Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Метода "13 КЉУЧЕВА" погађа исход америчких избора још од 1984. године: Коме је трон ближи - Бајдену или Трампу?

21.08.2020. 08:43
Пише:
Србија Данас/Адванце
Donald Tramp i Džo Bajden
Доналд Трамп и Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Кога је одабрао сада и који су разлози зашто би овог пута могао погрешити?

Амерички историчар Алан Лихтман најпознатији је по једном - он је тачно предвидео победника председничких избора у САД-у још од победе Роналда Регана 1984. па до победе Доналда Трампа 2020. То је поприличан низ од чак 9 председничких избора, укупно 36 година тачних погодака. Може ли погодити и сада, 10. пут у низу?

ПОРУКА УГОСТИТЕЉА ИЗ ГРАЦА РАЗБЕСНЕЛА ХРВАТЕ: "Овакав потез неки осећају као шиканирање и расизам"

ПОРУКА УГОСТИТЕЉА ИЗ ГРАЦА РАЗБЕСНЕЛА ХРВАТЕ: "Овакав потез неки осећају као шиканирање и расизам"

ЧУВЕНИ ИНФЕКТОЛОГ ШОКИРАО СВОЈОМ ИЗЈАВОМ: Чему вакцина када КОВИД ВИШЕ НЕ УБИЈА?!

ЧУВЕНИ ИНФЕКТОЛОГ ШОКИРАО СВОЈОМ ИЗЈАВОМ: Чему вакцина када КОВИД ВИШЕ НЕ УБИЈА?!

НЕ МОЖЕТЕ СЕ САКРИТИ НИКАКО: Полиција ДРОНОМ контролисала поштовање дистанце на једној забави (ВИДЕО)

НЕ МОЖЕТЕ СЕ САКРИТИ НИКАКО: Полиција ДРОНОМ контролисала поштовање дистанце на једној забави (ВИДЕО)

Наравно, Лихтман не "нагађа" насумично већ је развио посебну методу према којој анализира ко би могао победити на изборима и та његова метода, откако је креирана, није још ниједном погрешила. Тврди како анкете немају готово никакав значај ни утицај на коначни резултат. У то смо се свакако јако добро уверили 2016. године када су готово све анкете прогнозирале победу Хилари Клинтон. Зашто анкете толико греше? Лихтман истиче да је главни разлог недостатак објективности (могли бисмо пре рећи да је разлог велика количина тоталне пристраности). Није ишао у детаље, но јасно је да анкете најчешће спроводе одређени медији у сарадњи са анкетарским организацијама. Ко може рећи да су исте објективне? Постоји итекако могућност да се бројке намештају на начин да се питања постављају демографској групи за коју се унапред зна да ће пре гласати за овог или оног кандидата. На тај начин анкета заправо служи као бесплатна (ако је бесплатна) реклама/пропаганда за одређеног кандидата односно користи се као могући притисак на бирачко тело под претпоставком да ће неодлучни бирачи пре гласати за оног ко има веће шансе за победом.

Лихтман унапред признаје да он није политички неопредељен, себе сматра демократским гласачем, но свестан је да, ако заиста жели тачно прогнозирати исход америчких председничких избора онда мора своје личне жеље и политичке склоности оставити са стране те погледати истину онаквом каква јесте. Очито је да је то у стању учинити, за разлику од многих, а због тога и јесте био један од врло ретких декларисаних демократских гласача који су 2016. тачно прогнозирали победу Доналда Трампа.

Alan Lihtman
Алан Лихтман / Извор: Профимедиа

Како изгледа Лихтманова метода? Заправо је поприлично једноставна, а развио ју је у сарадњи с руским научником Владимиром Кеилисом-Бороком. Анализирао је америчке председничке изборе далеко у прошлост и уочио да се неке ствари понављају те имају велики, односно пресудан утицај на исход избора. Дефинисао је укупно 13 тачака, или како он то назива - "13 кључева" - који ће тачно прогнозирати победника.

Заправо је реч о 13 питања на која се одговара само са "тачно" или "нетачно". У овом случају, када имамо председника који се бори за други мандат (Доналд Трамп) и изазивача из друге странке (Џо Бајден) метода изгледа овако - ако на 7 или више питања одговор буде "тачно", побеђује актуелни председник (Трамп), ако ипак 7 или више одговора буде "нетачно", побеђује изазивач (Бајден). Исто важи и за изборе када су оба нова кандидата (као на пример 2016.) тада 7 одговора "тачно" задржава исту странку на власти, а 7 или више одговора "нетачно" доводи ону другу на власт и долази до, како то Лихтман назива, "политичког потреса".

