Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КО ЈЕ БИО АЛЕКСЕЈ НАВАЉНИ, ПУТИНОВА НОЋНА МОРА? Руси кажу јако битна фигура у политичком свету, од његових речи ТРЕСЛА се елита, а шта је заправо истина? (ВИДЕО)

16.02.2024. 13:38
Пише:
Србија Данас/Република
Aleksej Navaljni
Алексеј Наваљни / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ 60 Минутес

Све што нисте знали о руском опозиционару Алексеју Наваљном који је преминуо у затвору, како је саопштило Регионално одељење казнено поправне службе

Наваљни је у западним медијима означаван као битна фигура на руској политичкој сцени.

Алексеј Наваљни умро у затворуNajnovija vest

Алексеј Наваљни умро у затвору

ПРВО ОГЛАШАВАЊЕ КРЕМЉА! Песков потврдио да је ПУТИН ОБАВЕШТЕН о смрти Наваљног Peskov

ПРВО ОГЛАШАВАЊЕ КРЕМЉА! Песков потврдио да је ПУТИН ОБАВЕШТЕН о смрти Наваљног

ПУТИН У ТОКУ СА МОДНИМ ТРЕНДОВИМА: Ево колико кошта луксузно одело руског председникаVladimir Putin

ПУТИН У ТОКУ СА МОДНИМ ТРЕНДОВИМА: Ево колико кошта луксузно одело руског председника

Руски опозиционар, Алексеј Наваљни, умро је у затвору, саопштило је Регионално одељење казнено поправне службе.

- Дана 16. фебруара ове године, у поправној колонији број 3, осуђеник Наваљни А.А. се после шетње осећао лоше, убрзо је изгубио свест. Одмах су стигли медицински радници из установе и позвана је екипа хитне медицинске помоћи - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да су лекари покушали да га реанимирају, али да на жачост нису успели да га спасу.

Наваљни је рођен је 1976. у Бутину, у Московској области. Отац му је био официр армије СССР.

На Руском универзитету пријатељства народа 1998. је дипломирао право.

Након права завршио је Финансијску академију при Влади Руске федерације и 2001. добио диплому из области трговине хартијама од вредности и пословања на берзи.

Био је члан Руске уједињене демократске партије “Јаблоко”, која се залагала за економске и демократске слободе и чвршће везе са САД и ЕУ.

Наваљни је у западним медијима означаван као битна фигура на руској политичкој сцени.

Затим се 2010. школовао на Јејлу. За то време стизале су оптужбе да представља "пројекат ЦИА“.

У новембру 2010. пред Хелсиншком комисијом америчког Конгреса Наваљни је сведочио о корупцији у Русији на саслушању које је водио сенатор Бенџамин Кардин.

Наваљни је први пут ухапшен 2011. и на крају осуђен на казну од 15 дана затвора због "одупирања државној власти". Непосредно пре тога наступио је као говорник на демонстрацијама против изборне крађе на парламентарним изборима. Већ тада је представљан као неко “на кога посебну пажњу обраћају и руски и западни медији”.

Наваљни је из затвора пружио подршку чланицама групе “Pussy Риот” које су у фебруару 2012. ухапшене због извођења антипутиновске протестне песме у цркви у центру Москве, да би неколико дана касније био учесник великог митинга у Москви.

Крајем те године Наваљни је поново на суду. Жалио се против решења према којем мора да плати тридесет хиљада рубаља (око 1.000 долара) због вређања владајуће Јединствене Русије (ЈР).

На изборима за градоначелника Москве 2013. године освојио је друго место, иза Путиновог фаворита, Сергеја Собјанина, освојивши 27 одсто гласова.

У периоду између 2012. и 2014. Наваљни је, како се наводи у пресуди Европског суда за људска права из 2018, хапшен седам пута на различитим јавним скуповима. Велико веће Европског суда пресудило је да је Русија хапшењима Наваљног из политичких разлога прекршила његова људска права и то на слободу личности, на правично суђење и слободу мирног окупљања и удруживања.

У децембру 2016. Наваљни је најавио кандидатуру на председничким изборима заказаним за 2018. међутим Централна изборна комисија прогласила ју је, у јуну 2017. неприхватљивом, образложивши да је он осуђен и да је на издржавању условне казне. Претходно, у марту 2017. док је путовао по Русији и водио кампању за председничке изборе, Наваљног је у сибирском граду Барнаулу непознати нападач полио зеленом течношћу.

Превезен је у болницу и касније оперисан у Шпанији. Пред председничке изборе, на којима му није било дозвољено да се кандидује, позвао је своје присталице на бојкот.

У јулу 2019. притворен је на 30 дана уочи најављеног опозиционог протеста, а за време издржавања те казне “мистериозно је оболео”.

А онда, у августу 2020. без свести је превезен у болницу у Омску због сумње да је отрован.

Два дана касније пребачен је из сибирске болнице у Берлин. Лабораторије у Немачкој, Француској и Шведској, као и тестирања која је спровела Организација за забрану хемијског оружја, утврдили су да је Наваљни био изложен отрову "Новичок", развијеном у некадашњем Совјетском Савезу.

Наваљни је у интервјуу немачком часопису “Шпигел” за тровање директно оптужио председника Руске федерације.

Крајем децембра руске власти дале су Наваљном 24 сата да се јави служби за затворске казне у складу с условном казном затвора која му је изречена након што је 2014. године осуђен за проневеру и прање новца. Пошто се није јавио у предвиђеном року, власти су издале налог за његово хапшење. Наваљни је најавио да ће се, упркос претњама да ће бити ухапшен, вратити у Русију. То је и учинио 17. јануара, а чим је слетео на московски аеродром “Шереметјево” привела га је полиција. САД и Европска унија осудиле су хапшење Наваљног и позвале на његово ослобађање, а то је урадио и Високи комесаријат УН за људска права. Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, изјавио је да коментари западних политичара о хапшењу Наваљног имају за циљ да одвуку пажњу од дубоке кризе у којој се налазе њихове земље.

А Наваљни је позвао грађане да изађу на улицу.

Велики број грађана одазвао се на његов позив, а руска полиција је ухапсила, према подацима организација за заштиту људских права, више од 5.000 људи који су тражили ослобађање Наваљног. Протести су одржани у 122 руска града и, како се истиче, представљају једне од највећих протеста у историји савремене Русије.

Србија Данас/Република