Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОШАО ЈЕ И ТАЈ ДАН, АМЕРИКА БИРА ИЗМЕЂУ ТРАМПА И БАЈДЕНА: Победника ће одлучити 12 држава!

03.11.2020. 06:52
Пише:
Србија Данас/Н.Д.
Mapa SAD uoči izbora 2020
Мапа САД уочи избора 2020 / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Political Analysis - Елецтион Предицтионс

Подела на црвене и плаве државе најмање је важна у овим тренуцима

Позната је подела држава чланица САД на "црвене државе", у којима се  увек гласа искључиво за републиканску странку, затим на "плаве државе", у којима већину гласова односи демократска странка, и тзв. "колебљиве државе", у којима се никад са сигурношћу не може утврдити ко ће бити победник. Баш те неодлучне државе могу бити пресудне и могу одлучити следећег америчког председника.

ИСПЛИВАО ШОКАНТАН СНИМАК! Двадесетак полицајаца јури терористе по улицама Беча: Погледајте ДРАМАТИЧНУ ПОТЕРУ! (ВИДЕО)

ИСПЛИВАО ШОКАНТАН СНИМАК! Двадесетак полицајаца јури терористе по улицама Беча: Погледајте ДРАМАТИЧНУ ПОТЕРУ! (ВИДЕО)

ОГЛАСИЛИ СЕ ЏИХАДИСТИ: Ево шта је наводни разлог за терористички напад у Бечу

ОГЛАСИЛИ СЕ ЏИХАДИСТИ: Ево шта је наводни разлог за терористички напад у Бечу

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) НОВИ ШОКАНТАН СНИМАК ПУЦЊАВЕ ПО БЕЧУ: Терористи без милости убијају људе по улици

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) НОВИ ШОКАНТАН СНИМАК ПУЦЊАВЕ ПО БЕЧУ: Терористи без милости убијају људе по улици

Тренутна трка за америчког председника умногоме подсећа на ону из 2016. године. Тадашњи медији широм света, а пре свега у САД, не само да су прогнозирали убедљиву победу Хилари Клинтон, него су јој отворено помагали да до ње дође, тако што су у њену корист утицали на јавно мњење.

Тако и данас, америчке истраживачке агенције и већина медијских кућа предност дају демократском кандидату Џо Бајдену. Али мора се имати на уму чињеница да је тренутна ситуација јако непредвидива, па можемо очекивати сасвим другачији исход, баш као и фамозне 2016. године.

Mapa SAD uoči izbora 2020
Мапа САД уочи избора 2020 / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Political Analysis - Елецтион Предицтионс

На овим изборима одлучујући фактор могу бити тринаест држава, за које се сматра да су још увек "колебљиве" по питању избора следећег америчког председника.

Аризона (доноси 11 електора гласова) - Трамп је 2016. године добио Аризону са 91.000 гласова. Иако Аризона важи за "црвену државу" где се већ генерацијама гласа за кандидате из републиканских редова, примећује се, у последњих неколико година, да је све више оних који се радо одлучује за "плаве".

Бајден се нада да може однети победу у овој држави захваљући латиноамеричким гласачима који су све више и више против републиканског кандидата. Са друге стране, недавна изјава Бајдена да жели да ради на томе да се смањи производња нафте и гаса, може дати велику предност против кандидату.

Висконсин (10 електорских гласова) - Ова држава је већ деценијама обојена у плаво. Трамп је изборе добио 2016. године, што је свакако представљало историјски успех републиканаца. Оно што овом председничком кандидату не иде у корист јесте нови талас актуелног корона вируса, који је Висконсин јако погодио. Истраживања показују да Бајден у том смислу има благу предност у односу на Трампа.

Минесота (10 електорских гласова) - Последњи председник из републиканске странке који је освојио ову државу био је Никсон, давне 1972. године. У овој држави ове године биле су велике тензије. Убиство афроамериканца Џорџа Флојда, а затим пуштање полицајаца који су учествовали у рацији уз кауцију јако је уздрмало њене грађане, који су у сваком тренутку били спремни да изађу на улице и протестују против садашње администрације. Сви ти догађаји могли би дати благу предност демократском кандидату.

