Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Америчка продаја оружја Украјини непоправљиво руши последње наде приближавања Москве и Вашингтона

30.12.2017. 07:04
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Tramp i Putin
Трамп и Путин / Извор: Србија Данас

Американци нису дозволили извоз тежег наоружања које је украјинска влада затражила

Односи Вашингтона с Москвом све су гори, а могу постати још лошији након што је Трампова администрација донела изричито лошу одлуку допуштења комерцијалне продаје 'одбрамбеног' оружја Украјини. Према изјави америчког министра обране Џејмс Матис, одбрамбено оружје није провокативно осим ако корисник није агресор, а Украјина засигурно није агресор. Али, стварност је нешто другачија. Већ дуг запис америчког мешања у унутрашње послове Украјине, нарочито након што су демонстранти срушили проруског председника 2014. године, сада наоружава управо екстремно провокативну Украјину. Та земља не само да је у руској сфери утицаја, она је уједно најважнији ентитет за сигурност саме Русије. Свако мешање у Украјину је стога провокација Москве. Сви то јако добро знају, али се претварају слепима. 

Трампова влада је дозволила највећу америчку комерцијалну продају оружја Украјини откако је започео сукоб 2014. године. Потез има потпору врха Трампових дужника за националну сигурност и конгресних заступника. Уговор укључује извоз М107А1 снајпер састава, муниције, саставних делова и војне опреме Украјини у вредности од 41,5 милиона долара. Ово би оружје требало одговорити на специфичне рањивости украјинских снага које се боре против проруских сепаратистичких покрета у две источне провинције. Американци нису дозволили извоз тежег наоружања које је украјинска влада затражила, попут противтенковских пројектила Јавелин. 

Donald Tramp
Доналд Трамп

Конгрес је дозволио извоз оружја Кијеву још 2014. године, али Обама није ауторизова велику комерцијалну продају јер се бојао предати смртоносно оружје украјинским војним снагама. Тек је Трамп донео такву одлуку, за коју су многи конгресмени утврдили да је одраз дугогодишње потпоре Украјини против 'руске агресије'. Занимљиви ситни детаљи око те одлуке укључују и извоз оружја који Украјинци нису тражили, те неодобравање продаје офанзивног наоружања, али и тај потез јасно говори о промени америчке политике. Сједињене Државе су прешле Рубикон, јер је и ово смртоносно оружје, а додатно наоружање ће доћи. И суседна Канада је дозволила извоз одбрамбеног наоружања Украјини, што свакако није случајност већ више изгледа да су се одређени произвођачи оружја у НАТО Савезу сложили око комерцијалног извоза Кијеву. 

Продаја оружја Украјини долази поврх најновијих декласифицираних докумената који потврђују јемства америчких вођа Русији 1990. како се НАТО неће ширити преко источних граница поновно уједињене Немачке. Годинама су амерички дужносници и њихови партнери у спољноополитичкој заједници те у мејнстрим медијима инсистирали како таква строга јемства никад нису постојала, те да нема никаквог писаног доказа таквог уговора. Можда нису јемства постојала јер су Сједињене Државе цело време имале фигу у џепу, али нова открића из америчких база података учинковито демантују овакве изјаве. Јасно је да су Москви таква јемства и те како давана, те да је Вашингтон ширењем НАТО Савеза озбиљно наштетио поверењу двеју држава. 

Moskva
Москва / Извор: Профимедиа

Најава председника Трампа нове америчке националне сигурносне стратегије додатно појачава иритантност Москве. У њој пише како су и Кина и Русија стратешки противници Сједињених Држава. Председников говор такође садржи скривене оптужбе специфичних руских раскорака, од анекса Крима до напора за рушењем западног савеза, па све до мешања у унутрашње послове других земаља (где се није Вашингтон успео умешати). Ова деловања наводно представљају озбиљне претње америчкој сигурности и добробити. Језик стратегије забрињавајуће подсећа на строгу и сукобљавајућу реторику Вашингтона за време Хладног рата. 

Подржавање продаје оружја Украјини, у контексту свих ових развоја догађаја, посебно долази као шлаг на торту раздора. Сецесионистички рат у источном делу Украјине тиња од 2014 године. Русија подржава побуњенике и неслужбено је послала властите специјалне снаге у неколико наврата када су сукоби постали теже нарави. Стање у источној Украјини и даље је неизмерно напето, упркос потписивању Уговора из Минска којима се настоји избећи наставак оружаног сукоба. Дозвола Вашингтона за продају оружја Кијеву доноси са собом ризик дестабилизације у ионако врло деликатном стању. То ће подупрети тврдолинијаше у украјинској влади који желе притиснути више напора к украјинској војној победи у уверењу како ће додатно и смртоносно америчко подупирање уследити након продаје оружја. Но, војна опција решења украјинске кризе је чиста илузија. С обзиром на круцијалне руске сигурносне улоге и жеље за одбацивањем још једног америчког савезника на својим границама, није вероватни сценарио да ће Кремељ толерисати потпуно уништење побуњеничких снага украјинског истока. Руски дужници већ су несретни због присуства НАТО снага, војника и тешког наоружања, у балтичким републикама и Пољској. Они уједно виде западне снаге и оружје у Украјини као још тежу пријетњу руској сигурности. 

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Танјуг

Трампова дозвола продаје оружја је последњи ударац америчким спољноополитичким реалистима који су веровали Трамповим коментарима тоеком предизборне кампање о поправљању односа с Москвом. 

Јастребови у Демократској и Републиканској странци прижељкују продају оружја Украјини већ годинама, те им је само била потребна логистичка потпора и размештање тог оружја. Како год било, Трампова је одлука корак у кривом правцу. Уколико Сједињене Државе желе избећи већ напете односе с Москвом, амерички лидери морају прихватити руско инсистирање и сферу утицаја у блиском суседству и руско дубоко одбацивање западне интрузије у ту сферу. На несрећу, амерички законодавци као да не схватају дугорочне реалности у међународним односима које све велике силе штите и према томе обликују своје понашање. Овакво одбијање стварности није јединствено за Трампову администрацију. Државна секретарка Кондолиза Рајс и државни секретар Џон Кери такође су експлицитно одбацили начело сфера утицаја, посебно у виду Русије. Истовремено своје улажење у унутрашњу политику других држава називали су легитимним ширењем демокрацтије по свету. 
Вашингтон мора наставити свој спољноополитички пут с пуно више опреза него што је до сада показао у односима према другим великим силама. Одлука Трампове администрације око давања дозволе за продају оружја Украјини је доливање бензина на већ разбукталу ватру. Односи с Русијом су довољно напети без тог непотребног и пркосног корака.