Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАБОРАВЉЕНА ПРИНЦЕЗА: Медаљу на Олимпијским играма међу првим женама је освојила српска кнегиња

03.08.2021. 16:58
Пише:
Србија Данас/Историјски забавник
OI Pariz 1900. godine
ОИ Париз 1900. године / Извор: Фото: Wikipedia

Управо Алекса је био ожењен Американком Даријом Прат

Друге модерне Олимпијске игре одржане 1900. у Паризу биле су по много чему посебне. У такмичење је тада био увршћен велики број, мање или више, необичних дисциплина од којих су се неке могле видети само тада и никад више. Нарочито илустративан је случај голфа који је тада дебитовао на Играма само да би већ након следеће Олимпијаде био искључен. На листу олимпијских спортова вратио се тек 2016. али за нас ће остати значајано његово појављивање 1900. због чињенице да је једна од освајачица медаља била и дама која ће касније постати српска кнегиња. 

ФАТАЛНА СРПКИЊА НЕПРОЛАЗНЕ ЛЕПОТЕ! Лепша од Софије Лорен, Андрић ју је обожавао, а о њеном животу и даље се прича

ФАТАЛНА СРПКИЊА НЕПРОЛАЗНЕ ЛЕПОТЕ! Лепша од Софије Лорен, Андрић ју је обожавао, а о њеном животу и даље се прича

ПРВИ ВИТЕЗ И ВОЈСКОВОЂА СРБИЈЕ: Легенда о смрти деспота Стефана је нешто најлепше што ћете прочитати данас

ПРВИ ВИТЕЗ И ВОЈСКОВОЂА СРБИЈЕ: Легенда о смрти деспота Стефана је нешто најлепше што ћете прочитати данас

ОДГОВОР АУСТРОУГАРСКЕ ЧЕКАО МИРНО И ДОСТОЈАНСТВЕНО: Овако је изгледао живот у Београду два дана пред рат

ОДГОВОР АУСТРОУГАРСКЕ ЧЕКАО МИРНО И ДОСТОЈАНСТВЕНО: Овако је изгледао живот у Београду два дана пред рат

Причу заправо треба почети од читаве једне гране Карађорђевића о којој се данас јако мало зна. Наиме, вожд Карађорђе је имао двојицу синова - Алексу и Александра. Млађи Александар је постао кнез и сви каснији владари из династије Карађорђевић његови су потомци. 

Старији Алекса, пак, отишао је за Русију и тамо постао гардијски поручник у руској војсци. Имао је сина јединца - Ђорђа, васпитаваног у Русији и такође гардијског поручника. Како је реч била о директном наследнику Карађорђа (па још преко старијег сина) капетан Миша Анастасијевић је за њега удао своју ћерку Сару са идејом да издејствује кад они дођу на чело Србије.

Та замисао је пропала, након свргавања кнеза Александра на српски трон долазе Обреновићи, а Ђорђе и Сара селе се у Париз. Из тог брака рођена су двојица синова - Алекса и Божидар.

Управо Алекса је био ожењен Американком Даријом Прат - освајачицом бронзане медаље у голфу за репрезентацију Сједињених Америчких Држава. 

Aleksa Karađorđević
Алекса Карађорђевић / Извор: Фото: Wikipedia

Дама која зна добро да се уда

О животу српске кнегиње Дарије Прат не зна се много. Рођена је као Абигејл Пенкхурст, али су је сви звали Еби. Од ране младости се кретала по високом друштву и зна се да је пре брака са Алексом била два пута удавана. 

Њен први муж звао се Херберт Вригт и заједно су неколико година живели у Кливленду. Данас није познато да ли је Вригт умро или су се развели тек, Еби се удала за Томаса Хугера Прата непосредно пре Олимпијских игара 1900. 

Прат је имао доста новца и пар је често путовао по Европи дружећи се са племством. Обоје су били чланови голф клуба Динард у Француској и позвани су да учествују на Олимпијади за тим Америке. Прат није прошао квалификације, али је Еби завршила као трећа у женској конкуренцији уписавши се тако у историју као једна од првих жена освајачица олимпијских медаља (Олимпијске игре у Паризу биле су прве на којима су се такмичиле жене).

Судбина брака Пратових такође је нејасна. Мислило се да је Томас умро 1905. али постоје и неки новински текстови из тог времена који га воде као несталог. Једне новине су извештавале 1907. да Еби тражи развод зато што “годинама није ни видела ни чула ништа о свом супругу”. 

Како било, ово је сигурно - “лепа Еби” како су је често називали новинари 11. јуна 1913. године удала се за српског принца Алексу Карађорђевића узевши има Дарија као своје краљевско име (њену фотографију можете погледати ОВДЕ)

Заједно до краја живота

Иако фактички легитиман претендент на српски трон Алекса није по овом питању био нарочито борбен. Спекулисало се да је у младости показивао неке претензије, али је након Мајског преврата и убиства Обреновића јавно у штампи изјавио да га не интересује српски престо.

Са Еби/Даријом се венчао у Паризу без обзира на велико противљење своје мајке која за снаху није желела Американку, па још 2 пута удавану. Међутим, Дарија је била веома богата и спекулисало се да је у брак донела богатство довољно да отпише све Алексине дугове настале након што је потрошио очев новац. Нова принцеза је наводно у брак са Алексом довела и ћерку из првог брака за коју је такође захтевала племићку титулу, али ово није потврђено. 

Aleksa Karađorđević
Алекса Карађорђевић / Извор: Фото: Wikipedia

Алекса и Дарија венчали су се месец дана након завршетка Првог балканског рата. Амбасадор САД у Француској Мајрон Т. Херик био један од сведока са младине стране, док су кнез Арсен Карађорђевић, брат краља Петра И, и грофица Де ла Рибоисер били сведоци кнеза Алексе. 

Алекса и његова супруга су провели медени месец у јужној Француској. Колико је познато, имали су складан брак. 

Током Првог светског рата Алекса и Дарија дошли су у Србију како би помогли земљи. Он је служио као председник Црвеног крста Србије, а она је водила једну болницу. Након пада ратне престонице Ниша, обоје су учествовали у повлачењу преко Албаније о чему је Дарија касније објавила и књигу. 

Кнез Алекса је умро 15. фебруара 1920. године највероватније од шпанског грипа. Кнегиња Дарије је мужа надживела за пуних 18 година у умрла је у Кану, 26. јуна 1938. Нису имали деце и тиме је та, старија грана династије Карађорђевић по мушкој линији, престала да постоји.