Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

10 ГОДИНА ОД УБИСТВА ГАДАФИЈА: Стабилност и независност и даље далека будућност за Либијце!

20.10.2021. 14:12
Пише:
Србија Данас/Блиц
Muamer Gadafi
Муамер Гадафи / Извор: Профимедиа

Његова смрт, иако се то очекивало, није донела демократију и стабилност овој земљи

Прошло је десет година од како су либијски побуњеници убили бившег либијског председника Моамера Гадафија, а данас, деценију након његове погибије ова северноафричка земља се још увек бори са насиљем које је у порасту након рушења његове власти.

Годину дана дуг прекид ватре и мировни процес предвођен Уједињеним нацијама једва су заташкали дубоке поделе, а како ствари стоје, ни предстојећи избори неће успети да реше кризу која влада у земљи, тврде аналитичари.

ПУТИН И БАЈДЕН ПОНОВО ОЧИ У ОЧИ: Песков открио када ће се двојица лидера састати

ПУТИН И БАЈДЕН ПОНОВО ОЧИ У ОЧИ: Песков открио када ће се двојица лидера састати

ШТА ЛИ СЕ СПРЕМА? Шојгу: НАТО повећава присуство код граница Русије и Белорусије!

ШТА ЛИ СЕ СПРЕМА? Шојгу: НАТО повећава присуство код граница Русије и Белорусије!

ПРОТЕСТИ У ЧИЛЕУ: Двоје мртвих, 56 повређено и 460 људи је ухапшено - крвава годишњица 2019. године

ПРОТЕСТИ У ЧИЛЕУ: Двоје мртвих, 56 повређено и 460 људи је ухапшено - крвава годишњица 2019. године

Гадафи је пуне 42 године владао Либијом гвозденом песницом након државног удара 1969. године када је свргнута монархија. Он је себе тада представио као револуционара и хероја, а у исто време је гушио и опозицију како би дошао на власт.

Њега су 2011. године са власти свргнули побуњеници инспирисани Арапским пролећем уз подршку НАТО-а. Он је успео да побегне, међутим побуњеници су му 20. октобра ушли у траг у његовом родном граду Сирту. Мучили су га и убили на улици, а онда његово унакажено тело изложили на пијаци.

 Недуго након што је и сам Гадафи ухваћен, а потом и убијен, заплењен је један од његових највећих симбола моћи... Меци и гелери су оштетити труп четворомоторног авиона Ербас А340-200, али унутрашњост је и даље била нетакнута. Када су побуњеници након његове смрти преузели авион уследила је правна перипетија, због које је летелица и дан данас паркирана на писти у Француској.

Његова смрт, иако се то очекивало, није донела демократију и стабилност овој земљи.

Уместо тога, Либија се поделила дуж регионалних и идеолошких линија, а различите милитантне и мафијашке групе воде борбу за превласт у овој нафтом богатој земљи.

Прекидом ватре у октобру прошле године дошло је до успостављања владе националног јединства чији је задатак да организује изборе.

Сви се питају да ли ће предстојећи председнички избори, планирани за 24. децембар и парламентарни који ће се одржати у јануару наредне године успети да "окрену нови лист" у Либији и коначно прекину хаос који у овој земљи влада десет година.

Gadafi
Гадафи / Извор: Профимедиа

- У односу на последњих десет година, Либија је данас у бољој ситуацији - каже аналитичар Хамиш Кинеар са Института Вериск Маплекрофт.

Он је додао да прекид ватре који је договорен у октобру прошле године још увек на снази, као и да је влада националног јединства још увек једина власт у Либији.

- Либијска политичка стабилност, све је неизвеснија. Идућих шест месеци показаће нам да ли је период мира, који је уследио нрекида ватре прошле године био само прилика да оружане фракције залече своје ране, или је стваран напредак ка решавању политичке ситуације - рекао је аналитичар, преноси The Цитизен.

Он сумња да ће ови избори омогућити дефинитивни крај кризе у земљи.

- Да би се то догодило треба да се онемогући негативно страно мешање у унутрашња питања Либије, а бирачи би требало да покажу зрелост приликом бирања представника. Треба да превазиђу регионалне и племенске поделе и све стране би требало да прихвате резултате избора - рекао је Хинеар.

Међутим, тешко је да ће се све ово заиста поклопити.

Пут ка изборима поплочан је жустрим расправама о изборним законима, највише о предлогу закона о председничким изборима који тренутно изгледа као да је намештен тако да победу на изборима однесе војни вођа Халифе Хафтара.

Хафтару не воле грађани у западном делу Либије, посебно после једногодишње офанзиве либијске националне војске како би се заузео Триполи, у којој је погинуло неколико хиљада људи, пре него што су је у јуну прошле године потиснуле оружане снаге које подржава Турска.

Аналитичар је упозорио да би избори спроведени по контроверзном закону, без шире подршке група на западу, могли поновно поделити Либију на супарничке источне и западне владе.

- Ризик од тога био би још већи када би Хафтар победио на председничким изборима јер он је токсична особа за оружане фракције које су браниле Триполи током неуспеле ЛНА-ине офанзиве - рекао је.

Десет година касније након Гадафијеве смрти, демократија, стабилност и независност од спољног утицаја, још увек су далека будућност за грађане Либије.