Погледајмо сада детаљно тих "13 кључева за Белу кућу".

1. Је ли владајућа странка повећала број представника за време избора за Конгрес?
Подсетимо, избори за Конгрес одржавају се на пола председничког мандата, у овом случају 2018. године. Одговор је "нетачно" - Републиканци су доживели поприличан ударац на изборима за Конгрес 2018., дакле, 1 бод за Бајдена.

2. Постоји ли изазивач унутар владајуће странке према актуелном председнику?
Не, у овом случају га нема. Иако свакако постоје републикански представници који нису задовољни с Трампом, никакво ново име није се нашло да би га покушали избацити као јединог кандидата Републиканске странке на изборима ове године. 1 бод за Трампа.

3. Бори ли се за други мандат актуелни председник?
Да, Трамп се нада освајању још једног мандата на изборима 3. новембра ове године - генерално та чињеница иде на руку актуелном председнику, дакле још 1 бод за Трампа.

4. Постоји ли конкретан изазов треће странке?
Не. Кандидатура америчког музичара Кањеа Веста вероватно је трик да се део Афро-Америчког гласачког тела одузме Бајдену, али не може се рећи да је он "конкретан изазов". Још 1 бод за Трампа.

5. Стоји ли краткорочна економија добро?
Трамп ће рећи да је све супер, али знамо да није. Пандемија корона вируса нанела је велики ударац америчкој економији и због тога Лихтман овај бод даје Бајдену, односно одговор је "нетачно". Ово је тачка која би могла бити дискутабилна јер је пандемија COVID-19 заиста преседан. Мисле ли гласачи да је Трамп крив за краткорочне економске проблеме или ће то приписати "вишој сили"? Надаље, ако он заиста пре избора објави да САД има вакцину за корона вирус (као што је обећао), питање је коме ће припасти овај бод.

6. Стоји ли дугорочна економија добро?
Ово се односи на то је ли стваран доходак по глави становника у актуелном мандату једнак или већи од просека за време два претходна мандата. Још једном, пандемија ту наноси велики ударац Трампу и ако тако остане до новембра ово је још један бод за Бајдена (око тога се слаже и Лихтман).

7. Је ли дошло до великих политичких промена од стране ове администрације у односу на претходну?
Одговор је "тачан" (Трамп је пуно тога променио, често извршним одредбама). Лихтман сматра да је то 1 бод за Трампа.

8. Је ли било друштвених немира?
Свакако. Протести тињају откако је Трамп дошао на власт, а ескалирају задњих месеци. Свакако 1 бод за Бајдена.

9. Је ли било скандала?
Доналд Трамп је у неку руку синоним за скандале, али већ смо 2016. видели да је он уједно и поприлично имун на исте. Неке приче "покопале би" политичке каријере неких других кандидата, Трамп је изузетак од правила. Ипак, Лихтман сматра да 1 бод свакако иде Бајдену.

10. Је ли било војних неуспеха или неуспеха на подручју спољне политике?
Било је свега и свачега у овом Трамповом мандату, али чињеница јесте да није покренуо нити један нови рат нити се догодило нешто драматично што би му америчка јавност замерила (или чиме би се преокупирала). Дакле, 1 бод за Трампа.

11. Је ли, са друге стране, било успеха на спољно-политичком и војном плану?
Америчка јавност још увек воли гледати како "добри момци побеђују" и поприлично је лишена стварног схватања рата и сукоба у свету. Но, Трамп иако није започео ниједан нови рат нити један није ни "добио". Лихтман стога 1 бод овде даје Бајдену.

12. Је ли актуелни председник харизматична особа?
Лихтман истиче како је Трамп без сумње способан говорник, но сматра да се његов имиџ у крајњој линији допада тек мањем броју људи па стога бод даје Бајдену.

13. Је ли изазивач харизматична особа?
Овако то описује Лихтман - "Бајден је пристојна и емпатична особа, али није нити инспиративан нити харизматичан". 1 бод за Трампа.

И какав је коначан резултат? Према Лихтману то је 7:6 за Бајдена те он стога прогнозира да ће Џо Бајден 3. новембра 2020. победити на председничким изборима. Ипак, као и сваки мудар прогностичар оставља себи простор да се "нешто" догоди па тако спомиње застрашивање, "руско уплитање", те своје излагање у склопу репортаже за The New York Тимес завршава цитирањем Абрахама Линколна: "Најбољи начин за прогнозирање будућности је да је изаберете".

