Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕОНАЦИСТИ, ТРОЛОВИ И ШАМАН: Ко су опасни и наоружани људи који су направили хаос у Вашингтону?

11.01.2021. 17:45
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Amerika
Америка / Извор: Реутерс

Стручњаке сада највише брине једна ствар

Кад је у петак одјекнула вест да је упад у амерички Конгрес проузроковао још једну смрт - полицајца Брајана Сикника, повређеног у физичком обрачуну с демонстрантима – пажња ФБИ-а, али и згрожене јавности усмерила се на "сецирање" разјарене гомиле која је упала у Капитол.

Глумци и Mozzart прикупили 3.525.000 динара за помоћ УДУС-у - погледајте прву зоом представу у Европи!

Глумци и Mozzart прикупили 3.525.000 динара за помоћ УДУС-у - погледајте прву зоом представу у Европи!

ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРУ? Погледајте шта се дешава испред Капитола док демократе настоје да уклоне Трампа (ВИДЕО)

ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРУ? Погледајте шта се дешава испред Капитола док демократе настоје да уклоне Трампа (ВИДЕО)

МЕРКЕЛ ЗАПАЊИЛА ЈАВНОСТ: Стала на Трампову страну, једна ствар је веома "проблематична"

МЕРКЕЛ ЗАПАЊИЛА ЈАВНОСТ: Стала на Трампову страну, једна ствар је веома "проблематична"

Сви се питају: "Ко су људи који су напали демократију?"

- Неонацистички теоретичар завере под именом Бејкд Аласка. Десничарски трол некад познат као Али Акбар. Глумац Џејк Анђели, препознатљив по капи с крзном и роговима који се представља као QAnon Шаман. То су неки од поборника Доналда Трампа који су покренули и предводили упад на Капитол у среду прошле недеље. Њихови псеудоними и еклектична позадина те хаотичне сцене сугеришу да се радило о неорганизованој руљи, али то је било далеко од непредвидљивог устанка - пише британски лист Гардијан у чланку на ту тему.

Исти лист подсећа да су десничарски активисти и групације провели четири последње године у демонстрацијама, маршевима и троловању у корист председника те да су сада, с истим циљем, дошли и у Вашингтон како би тамо одржали "наступ" на "највећој позорници досад". Припреме нису биле тајне. Напротив, мало коме је промакло да их је позвао сам амерички председник.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Трамп је, наиме, првог дана ове године, упорно тврдећи да су избори покрадени, објавио на Твитеру: "Велики протестни скуп у Вашингтону одржаће се у 11 сати ујутро 6. јануара. Следе детаљи о локацији. Стоп The Стеал! (зауставите крађу)". Позив је прихваћен. И то од стране хиљада људи. Њих много дословно је схватило "домаћина". "Будите тамо, будите дивљи" говорио им је председник.

Многи од њих допутовали су из различитих делова САД. Многи су били обични грађани. Многи нису. Били су ту припадници група Поносни момци (Проуд Boys), Чувари заклетве (Oath Кееперс), Three Перцентерс, теоретичари завера из миљеа QAnon-a... Присуством се хвалила и неонацистичка група НСЦ-131. Све је врвело од транспарената, натписа, симбола. Било је оних уверених у новију мантру, "Стоп the Стеал" и ону стандардну, "Маке Америца Греат Агаин". Било је конфедерацијских застава. Један је мушкарац носио мајицу с натписом "Цамп Auschwitz”. Неколико демонстраната истицало пиратску заставу: "Исус је мој спаситељ, Трамп је мој председник". Неки су носили заставе Републике Кекистана, симбола оних који верују у Кека, египатског божанства таме, неки заставе на којима је Трамп приказан као Рамбо, а неки транспаренте против обрезивања, често попраћених антисемитским порукама. "Обрезивање је знак звери сатане", стајало је на једном транспаренту. Неки су били крајње сажети и јасни: "Је**ш Бајдена".

Укратко, био је то коктел. И то запаљиви.

- Сумирао бих их као скуп неорганизованих неонациста, белачких супренацистичких групација и појединаца који су желели по сваку цену да изазову побуну- рекао је Берни Фарбер, председник канадске организације Анти-Хате Network.

Управо све њих описане Трамп је позивао да мирно и патриотски крену у спасавање америчке демократије. Неколико тренутака касније ситуација се отела контроли. Мањина окупљених, према проценама њих неколико стотина, на крају се пробила у Конгрес, а свет су почели обилазити невероватни призори. Многима је вилица пала до пода, но још већи број њих тврди - уз напомену да им није јасно зашто је обезбеђење тог дана било толико слабашно - да се тако нешто заправо могло и очекивати.

Беле супремацистичке и друге милитантне организације као и теоретичари завера појачали су своје активности, а напетости су се, поготово након Трамповог изборног губитка, прошириле низом савезних држава. Својом запаљивом реториком Трамп није нимало смиривао ствари. Управо супротно. Многима је било јасно да би среда, "дан кад их је позвао да буду дивљи", могла бити кулминација, или још песимистичније тек почетак.

Наиме, уочи среде неке су групе разрађивале планове на Фејсбуку. Друге су се организовале на Парлеру или Габу.

-Ако нисте спремни да примените силу за одбрану цивилизације, онда будите спремни да прихватите варварство - гласио је само један од присвојених цитата који је колао тим друштвеним мрежама.

Неки су најављивали да ће окупирати Капитол, чак објављивали фотографије оружја које ће понети са собом - од штапова до аутоматике. Кружили су хештегови #revolt и #rat које су пратиле изјаве оданости Трампу и цитати из Библије, разглабало се о тачкама окупљања и усклађеном облачењу (stealth блацк). Неки су унапред чак припремили сувенире са слоганом "МАГА Грађански рат, 6. јануар 2021".

