Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Америчка ВЛАДАРКА ИЗ СЕНКЕ: ОНА држи конце СВИХ Трампових одлука!

02.06.2017. 18:30
Пише:
Србија Данас/ Адванце
Ivanka Tramp
Иванка Трамп / Извор: Реутерс

Има много већи утицај него што изгледа

У светској историји било је много случајева у којима су заправо кључне политичке одлуке доносиле, или су имале важан утицај на спровођење политике, особе из позадине. Тзв. владари из сенке обликовали су политике својих вођа. 

НЕМАЧКИ МИНИСТАР КРИТИКОВАО ИВАНКУ ТРАМП: Њена улога у америчкој администрацији је НЕПОТИЗАМ

ОДРЖАН САМИТ 20 НАЈМОЋНИЈИХ ЖЕНА НА СВЕТУ! Меркелова је била домаћин а Иванка Трамп главна звезда! (ФОТО)

Владари из сенке представљају континуитет у светској политици. За неке се зна, за неке не зна. 

Најновија владарка из сенке може се пронаћи у кабинету америчког председника Доналда Трампа. Крајем марта, Иванка Трамп добила је дужност неплаћене запослене особе Беле куће, тј. посао помоћнице председника.

Ivanka Tramp
Иванка Трамп / Извор: Реутерс

- Чула сам забринутост које неки имају због мог саветовања председника ради мојих способности док се драговољно придржавам свих етичких правила и ради тога ћу служити као неплаћена запослена особа Биела куће, подложна једнаким правила као и остали запослени - Изјавила је то прва ћерка уочи преузимања нове дужности у влади.

 Њев супруг, Џерард Кушнер, већ otppre služi као виши саветник америчке владе, такође неплаћено. Одмах су се појавиле оптужбе за непотизам јер федерални антинепотистички закон из 1967. дефинише да 'нити један јавни запсолени - од председника наниже до ниско рангираног менаџера федералне агенције - не сме запослити рођака. Међутим, закон се не односи на особе које нису плаћене, тј. посао обављају волонтерски.

Ivanka Tramp
Иванка Трамп / Извор: Реутерс

Иванка Трумп није прво дете које служи свом оцу председнику.

Џон Квинси Адамс служио је председнику Џону Адамсу као дипломата (касније је и сам постао председник), Ана Русвелт постала је неплаћена помоћница свом оцу Френклину Д. Русвелту. Џон Ајзенхауер радио је као помоћник председника Двајта Ајзенхауера. Како су године пролазиле, много деце радило је за своје очеве. Већина је радила као ниже рангирани секретари или у неким случајевима оперативци у кампањи.

СИКТАЛИ И СМЕЈАЛИ ЈОЈ СЕ У ЛИЦЕ! Иванка Трамп доживела непријатност због ставова оца о женама!

Међутим, Иванка Трамп је јединствена зато што је жена с потенцијално великим утицајем. Док је Ана Рузвелт углавном обављала церемонијалне дужности за ФДР-а, Иванка Трумп је прва ћерка за коју стручњаци сматрају да има важан утицај на обликовање америчке државне политике. 

Ivanka Tramp
Иванка Трамп / Извор: Реутерс

Иванка заједно са својим супругом Кушнером (с којим има троје деце и због којег је прешла на јудаизам) наводно има улогу усмеравати политике свога оца из позиција конзервативно-националистичке радикалности према позицијама умерености и отворености према глобализацији.

У интервјуу ЦБС-у након преузимања дужности, Иванка је рекла како ће се њена улога у Биелој кући фокусирати на економско ојачавање жена и образовање, али оставила је отворена врата да може давати савете и о другим питањима:

ТРАМПОВА ПОЛИТИЧКА МОЧВАРА: Седам ГРЕХОВА шефа Беле куће, колико коштају ЛАЖНА ОБЕЋАЊА?

- Вага ћу с мојим оцем питања око којих се осећам снажно позваном - Признала је, иако жели вршити утицај, да је још увиек почетница у Вашингтнону.

- Још сам увек у раним фазама учења како све функционише, али већ сад знам довољно да будем проактивнији глас унутар Биеле куће.

