Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХТЕО ДА ЗАГРЛИ ХИТЛЕРА И ДИГНЕ ГА У ВАЗДУХ: Био је спреман да жртвује живот за Немачку, а она га је касније третирала као "издајника"

21.03.2024. 18:32
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Adolf Hitler i Paul fon Hindenburg
Адолф Хитлер и Паул фон Хинденбург / Извор: Профимедиа

Прича о човеку који је "задњим загрљајем" покушао да убије Хитлера

Рудолф Кристоф Фрајхер фон Герсдорф био је немачки официр који је имао план како да заврши Други светски рат - убиством Адолфа Хитлера. Покушао је то на данашњи дан, 21. марта 1943. године. Као што и знамо, није успео, али његов покушај и план свакако је вредан помена.

"ЗАДОВОЉАН САМ ШТО ЈЕ НАША САРАДЊА ЗАСНОВАНА НА УЗАЈАМНОМ ПОШТОВАЊУ" Орбан честитао Путину победу на председничким изборима Vladimir Putin i Viktor Orban

"ЗАДОВОЉАН САМ ШТО ЈЕ НАША САРАДЊА ЗАСНОВАНА НА УЗАЈАМНОМ ПОШТОВАЊУ" Орбан честитао Путину победу на председничким изборима

ОГЛАСИЛА СЕ КАМИЛА О ЧАРЛСОВОМ ЗДРАВЉУ: Ево у каквом стању се тренутно налази британски монархkralj Čarls, kraljica Kamila

ОГЛАСИЛА СЕ КАМИЛА О ЧАРЛСОВОМ ЗДРАВЉУ: Ево у каквом стању се тренутно налази британски монарх

ЈЕЗИВЕ ПРЕТЊЕ У ШКОЛАМА ШИРОМ ЗЕМЉЕ! Ученицима мејлом послати УЖАСНИ снимци одсецања глава и ОВА порука!SAD, policija

ЈЕЗИВЕ ПРЕТЊЕ У ШКОЛАМА ШИРОМ ЗЕМЉЕ! Ученицима мејлом послати УЖАСНИ снимци одсецања глава и ОВА порука!

Рођен је 1905. у племићкој породици из Шлеске, породице у којој је војна традиција била врло важна. Герсдорф је завршио Пруску војну академију, а у Другом светском рату учествује од 1939. када је његова јединица учествовала у инвазији на Пољску. Касније ће, као официр главног штаба, учествовати и у немачком нападу на Француску.

За време инвазије на СССР био је у обавештајним јединицима, а касније ће бити задужен и за ископавање масовних гробница у Катинској шуми (Пољаци убијени од стране совјетског НКВД-а). Касније ће бити награђен и Гвозденим крстом (највиша војна почаст у нацистичкој Немачкој) због организације повлачења из Фалајзе џепа (за време савезничког искрцавања у Нормандији).

Као што су неки већ уочили, овде говоримо и о његовим војним активностима 1944. године, како је то могуће ако је исти Герсдорф још у марту 1943. покушао да убије Хитлера и притом није успео?

Rudolf Kristof Frajher fon Gersdorf
Рудолф Кристоф Фрајхер фон Герсдорф / Извор: Профимедиа

Као прво, споменимо то како је Герсдорф постао "завереник" у време када је постао близак пријатељ с пуковником Хенингом фон Тресковим (један од кључних људи који су осмислили "Операцију Валкира", најпознатији план убиства Хитлера који, такође, није успео).

Тресков је већ покушао да убије Хитлера тог истог марта 1943. Наиме, 13. марта 1943. успео је преко једног официра да постави бомбу у Хитлеров авион која је требала да експлодира изнад Пољске по његовом повратку из Смоленска (Русија).

Међутим, како се бомба налазила у делу за терет у којем је дошло до смрзавања, механизам је заказао. Схвативши да бомба није експлодирала заверници су чак успели на време да дођу до исте, по слетању Хитлеровог авиона у Немачку.

Чувши да је Тресковов план пропао, Герсдорф је поручио како је спреман да да свој живот за Немачку и лично се жртвује како би убио Хитлера. Шансу за то, добиће већ недељу дана након бомбе која није експлодирала изнад Пољске.

Наиме, 21. марта 1943. Хитлер је планирао да посети стари војни арсенал у центру Берлина где је било изложено заплењено совјетско оружје. С њим су требали у пратњи да буду и други високи нацисти Херман Геринг, Хајнрих Химлер и други.

Прилика је пак била у томе што је управо Герсдорф, као војни стручњак, требао да буде главни "водич" који би Хитлеру показао разно заплењено оружје, односно повео га на кратку турнеју по арсеналу-музеју.

С тим циљем је у џепове од капута сакрио експлозивну направу коју је, тренутак пре но што је Хитлер стигао наместио на 10 минута. План му је био у тренутку детонације "да се баци" Хитлеру у загрљај како би их бомба обоје разнела.

Наравно, опсежнији план је међу заверницима већ био разрађен шта учинити после - укратко, циљ је био да се брзим акцијама преузме власт у Немачкој, односно да се изведе државни удар, и елиминише злогласни SS.

Hening fon Treskov
Хенинг фон Тресков / Извор: Профимедиа

Зашто је план 21. марта пропао? Због Хитлера. Наиме, очито је имао поприлично обавеза тог дана. Појавио се у арсеналу тачно на време, али је само "пројурио" кроз исти за мање од 10 минута на колико је била постављена бомба!

Чим је Хитлер изашао кроз врата Герсдорфу је све било јасно - за неколико тренутака бомба ће експлодирати и једина жртва ове самоубилачке мисије биће он. Ипак, преживео је - брзо је појурио у јавни WC и тамо "у задњим секундама" успео да деактивира експлозивну направу.

Одмах затим послат је на Источни фронт и цео тај његов план прошао је неопажено.

Идуће године биће активно укључен и у "Операцију Валкира" (покушај убиства Хитлера 20. јула 1944. године). Ипак, захваљујући чињеници да ухапшени и мучени заверници нису изустили његово име и тог пута Герсдорф ће проћи неопажен.

Adolf Hitler
Адолф Хитлер / Извор: Профимедиа

На крају ће дочекати и завршетак рата без да су нацистичке власти икад сазнале да је он један од кључних заверника (то је успело само још двојици, они су: Аксел Фрајхер фон дем Buše-Strajthors и Еберхард фон Брајтенбух).

Након рата Герсдорф ће прво као ратни заробљеник, а касније и као запослени за америчку војску писати студије о немачким војним операцијама за време рата.

Занимљив је податак да је Герсдорф касније, средином 50-их година, поново покушао да се прикључи немачкој војсци (Бундесверу - одбили су га. Мало ко је желео то јавно да каже, али високи немачки војни званичници никако нису желели да имају издајника у својим редовима иако је тај "издајник" био спреман да положи свој живот како би Немачку лишио окрутног диктатора и можда је тако поштедео још много теже судбине!)

Тек пред крај живота 1979. године (преминуо је 1980.), додељен му је "Чин заслуге Федералној Републици Немачкој". Постхумно 1982. излазе његови мемоари под називом "Солдат им Унтерганг" (Војник у време коначног пада).

Извор: Србија Данас/Адванце.хр/Ф.Вуковић/Пренео: В.М.