Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИЦИ КОЈИМА ЈЕ ИЗМАКАО ДРУГИ МАНДАТ: Један је постао председник, а да није добио на изборима

31.10.2020. 21:59
Пише:
Србија Данас/Агенције
Bela kuća
Бела кућа / Извор: Профимедиа/илустрација

Трамп се нада да неће бити међу њима

Изборна грозница увелико тресе Сједињене Америчке Државе, а интересовање за то да ли ће Доналд Трамп доћи до новог мандата или ће власт пасти у руке Џоа Бајдена, све је већа и у светским размерама.

КО ЈЕ АНТИРАТНИ КАНДИДАТ НА ИЗБОРИМА? Саосећајан, а уствари ђаво, окружен мочварним створењима, живи за рат!

КО ЈЕ АНТИРАТНИ КАНДИДАТ НА ИЗБОРИМА? Саосећајан, а уствари ђаво, окружен мочварним створењима, живи за рат!

"КАРИКАТУРА НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ ОПРАВДАЊЕ ЗА ОДСЕЦАЊЕ ГЛАВЕ" Макрон лупио шаком о сто!

"КАРИКАТУРА НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ ОПРАВДАЊЕ ЗА ОДСЕЦАЊЕ ГЛАВЕ" Макрон лупио шаком о сто!

Председнички избори у тој земљи одржавају се од 1789. године, а у периоду од 231 године 45 особа изабрано је да води ту земљу.

Шеф државе се бира на четири године, а један председник може максимално да служи два мандата. Што се тиче пола, сви председници су до сада били мушкарци, а само 10 њих није успело да се домогне другог узастопног мандата.

Један од њих је Џон Ф. Кенеди, који је убијен 1963. године у Даласу. Последњи председник који није освојио други мандат јесте Џорџ Буш Сениор, који је 1992. године изгубио од Била Клинтона. Најдужи у период у коме ниједан од шефова државе није успео по други пут да освоји поверење бирача био је између 1932. и 1976. године.

Трамп се нада да ће се наставити тренд који траје 28 година, односно да ће бити у групи председника у том периоду који су успели да остану на тој функцији и после првог мандата.

Ово су шефови државе који нису успели да стигну до 2. мандата:

Џон Адамс

Први председник САД који није успео да освоји други мандат био је Џон Адамс, који је служио ка први потпредседник те земље. Када је функција председника земље уведена 1789. године, Џорџ Вашингтон је изабран за првог шефа државе, а пошто је одлужио два мандата, Адамс се кандидовао за ту функцију и победио.

АМЕРИЧКЕ ФОКЕ ИЗВЕЛЕ МУЊЕВИТУ АКЦИЈУ: Шесторо прекаљених улетело у Нигерију, џихадисти побијени, откривено зашто!

АМЕРИЧКЕ ФОКЕ ИЗВЕЛЕ МУЊЕВИТУ АКЦИЈУ: Шесторо прекаљених улетело у Нигерију, џихадисти побијени, откривено зашто!

БИЛА ЈЕ ДУША ОД ЖЕНЕ: Муж грца у сузама, остао је без свог анђела - "Мој живот је сада ноћна мора"

БИЛА ЈЕ ДУША ОД ЖЕНЕ: Муж грца у сузама, остао је без свог анђела - "Мој живот је сада ноћна мора"

Током мандата је водио квази-рат са Француском пошто су Французи отели трговачки брод у луци у Њујорку. На наредним изборима, завршио је на трећем месту на изборима, а председник је тада постао Томас Џеферсон.

Џон Квинси Адамс

Још један члан породице Адамс није успео да буде поново изабран за првог човека земље. Наиме, Џон Квинси Адамс био је најстарији син другог председника Америке, Џона Адамса, и успео је да победи на изборима за ту функцију.

Током његове владавине избили су у сукоби унутар његове Демократско-републиканске партије, због чега није успео да стигне до реизбора. Као резултат тога, странка се распала на Демократску партију и тзв. Виговце.

Гровер Кливленд и Бенџамин Харисон

Мартин Ван Бурен је био следећи председник који није успео 1840. године да буде реизабран, али Гровер Кливленд је доказао да изгубљени избори не морају да вас спрече да дођете до другог мандата.

Кливленд, иначе члан Демократске партије, био је 22. и 24. председник Америке, односно 1884. и 1892. године. Функција му је промакла 1888. године, када га је победио републиканац Бенџамин Харисон. Избори су тада били тесни, али је Кливленд успео 1892. године да победи Харисона и тако постане председник други пут у периоду од осам година.

Вилијам Хауард Тафт

Вилијам Тафт је 20 година касније био следећи председник који није успео да освоји други узастопни мандат. Тафт, иначе Републиканац, једини је званичник у историји Америке који је био и председник земље и Врховни судија. Док је био шеф државе, одбијао је да запосли Афроамериканце у федералној служби. Био је председник од 1909. до 1913. године, када га је на изборима победио Вудро Вилсон.

Херберт Хувер

Изабран је за председника 1928. године и био је суочен са изградњом државе пошто је 1929. године пало комплетно америчко тржиште. Током владавине, залагао се за прохибицију, а већи део мандата провео је у покушају да поврати економију.

Изгубио је на изборима 1932. године од Френклина Рузвелта.

Џералд Форд и Џими Картер

Џералд Форд не само да није успео да освоји 2. мандат као председник САД, он чак никада није ни победио на изборима. Наиме, он је постао први човек Америке пошто је Ричард Никсон поднео оставку на ту функцију после скандала "Вотергејт".

Био је председник од 1974. до 1977. године када га је на изборима победио Џими Картер.

Картер је служио као шеф државе од 1977. до 1981. године, али га је на тој функцији сменио Роналд Реган.

Џорџ Буш Старији

Буш Старији је последњи председник који није успео да освоји 2. мандат, пошто га је 1992 године победио Бил Клинтон.

Он је био 41. шеф државе, а радио је као директор ЦИА у периоду од 1976. до 1980. године. Чак је служио као потпредседник државе док је на челу Америке био Реган у периоду од 1981. до 1989. године, а затим је постао председник.

Владавину су обележили Заливски рат, као и закон који забрањује дискриминацију особа са инвалидитетом.

Његов син, Џорџ Буш Млађи, постао је председник 2000. године и служио два мандата, а на власти га је сменио Барак Обама.