Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС ЈЕ 106 ГОДИНА ОД ХЕРОЈСКЕ МОЈКОВАЧКЕ БИТКЕ: Црногорци су чинили невиђена јунаштва да би спасили српску војску

06.01.2022. 11:11
Пише:
Душан Марић
Mojkovačka bitka
Мојковачка битка / Извор: Фото: Матица црногорска

Данас се навршава 106 година од Мојковачке битке, једне од најпознатијих битака коју је српски народ водио у Првом светском рату и коју Црногорци, с правом, сматрају за највећи ратни подвиг своје војске у историји.

Битка која је вођена недалеко од Мојковца је последња српска победа која је у Првом светском рату извојевана пре потпуног слома Војске Краљевине Србије и капитулације Црне Горе. Следећу победу српски војник ће извојевати тек осам месеци касније, од 12. до 16. септембра, на Кајмакчалану. 

Војска Краљевине Црне Горе је у бици која се водила на Бадњи дан и Божић 2016. године  зауставила општу офанзиву аустро-угарске војске, чији је циљ био да пресече одступницу деловима Војске Краљевине Србије која се повлачила према Скадру и Јадранском мору.

У напад на Мојковац Аустроугари су послали 20.000 војника под командом генерала Рајнера,  наоружаних са модерним пушкама "маузеркама", 45 топова, стотинама митраљеза и неограниченом количином граната и муниције. 

Сећате ли се "ШТАФЕТЕ МЛАДОСТИ": Да са њом у руци трче имали су привилегију само најбољи у свом селу

Сећате ли се "ШТАФЕТЕ МЛАДОСТИ": Да са њом у руци трче имали су привилегију само најбољи у свом селу

СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА СФРЈ: Да ли је Тито наредио ПОТРАГУ ЗА НЛО и ко је снимио ОБДУКЦИЈУ ВАНЗЕМАЉЦА?

СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА СФРЈ: Да ли је Тито наредио ПОТРАГУ ЗА НЛО и ко је снимио ОБДУКЦИЈУ ВАНЗЕМАЉЦА?

СИНЂЕЛИЋ ЈЕ СТРАДАО ЗБОГ СРПСКЕ НЕСЛОГЕ: Када се Карађорђе дочепао издајице са Чегра, уследила је сурова казна

СИНЂЕЛИЋ ЈЕ СТРАДАО ЗБОГ СРПСКЕ НЕСЛОГЕ: Када се Карађорђе дочепао издајице са Чегра, уследила је сурова казна

Супроставило им се  6.500 Црногораца из Санџачке дивизије, под командом сердара Јанка Вукотића, распоређених у осам батаљона.

Стање у црногорској војсци било је тешко. Војницу су били слабо обучени, на неколико дана су добијали по пола килограма хлеба. Носили су пушке "московке" од којих већина није имала бајонете. Имали су десетак топова,  са укупно 105 граната, 39 митраљеза и 200 до 400 метака по војнику. 

Швабе су напале на Бадњи дан. На удару 6. аустроугарског краљевског пука, на Развршју и Бојиној њиви нашао се Доњоморачки батаљон Колашинске бригаде. Уз јурише и противјурише положаји су прелазили из руку у руке, до два сата поподне када надмоћније Швабе  заузимају Бојину њиву и Улошевину. Међутим, Развршје, стратешки најважнија тачка за продор према Мојковцу, остало је под контролом Колашинске бригаде. 

Храбром држању сердара Вукотића и његових војника допринео је и телеграм који је стигао из команде српске војске, а који је више наличио на вапај:

-Ако задржите Швабе на Мојковцу 24 сата, одужили сте се српству. Ако не све је пропало.

То вече у Колашину сердар Вукотић и његов штаб обележавају Бадње вече. Сердаров рођак Ђорђе Вукотић држи здравицу.

- Нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може, крст и топуз нека се сударе. Важно је да је братска српска војска измакла, ако ми изгинемо имаће ко да нас освети и сатре швапску силу.

Вукотић те ноћи одлази на положаје код Мојковца, гдје са бригадиром Петром Мартиновићем доноси одлуку да се изврши контранапад. 

На Божић ујутро, под окриљем јутарње магле, Ускочки батаљон улази у шуму код Гилонога, где се у дубоком снегу судара са Швабама, које су такође кренуле у напад. Развила се жестока битка, у којој су "ускоци" одбили све нападе надмоћнијег непријатеља. Истовремено, пет батаљона и две чете извиђача Колашинске бригаде, којом је командовао Милош Меденица крећу у силовити напад на Бојину њиву. 

Како Швабе , које су испред ровова поставиле три реда бодљикаве жице, одолевају Вукотић у напад шаље Први и Трећи регрутски батаљон. Регрути, све младићи млађи од 21 годину, два пута јуришају али их митраљеска ватра зауставља на бодљикавој жици. Црногорци у борбу уводе последњу резерву, Дробњачки батаљон.

Дробњаци у јуришу заузимају први ред ровова, али не и други, па су се вратили на полазне положаје. У другом јуришу, око подне, упадају у оба реда ровова и, после борбе прса у прса, присиљавају Швабе на повлачење. Истовремено, Ровчани су заузели Голу косу, која се од Развршја спушта ка Бојиној њиви. 

Након три сата затишја, Рајнер у борбу уводи 205. бригаду, своју последњу резерву, која уз снажну топовску паљбу креће у напад.  Борба је трајала све до мрака, али су Црногорци одолели. Швабама није помогло ни то што је један од њихових јуриша, са исуканим мачем у рукама, предводио лично генерал Рајнер. 

О жестини битке сведочи податак да је у Колашинској бригади погинуло чак седам барјактара.  

Црногорци су на положајима остали до 21. јануара, кад им је стигло наређење да се "разиђу кућама". Црногорска влада и краљ Никола, који је драматичне догађаје пратио из иностранства, донели су одлуку да десеткована војска престане са отпором. 

Српска војска се већ налазила на албанској обали и чекала да се бездушни савезници Французи и Енглези смилују и пошаљу бродове који ће их евакуисати на Крф.