Невада (6 електорских гласова) - Корона вирус је свакако један од одлучујућих фактора у овој држави. Блага предност могла би се дати Трампу, јер Невада заиста живи од индустрије и туризма. Уколико би Бајден победио то би значило и увођење драстичнијих мера против короне, па би се многа радна места угасила, што би изазвало економску кризу. Трамп увек наглашава да привреда мора да живи, и то баш када је кампању водио по руралниим местима широм Неваде, што је код гласача оставило позитиван утисак.

Мичиген (16 електорских гласова) - Мичиген је познат као "плава држава". Гласачи се увек одлучују за демократског кандидата. Међутим, ситуација се променила 2016. године када је Трамп однео победу над Хилари Клинтон за 11.000 гласова. Одлучујућу улогу на тренутним изборима може имати афроамеричко становништво у које се Бајден узда да ће изаћи и дати му подршку.

Северна Каролина (16 електорских гласова) - За ову државу сасвим је јасно ко може бити победник. Уколико на изборима већу излазност има становништво из руралних делова државе, победиће Трамп, уколико буде супротно, па изађе више градског становништва, сасвим је сигурно да Бајден побеђује.

Пенсилванија (20 електора) - Пенсилванија је закључно са прошлим изборима 2016. године своју подршку више пута дала републиканским кандидатима него демократским. Иако је Пенсилванија родно место демократског кандидата, пратећи анализе и извештаје из ове године, популарност и једног и другог кандидата је варилала, па је у једном тренутку благу предност имао Бајден, већ у следећем Трамп и обратно. Сасвим је сигурно да ће се Бајден и те како борити за своју родну државу,  али није немогуће да Доналд Трамп поновити успех из 2016. године, и то фокусирајући се на мање градове попут Бајденовог родног Скрентона, Алентауна, Батлера.

Флорида (29 електорскиих градова) - Латиноамериканци су одлучујући фактор у овој држави. Многи од њих су избегли, или су њихови родитељи изблегли из држава у којима влада комунизам, попут Кубе или Венецуеле. Када Трамп на митинзима говори о својој борби против социјализма и левичара, он то говори њима. И они га пажљиво слушају климајући главама. Ипак, тренутне анкете благу предност дају демократском кандидату, али као и у другим колебљивим државама све је могуће.

Охајо (18 електорских гласова) - Према тренутним истраживањима популарност Трампа у овој држави лагано опада. Разлог може бити тренутна ситуација са пандемијом, као и то што све више бирача из предграђа се окреће политици коју води Бајден. Такође, током 2016. године Трамп је доста тога обећавао, а мало шта испунио. Уместо да се стопа незапослености драстично смањи, како је тада најављивао, постоји податак да је стопа смањена тек на 4,1 одсто. 

Ајова (6 електорских гласова) - У овој претежно земљорадничкој држави може се рећи да Трамп ужива велику популарност још од 2016. године. Оно што би могло да промени такву ситуацију могла би бити тренутна криза изазвана пандемијом.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Џорџија (16 електорских гласова) - Структура становништва увек има значајну улогу на изборима у САД. Афроамерички гласачи значајно су повећали свој утицај током последње две деценије у Џорџији. Афроамериканци су по неком правилу су демократски настројени, па то може значити да Бајден може да однесе победу. Недавне анализе су управо тако нешто и предвиделе, а анкете предност дају демократском кандидату.

Тексас (38 електорских гласова) - У овој држави већ готово пола века није победио демократски кандидат. Ове године она се сврстава у "колебљиве" државе најпре због корона пандемије. Грађани сматрају да се лоше одреаговало у кључним тренуцима када је корона надолазила, а за то криве Трампову администацију. Демографски фактор је и у овој држави круцијалан за победу неког од кандидата. Према неким истраживањима Бајден највећу подршку ужива код код жена, Афроамериканаца и Хиспаноамериканаца. Све то даје Бајдену даје предност, али не сме се заборавити чињеница да се и на прошлим изборима слично предвиђало, али Трамп је однео убедљиву победу.