Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АКО СТЕ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ, ЕВО КОЛИКО ЋЕТЕ БИТИ ЗАШТИЋЕНИ: Тестирано 1,6 милиона људи - ово су резултати!

08.11.2021. 22:48
Пише:
Србија Данас/Мондо
vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Ново научно истраживање открило је колико брзо опада ниво заштите након вакцинације Астразенекином, Фајзеровом или Модернином вакцином!

У научном часопису "Лансет" објављена је студија шведских научника са Универзитета Умеа о ефикасности вакцине против короне током времена. Студија још увек није прошла рецензију струке.

ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ КРАЈ ЕПИДЕМИЈЕ Стручњаци предвидели једну ЛОШУ ВЕСТ - "Ово нам даје јасан сценарио..." (ВИДЕО)

ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ КРАЈ ЕПИДЕМИЈЕ Стручњаци предвидели једну ЛОШУ ВЕСТ - "Ово нам даје јасан сценарио..." (ВИДЕО)

ИСТОРИЈСКИ ПАД ОКРУТНЕ КРИМИ ГРУПЕ: На десетине осуђених - сумња се има најмање 6.000 чланова (ВИДЕО)

ИСТОРИЈСКИ ПАД ОКРУТНЕ КРИМИ ГРУПЕ: На десетине осуђених - сумња се има најмање 6.000 чланова (ВИДЕО)

БИЗАРАН ПАР: Шета га као ПСА по тржном центру - забрањена му је комуникација, али има један ЧУДАН задатак

БИЗАРАН ПАР: Шета га као ПСА по тржном центру - забрањена му је комуникација, али има један ЧУДАН задатак

У студији под називом "Ефиканосност вакцина против ковида-19 против ризика од симптоматске инфекције, хоспитализације и смрти до девет месеци: Шведска кохортна студија укупне популације" анализирано је како се временом смањује ефикасност цепива.

Студија је спроведена на чак 842.974 пара вакцинисаних и невакцинисаних (укупно више од 1.6 милиона људи), укључујући појединце вакцинисане двема дозама цепива ChAdOx1 нЦоВ-19 (АстраЗенеца), мРНА-1273 (Модерна) или БНТ162б2 (Фајзер) и невакцинисане особе. Подаци су прикупљени од 12. јануара до 4. новембра 2021. године, како је објављено.

Шта је откривено?

Ефикасност Фајзерове вакцине против инфекције прогресивно је опадала с 92 одсто између 15 и 30 дана након имунизације на 47 одсто између 121. и 180. дана након вакцинације, а од 211. дана надаље није се могла утврдити учинковитост у односу на невакцинисане.

Ефикасност је слабила нешто спорије за Модерну и процењена је на 59 одсто од 181. дана након вакцинације надаље.

Насупрот томе, ефикасност АстраЗенеце уопштено је била нижа и брже је слабила, а од 121. дана након вакцинације није се могла детектовати ефикасност против заразе у односу на невакцинисане.

Уопштено, ефикасност свих вакцина против заразе била је нижа и брже је слабила међу мушкарцима, старијим особама и особама с коморбидитетима.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

И даље велика заштита од тешких исхода болести

- Ефикасност цепива против симптоматске инфекције ковидом-19 прогресивно пада током времена у свим подскупинама, али различитом брзином у зависности од врсте цепива и брже за мушкарце и старије слабе особе.

Учинковитост против тешких форми болести остаје висока кроз девет месеци иако брже опада за мушкарце, старије слабе особе и особе с коморбидитетом.

То јача образложење утемељено на доказима за примену треће дозе", објавили су научници.

Шта кажу остале студије

Подсетимо, у новембру су објављена два засебна научна истраживања, спроведена у Израелу и Катару, која су показала да имунитет створен Фајзеровим цепивом јако пада неколико месеци након убризгавања друге дозе цепива. Резултати истраживања, објављени у "Њу ингланд џурнал оф медисин", закључују да људи који се вакцинишу морају да наставе да се придржавају свих мера, те подвлаче важност треће дозе цепива.