 Иванка је изјавила да ће се на свом послу асистента председника фокусирати на теме као што су полна неједнакост у САД-у и свету, намеравајући креирати савезни програм плаћеног породиљног одсуства за мајке, доступније заштите деце и светског фонда за жене предузетнице, итд.

 У својој најновијој књизи 'Жене које раде: Поновно писање правила за успех' која је изишла почетком маја, Иванка Трамп представља себе као умерену силу која делује на свог непредвидљивог оца.

Према том наративу, прва ћерка и председникова саветница од поверења изградила се као социјално-либерална предузетница с Менхетна, те сада удаљава свога оца од екстремистичких ставова.

ИВАНКА БРИЉИРА: Поносна сам на тату након интервенције у Сирији!

За прву ћерку, 'Жене које раде' је слоган и концепт бренда, а не стварни покушај да се побољша живот жена. Наиме, у књизи тврди да је створила 'породично-пријатељску корпоративну културу', описујући како она поставља 'пример за различити тип корпоративне културе' путем 'укључивања своје деце - и проводећи квалитетно време са њима у фирми'.

Трампова верује да приморавши своју децу да раде показује како функционише концепт 'породично-пријатељски', а заправо показује колико је непозната са животом већине обичних родитеља који раде.

Према изворима портала Политицо Иванка Трамп и њен супруг су у фебруара успешно ликвидирали планирану извршну наредбу да се поништи заштита ЛГБТ заједнице која је постигнута за време Обаме 2014.

Tramp
Трамп / Извор: Реутерс

Иванка Трумп такође се не слаже с оцем у питањима као што су климатске промене, депортације, образовање и избегличка политика. Због таквих потеза и стајалишта конзервативци су против политичког ангажмана прве ћерке јер се сматра да она има политичка гледишта која би се могла окарактерисати левим центром, иако многа њена политичка стајалишта нису позната. 

Једна од улога коју наводно Иванка има јесте да ублажава одлуке свога оца које погодују религиозној десници. Али, чини се да ту нема прави утиецај.

Што се тиче спољне политике, Трумпов син Ерик Трамп казао је да је Иванка посебно допринела одлуци свога оца да испали 59 крстарећих ракета Tomahawk на Сирију након што су је као мајку троје деце уздрмале слике страдања деце у хемијском нападу на Идлиб којег су наводно починиле Асадове снаге.

Трампова администрација НАЈБОГАТИЈА у историји САД: Ево колика је Иванкина имовина

Највидљивији је утицај прве ћерке на политику САД-а према Кини.

Кина је била својеврсна 'врећа за ударање' током кампање за Трампа који је Кинезе оптуживао за трговински непоштене политике, манипулацију валутом, крађу послова, и сл. 6. априла Иванка Трамп и њен супруг Кушнер су вечерали заједно с Доналдом и Меланијом Трамп те кинеским председником Си Ђинпингом и његовом супругом Пенг Лијан на имању Мар-а-Лаго.

Ivanka Tramp
Иванка Трамп / Извор: Реутерс

Истог дана кинеска влада је одобрила три нова заштитна знака модног бренда компаније Иванка Трамп Маркс LLC. Тако је Иванкина компанија добила монополистичка права да продаје производе на огромном кинеском тржишту. Такође, током вечери, њена петогодишња ћерка Арабела отпевала је традиционалну кинеску песму на мандаринском за Ђија. Снимак Арабеле је доживио велико ласкање од кинеских медија. 

Занимљиво да је и Иванка учествовала на необичној иностраној турнеји своје породице па су се тако у Ријаду она и Меланија појавиле без мараме за косу те су похвалиле женска права у Саудијској Арабији, док су нпр. у Ватикану обе носиле црни вео.

Иванка Трамп биће неплаћени неформални саветник председника!

Саудијске власти биле су јако задовољне коментарима Трампове ћерке, толико задовољне да су одлучиле, заједно с Уједињеним Арапским Емиратима, уплатити 100 милиона УСД у њену Организацију за предузетништво жена - концепт који је први пут изнела током посете Немачкој у априлу. Додуше, организацију ће формално водити Светска банка. 

Критичари сматрају да би било лакше прихватити Иванку Трамп на функцији у Западном крилу да је раније имала политичко искуство као сенаторица, секретар и сл. Пре садашње функције заиста није имала политичког искуства. Међутим, прва кћер је добила позицију на власти и то се неће променити.