Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"АКО ПОБЕДИТЕ, ДОВЕШЋУ ВАМ АУТОБУС ПУН ПРОСТИТУТКИ" Девет НЕЗАБОРАВНИХ контроверзи Силвија Берлусконија

13.06.2023. 06:51
Пише:
Танјуг
Silvio Berluskoni
Силвио Берлускони / Извор: Профимедиа

Својим гестом је шокирао покојну британску краљицу Елизабету II

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони, који је преминуо у 86. години, изазивао је много буре у јавности због својих изјава, а Политицо је издвојио девет најконтроверзнијих момената.

АДИО, АМИЦО! Путин изразио саучешће поводом смрти Берлусконија

АДИО, АМИЦО! Путин изразио саучешће поводом смрти Берлусконија

БЕРЛУСКОНИ, СТАРИ ЛИШЧЕ: Иза себе оставио ФАТАЛНУ девојку Марту (33), да ли она има право на наследство?

БЕРЛУСКОНИ, СТАРИ ЛИШЧЕ: Иза себе оставио ФАТАЛНУ девојку Марту (33), да ли она има право на наследство?

"КАД УМРЕМ, НЕК ПРОДАЈУ СВЕ, САМО НЕК ОСТАВЕ ОВО" Буран живот Силвија Берлусконија - трновит пут између скандала, политике и новца!

"КАД УМРЕМ, НЕК ПРОДАЈУ СВЕ, САМО НЕК ОСТАВЕ ОВО" Буран живот Силвија Берлусконија - трновит пут између скандала, политике и новца!

- За 20 година бављења политиком, никада нисам никога увредио - рекао је Берлускони једном приликом.

Биле су то помало изненађујуће речи Берлусконија 2014. године на питање Би-Би-Си-ја зашто стално вређа људе. Почетком 2000-их година вођени су преговори о одлуци о локацији Европске агенције за сигурност хране, с Пармом и Хелсинкијем као конкурентима.

Берлускони је тада поручио да је финска храна нејестива и одвратна и да је једва подносио током својих посета северу.

Silvio Berluskoni
Силвио Берлускони / Извор: Профимедиа

- Финци једу само маринирано месо ирваса! Они чак и не знају шта је пршута - рекао је тада Берлускони. Агенција ЕУ је завршила у Парми. Неколико година касније, Берлускони је поново изазвао негативне реакције након што је рекао да је морао да искористи своје "плејбојске" чари на тадашњој финској председници Тарји Халонен.

Финци су се "осветили" када је фински ланац Kotipizza направио пицу са месом ирваса, лисичаркама и црвеним луком. Креацију су назвали Берлускони и она је потом победила на престижном такмичењу пица у Њујорку.

Након година поседовања италијанског фудбалског гиганта Милана, Берлускони је касније купио још један клуб, Монцу, и охрабрио играче на њиховој божићној забави прошле године.

Silvio Berluskoni
Силвио Берлускони / Извор: Профимедиа

- Нашли смо новог тренера - рекао је Берлускони играчима, мислећи на Рафаелеа Паладина.

- Он је добар, шармантан, љубазан и способан да подстакне наше момке, али додајем додатни стимуланс: Као што сам рекао момцима раније, ако победите неки од најбољих тимова, довешћу аутобус пун проститутки - рекао је Берлускони.

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел није била велики обожаватељ Берлусконија. Берлускони је једном скочио иза споменика пред Меркел викнувши јој "куку" током самита у Трсту на којем се разговарало о економској кризи.

Сексуалне забаве одржане у његовој вили у близини Милана изашле су на видело 2010. године када је и сам бивши премијер телефонирао полицији тражећи ослобађање 17-годишње Мароканке Кариме ал Махроуг, која је ухапшена у Милану под сумњом да је украла накит. 

Silvio Berluskoni
Силвио Берлускони / Извор: Профимедиа

Међутим, Берлускони је погрешно рекао полицији да је она рођака тадашњег египатског председника Хоснија Мубарака и да је њено хапшење рискирало дипломатски инцидент.

Она је била трбушна плесачица и осумњичена сексуална радница под именом Руби Рубацуори и тврдила је да је примила 10.000 долара од Берлусконија на "бунга бунга" забавама које је он одржавао.

Један од првих међународних лидера који је одао почаст након Берлусконијеве смрти био је руски председник Владимир Путин, који је италијанског државника назвао "правим пријатељем".

Vladimir Putin i Silvio Berluskoni
Владимир Путин и Силвио Берлускони / Извор: Профимедиа

Берлускони и Путин били су дугогодишњи савезници, а бивши италијански премијер подстакао је контроверзу када је окривио украјинског председника Владимира Зеленског за рат.

У интервјуу за Спектатор 2003. године, Берлускони је бранио поступке фашистичког диктатора своје земље, Бенита Мусолинија.

- Мусолини никада никога није убио - рекао је тада Берлускони. Бивши председник Европског парламента Мартин Шулц и Берлускони имали су незабораван сукоб 2003. године.

Benito Musolini
Бенито Мусолини / Извор: Профимедиа

Приговарајући на тон немачког европарламентарца, Берлускони је рекао: "Знам за филмског продуцента у Италији који снима филм о нацистичким концентрационим логорима. Препоручићу вас за улогу Капоа (затвореника који је задужен за друге затворенике). Ти си савршен".

Шулц је одговорио: "Моје поштовање према жртвама фашизма ми забрањује да кажем и једну реч на то". Разорни земљотрес погодио је град Аквила у централној Италији 2009. и однео животе око 300 људи, а десетине хиљада других оставио без крова над главом. 

Britanska kraljica Elizabeta II
Британска краљица Елизабета II / Извор: Профимедиа

Посетивши то подручје, Берлускони је рекао преживелима који живе у шаторима за хитне случајеве да би требало "на то да гледају као на викенд камповања". Покојна британска краљица Елизабета II је једном наводно реаговала на понашање Берлусконија на самиту Г20 2009. године. 

Током прављења фотографије, Берлускони је америчком председнику викнуо "Господине Обама". Након тога краљица се окренула, дигла руке у ваздух и упитала: "Шта је? Зашто мора да виче?"