Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ: 10 догађаја који би могли да потресу свет у 2024. години

10.01.2024. 13:03
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Irak u plamenu tokom Prvog zalivskog rata
Ирак у пламену током Првог заливског рата / Извор: Профимедиа/илустрација

Свет се суочава са великим проблемима

Годину 2023. обележила су два рата, у Европи (руски напад на Украјину) и на Блиском истоку (израелско-палестински сукоб). Ти би сукоби могли да се прошире 2024. године, али година пред нама носи нове изазове и потенцијалне ризике.

РАТ ЈЕ ПОЧЕО! Насиље експлодирало широм земље, банде отимају полицајце и убијају их, војска кренула у контранапад!Ekvador

РАТ ЈЕ ПОЧЕО! Насиље експлодирало широм земље, банде отимају полицајце и убијају их, војска кренула у контранапад!

УБИЈЕН АЛБАНАЦ! Мушкарац га изрешетао кад је сазнао да је ДЕВЕТ година СИЛОВАО његову ћерку!albanci

УБИЈЕН АЛБАНАЦ! Мушкарац га изрешетао кад је сазнао да је ДЕВЕТ година СИЛОВАО његову ћерку!

ПУТИН ВАСКРСАВА СТАЉИНОВУ ЗЛОГЛАСНУ ЈЕДИНИЦУ! Британски обавештајци саопштили страшне вести: "СМЕРСХ - СМРТ ШПИЈУНИМА" се враћаFoto: Twitter Printscreen/@V141NG, Shutterstock, Wikimedia Commons

ПУТИН ВАСКРСАВА СТАЉИНОВУ ЗЛОГЛАСНУ ЈЕДИНИЦУ! Британски обавештајци саопштили страшне вести: "СМЕРСХ - СМРТ ШПИЈУНИМА" се враћа

Часопис Тајм издвојио је десет највећих глобалних ризика у 2024. години.

1. САД саме против себе

И док су америчка војска и економија и даље веома јаки и стабилни, политички систем САД-а дисфункционалнији је од било које друге напредне демократије. У 2024. проблем би могао да постане још већи. Председнички избори продубиће политичку поделу земље, тестираће америчку демократију до степена какав нација није доживела за 150 година и поткопаће кредибилитет САД-а на међународној сцени. 

С исходом гласања који је тренутно немогуће предвидети, једина извесност је штета за америчко друштво, политичке институције и међународни положај. У свету оптерећеном кризама, изгледи за Трампову победу ослабиће америчку позицију на глобалној позорници јер ће републикански законодавци заузети његове спољнополитичке позиције, а амерички савезници и противници настојаће да се заштите од његове штетне политике.

Donald Tramp, amerika
Доналд Трамп, америка / Извор: Профимедиа

2. Блиски исток на рубу

Борбе у Гази наставиће се у 2024., са стварним ризицима за ескалацију у шири регионални рат. Сукоби би могли директно да увуку САД и Иран, а то би имало несагледиве последице по глобалну економију, проширило би геополитичке и политичке поделе и подстакло глобални екстремизам. Највиши израелски званичници обећали су да ће "уклонити" претњу од Хамаса и Хезболаха. 

Ако би Израел превентивно напао Хезболах, америчка војска би пружила подршку, а Иран би помогао Хезболаху, свом најважнијем регионалном савезнику. Хути у Јемену такође следе пут ескалације, а шиитске милиције које делују у Ираку и Сирији појачале су нападе на америчке базе уз благослов Техерана. Ниједна земља укључена у сукоб у Гази не жели избијање регионалног сукоба, али непредвидивост укључених актера и несигурност ситуације разлог су за забринутост.

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Профимедиа

3. Подељена Украјина  

Руски напад на Украјину остаје историјски неуспех. НАТО је ојачан новим чланицама Финском и Шведском. ЕУ је отворила процес чланства за Украјину, Русија се суочава с новим санкцијама, а половина њене имовине је замрзнута. Европа више не купује руску енергију. Али Украјина ће ове године бити де фацто подељена, а Русија сада има иницијативу на бојном пољу и материјалну предност. 