Иако је Лихтманов низ тачних прогноза од 1984. до данас заиста импресиван, овог пута чак и превага у његовим "кључевима" је врло танка на страни Бајдена. Ако се водимо претпоставком да је његова метода врло тачна може се јасно видети да би у том случају пандемија корона вируса могла одредити ове изборе. Јер да нема пандемије Трамп би свакако покупио бодове по питању краткорочне и дугорочне економије. Наиме, Трамп је направио све, од самог почетка, да изађе у сусрет великом капиталу и за њих је од првих дана "резао" порезе, давао им већу слободу од надзора државе и био је "председник за пожелети".

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Америка је специфична, ако је поредимо са Европом. У Европи су послодавци такође владајућа класа, без сумње, али немају толику моћ над животом радника као у САД-у. Европски радници изборили су се, ако ништа друго, онда барем за јавно здравство. У Америци отпуштени радник може лако посредно бити и осуђен на смрт. У таквој земљи, где је утицај капиталистичке класе толико моћан, она је та која ће одредити коме припадају "бодови" што се тиче економије.

Трамп још није отписан. Алан Лихтман је израчунао да победа иде Бајдену, али ни он не делује потпуно сигуран. Пуно тога ће зависити о даљем "деловању" корона вируса у САД-у и Лихтман је закључио да ће исти пресудити Трампу. Но, је ли то заиста тако? Он сам се слаже да треба бити крајње објективан при оваквим прогнозама, али то значи да Америци треба "погледати у лице" и видети је онаквом каква она стварно јесте. Узмимо социјалне немире. Пуно је немира, сукоби су на улицама. Али то нису масовни анти-владини протести који би срушили власт, то је примарно крик маргинализоване групе. Белци су и даље већина у САД-у. И иако се знатан број њих солидарише с покретима као што је Блацк Ливес Matter (БЛМ), и сигурно велика већина њих нису расисти, опет постоји елемент истине у томе да амерички белци, чак и када отворено заговарају равноправност, заправо нису превише срећни с идејом да свој привилеговани статус деле с другим групама. Немојмо заборавити да Афро-Американци у САД-у до 1960-их де-јуре нису имали права грађана. Америка се од онда свакако променила, на боље, али гласачи на крају дана ипак гласају за свој лични интерес (зато су и гласали за Трампа 2016. године).

Што се пак тиче корона вируса, до избора у САД-у ће вероватно од последица истог преминути више од 200.000 људи. Али којих? Од вируса диспропорционално умиру Афро-Американци. Око четвртине свих смрти од последица COVID-19 односи се на њих, а чине свега 13% популације. Надаље, економске последице корона вируса пуно снажније ударају на мањине него на белце у САД-у. То су све фактори које итекако треба имати на уму када се ради коначна прогноза као и чињеница да ће Трамп, ако икако може, немилосрдно експлоатисати постојеће америчке неправде себи у корист. Када се све то узме у обзир, побеђује ли Трамп или Бајден?

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Тешко је бити храбар попут Лихтмана. Сви актуелни фактори сугеришу да је у овом тренутку трка још увек неизвесна, довољно неизвесна да би се релативно тачно могао прогнозирати победник.

МЕЂУ УМРЛИМА И ДЕЦА! Најмање 45 миграната се удавило у несрећи код обале Либије!

МЕЂУ УМРЛИМА И ДЕЦА! Најмање 45 миграната се удавило у несрећи код обале Либије!

РУСКИ СЕНАТОР ОПТУЖИО ЛИТВАНИЈУ: "Испољавате опредељење да желите да свргнете Лукашенка"

РУСКИ СЕНАТОР ОПТУЖИО ЛИТВАНИЈУ: "Испољавате опредељење да желите да свргнете Лукашенка"

ТРАГИЧАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Пронађено раскомадано тело дечака који је пре 16 дана нестао са мајком (ВИДЕО)

ТРАГИЧАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Пронађено раскомадано тело дечака који је пре 16 дана нестао са мајком (ВИДЕО)

"СВАКА ЗЕМЉА ЋЕ ОДГОВАРАТИ" АМЕРИКА ПРЕТИ РУСИЈИ: Најавила враћање санкција Ирану на увоз оружја

"СВАКА ЗЕМЉА ЋЕ ОДГОВАРАТИ" АМЕРИКА ПРЕТИ РУСИЈИ: Најавила враћање санкција Ирану на увоз оружја

КОРОНА ВИРУС НАСТАВЉА ДА БУКТИ У СВЕТУ: САД и даље на првом месту по броју оболелих, у Индији 20.000 преминулих

КОРОНА ВИРУС НАСТАВЉА ДА БУКТИ У СВЕТУ: САД и даље на првом месту по броју оболелих, у Индији 20.000 преминулих