Истраживање у Израелу, спроведено над 4.800 вакцинисаних здравствених радника у Здравственом центру Шеба, доказало је да јачина имунитета међу вакцинисаних особама опада већ након два месеца, а нарочито међу мушкарцима, особама старијим од 65 година, као и људима с имуносупресивним болестима.

- Ниво антитела осталих цепива, попут оних против оспица, заушака или рубеоле, годишње обично опада од пет до десето одсто након што се особа вакцинише, док је у случају Фајзера тај пад пуно бржи и значајнији, и то већ неколико месеци након примања друге дозе - написали су у студији др. Џили Регев-Јочеј и његове колеге, те навели и како је пад антитела пуно мањи у случају вакцинисаних особа које су раније прележале ковид.

Вакцинисани су заштићени од тежег облика и хоспитализације

До сличних се закључака дошло и у Катару, где је тестирање спроведено над вакцинисаним људима у тој земљи.

"Имунитет створен цепивом нагло расте након прве дозе, достиже највиши ниво у првом месецу након примања друге дозе, а затим се постепено снижава наредних месеци. Опадање антитела убрзава се у четвртом месецу од примања друге дозе, те достиже ниво од отприлике 20 одсто наредних месеци", написали су Лет Abu-Raddad из медицинског центра "Вајл-Корнел медисин – Катар" и његове колеге.

Ипак, истраживања закључују и да заштита од тежег обољења и хоспитализације остаје на високих 90 одсто.

Резултати истраживања дају наслутити да ће већина вакцинисаних људи проласком времена изгубити стечени имунитет, те ће морати да приме и трећу дозу. У Израелу се потпуно вакцинисаним већ сматрају људи који су примили и трећу дозу, а таква је пракса већ устаљена и у САД-у, где је трећу дозу цепива примило шест милиона људи.

И истраживање у Јужној Каролини потврдило да заштита опада

И истраживање спроведено у Јужној Калифорнији потврдило је да заштита од корона вируса јако опада када прође неколико месеци од вакцинације Фајзером.

Нова студија, једна од највећих и временски најдужих, о ефикасности цепива код Американаца, утврдила је да је заштита од инфекције 88 одсто у првом месецу након имунизације цепивом Фајзер, али пет месеци након њега тек 47 одсто.

Међутим, иако је делта варијанта постала доминантна, учинковитост цепива у спречавању хоспитализације је шест месеци након цепљења и даље скоро 90 одсто, и то се односи на све старосне групе.

Студија коју је финансирао Фајзер, а објављена је у понедељак у часопису "Лансет", такође даје снажне нове доказе да би до слабљења ефекта цепива дошло независно од делта варијанте.

Научници предвођени епидемиологом Саром Тартоф из центра Кајсер Перманент у Калифорнији дошли су до закључка да делта варијанта није главни разлог слабљења ефикасности цепива, већ је кључан проток времена.

Још једна ранија студија потврђује исто

Друга недавна студија, коју су спровели научници са Универзитета Ејмори и Станфорд, закључила је да шест месеци након цепљења Фајзеровом вакцином, око 56 одсто одраслих млађег и средњег старосног доба нема више неутрализујућих антитела на вирус САРС-ЦоВ-2 која се могу детектовати. Смањена имуност поготово се односи на варијанте корона вируса, попут делте или бете.

Та студија је постављена прошле недеље на BioRxiv, страницу на којој научници деле прелиминарне радове који још нису прошли рецензије. Али закључци о "значајном смањењу антитела" - као и о паду имунитета који дају Т ћелије - сугерише да би трећа, бустер доза могла бити оправдана, пишу аутори.

Студија објављена у "Лансету" обухватила је велики број становника Калифорније који се и даље прате. Тако би та студија могла дати властима увид у то коме треба бустер доза и када.

Тартоф је казала да њен тим у сарадњи с Фајзером наставља да анализира податке на недељном нивоу. Тим је спреман да упозори запослене у јавноздравственом систему ако хоспитализације почну да расту у било којем делу популације, додала је.