се захваљујем на свему што је учинио за Србију и честитам му на досадашњим невероватним резултатима. Његове синоћне сузе су показале колико воли своју земљу - рекао је Вучић на конференцији у Скупштини Србије.

Он је додао да је Новак, иако то нико не зна, играо повређен,што како је додао, не успех противника.

- Да ли ћу добити одговоре, не знам ни сам - рекао је Вучић.

Он је додао да је таксативно навео све што се догађало, наводио, како каже, чињенице, није изводио закључке, осим да је потребна сарадња у будућности.

Вучић: Моја прва посета - Беч, Бајден први гост Београда

Мандатар је најавио да ће, на функцији председника нове владе у прву посету отпутовати у Беч, крајем недеље, а да би наредних дана потпредседник САД Дзозеф Бајден требало би да посети Србију.

- Очекујем наредних дана долазак Бајдена и изгледа да ће то бити неколико дана раније него што је планирано - рекао је Вучић новинарима.

Он је најавио да и шведски премијер Стефан Лефвен долази у посету Србији, што је, навео је, велика ствар за нашу земљу јер долази само у Србију, а не на балканску турнеју. Вучић је рекао да ће у петак, суботу или недељу посетити и Беч, где ће бити гост канцелара Аустрије Кристијана Керна.

Посета Аустрији биће његова прва посета у функцији шефа нове владе, казао је он.