2024. је тачка преокрета у рату: ако Украјина не реши своје проблеме с људством, не повећа производњу оружја и не постави реалну војну стратегију, њени би територијални губици могли да покажу трајним и могли би да се прошире. Кијев је претрпео велики ударац због пада политичке и материјалне подршке Сједињених Држава, а изгледи за европску помоћ нису много бољи. Због свих ових разлога Кијев ће ове године преузети веће војне ризике, укључујући ударе на више циљева унутар Русије који изазивају руске одговоре без преседана и могли би да увуку НАТО савез у сукоб.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

4. Нерегулисана вештачка интелигенција

Технологија ће преузети управљање вештачком интелигенцијом 2024. јер регулаторни напори посустају, технолошке фабрике остају углавном неспутане, а далеко моћнији модели и алати вештачке интелигенције шире се изван контроле националних влада.   

5. Непријатељи Америке

Године 2024. Русија, Северна Кореја и Иран међусобно ће јачати способности и деловати на све координисаније и разорније начине на глобалној сцени. Истовремено, амерички савезници попут Украјине, Израела и (потенцијално) Тајвана могли би да увуку САД у сукобе које жели да избегну.

Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

6. Нема опоравка кинеске економије

У изостанку мало вероватног попуштања стиска власти председника Си Ђинпинга или радикалног заокрета према опсежним и структурним реформама, кинеска економија ће бити рањива током 2024. Неуспех Пекинга да реформише потрошан модел економског раста, финансијска слабост земље и криза јавног поверења разоткриће недостатке у способностима вођства Комунистичке партије Кине и повећати ризик од друштвене нестабилности. 

7. Борба за нове сировине

Нове сировине, минерали и племенити метали биће кључне компоненте у готово сваком сектору који ће покретати раст, иновације и националну безбедност у 21. веку, од чисте енергије до напредног ИТ, биотехнологије, транспорта и одбране. Ове године ће владе широм света појачати коришћење индустријских политика и трговинских ограничења која ометају проток критичних сировина.

NCR
НЦР / Извор: Профимедиа/илустрација

8. Глобални инфлацијски шок

Глобални инфлацијски шок који је започео 2021. наставиће да детерминише економију и политичка збивања у 2024. Високе каматне стопе узроковане тврдокорном инфлацијом успориће раст широм света, а владе ће имати мало простора за подстицање раста или одговор на шокове, повећавајући ризик финансијског стреса, друштвених немира и политичке нестабилности.   

9. Клима и Ел Нињо

Након четворогодишњег избијања, снажан климатски поремећај Ел Нињо досегнуће врхунац у првој половини ове године, доносећи екстремне временске прилике које доводе до несигурности снабдевања храном, смањују залихе воде, ометају логистику, шире болести и подстичу миграцију и политичку нестабилност, посебно у земљама које су већ ослабљене пандемијом и шоковима цена енергије и хране изазваних ратом у Украјини.   

more
море / Извор: Профимедиа

10. Ризични пословни потези

Купци, запослени и инвеститори довели су америчке културне ратове у корпоративне канцеларије, а сада ће судови, државна законодавна тела, гувернери и активистичке групе, углавном оне конзервативне, узвратити ударац. Фабрике ухваћене у политичкој и правној унакрсној ватри суочиће се с већом неизвесношћу и повећаним трошковима.

Највећи ризици: Америчко-кинески односи и раст популизма у Европи

Ово ће бити још једна турбулентна година за америчко-кинеске односе, посебно због Тајвана и технолошког надметања, али позитивно је да су барем засад председници Бајден и Си уверени да боље вођени односи служе обема странама, пише Тајм.

Европски популисти наставиће да уливају страх у европски политички естаблишмент, али ограничени неуспеси за главне странке на изборима за Европски парламент, националним и локалним изборима неће изокренути европски политички поредак ни избацити из колосека амбиције ЕУ обновљене пандемијом covida-19 и ратом у Украјини.   

(Србија Данас/Index.hr)