Уочи, али и за време упада у Конгрес, на тим истим друштвеним мрежама делили су се, како преносе медији, савети о рутама за избегавање полиције те најбољим алатима за отварање врата. Стизали су и бројни апдејтови с попришта акције. Неки су објављивали слике оружја које су унели у Конгрес. Неки су разбијали или јурили полицајце. Неки су објављивали селфије.

Раније споменути Бејкд Аласка, односно Тим Џионет, либертаријанац који се изметнуо у неонацистичког теоретичара завере, а чији је YouTube канал забрањен у октобру, уживо се јавио следбеницима из канцеларије Ненси Пелоси. Неки од њих 16.000 су му одговорили.

"Разбиј прозор, обеси све конгреснике", писали су му. У канцеларији Пелосијеве био је и 60-годишњи Ричард Барнет "Биго" из Арканзаса. Фотографију вероватно већ добро знате - његове ноге на столу. Похвалио се да је украо коверту и оставио председници Представничког дома ружну поруку. И иначе је горљиви Трампов поборник, а на Фејсбуку се прошле недеље декларисао као "бели националиста". Прича се да је у њеној канцеларији био и Ник Фуентес, предводник десничарске групе “Groyper Army”, мада он то пориче, док је сада већ планетарно познати QAnon Шаман (односно Џејк Анђели) викао "слобода", "наоружан" крзном, роговима, обнажених груди са тетоважама, између осталог и зида на граници с Мексиком. Тај 32-годишњак, Трампов поборник из Аризоне који је у име уградио реч QAnon, назив теорије завере која прокламује постојање глобалног педофилског ланца који жели да свргне Трампа, наводно је био један од гласнијих изгредника који су упали у Конгрес, док је напољу Али Акбар, изразито гласан члан покрета “Стоп the Стеал”, скандирао "Победа или смрт".

Међу свима онима који су упали у Конгрес био је чак и Дерик Еванс, новоизабрани посланик у Западној Вирџинији.

- Ушли смо, ушли смо, Дерок Еванс је у Капитолу...нашој кући! - каже у видеу који је снимио мобилним телефоном, објавио на Твитеру па касније обрисао. Чује се и како друге демонстранте позива да ништа не уништавају те како полицајцу говори: -Господине, Бог вас благословио, ништа лично. Касније је за себе рекао како је "независни припадник медија који је тамо био како би снимио историју".

Јављање из Конгреса којем се у тренутку опсаде прибегавало, сматрају стручњаци, имало је додатан циљ. Неке од група које су учествовале у пробоју желеле су, тврде упућени, да рекламирају своју укљученост на интернету како би задивиле следбенике и изградиле си имиџ групације која је фокусирана на акцију. Занимљиво, домаћи екстремизам, поготово у контексту ових избора, није нешто чиме се надлежне службе нису бавиле у месецима који су претходили хаосу.

Новинска агенција Ројтерс још је у августу извештавала о документима ФБИ-а и Министарства за унутрашњу безбедност који су се бавили том темом. Већина тих докумената била је за интерну употребу, али неки су и објављени. У њима се спомињала "вештичја мешавина" околности и активности у САД, упозоравало да ће домаћи екстремисти различитих идеологија вероватно бити значајнија претња влади и метама повезанима с изборима. Штавише, чак се тврдило да би они могли брзо да се мобилишу И укључе у насиље повезано с изборима. Било је речи о неколико сценарија везаних за изборе: брз резултат, правна битка или подужи процес без јасног победника, те баш у сваком могућност екстремистичког насиља, с могућим смртоносним сукобима. Екстремисти ће врло веројатно бити настројени против владе и анархистички те расно мотивисани, наводило се у документу.

"Ако председник Трамп изгуби изборе, неки екстремисти могли би да применеи насиље јер верују - додуше нетачно - да је дошло до преваре или да ће избор демократског кандидата Џоа Бајдена поткопати њихове екстремистичке циљеве. Алтернативно, неки на крајњој левици могли би да прибегну тероризму ако Трамп буде реизабран", писао је пак труст мозгова Центар за стратешке и међународне студије.

Највише се тренутно прича, па чак као и о иницијатору нереда, о Поносним момцима, према дефиницији "екстремистичкој конзервативној групацији која промовише циљеве конфронтацијом и понекад насилним тактикама, која је отворено исламофобна и мизогина, а има активну и физичку присутност у САД-у и Канади".

– Поносни момци ће се 6. јануара појавити у рекордном броју, али овај пут с помаком", обзнанио је Енрике Тарио, лидер те групе на Парлеру 31. децембра и позвао чланове (од којих су многи дошли из Фејсбук групе “Стоп the Стеал”, која је, пре него што је угашена, имала 320.000 чланова) да не носе њихове препознатљиве боје, жуту и црну.

- Бићемо инкогнито и раширити се у мањим тимовима - рекао је.

Тарио тврди да је у среду у Вашингтону било између 2.000 и 2.500 њихових чланова. Скупљали су се, тврде упућени, већ у уторак увече, а у среду поподне су се сукобили с полицијом. Управо припадницима те организације Трамп је у предизборној дебати, кад су га тражили да се огради од њих, поручио да "се повуку и чекају".

У мноштву су били и припадници групе Чувари заклетве (Oath Кееперс), која се представља као једна од највећих радикалних антивладиних групација у САД-у. Та група тврди да само брани устав, али је наводно утемељена на низу неоснованих теорија завере према којима федерална влада ради на уништавању слобода Американаца.

Осим њих, били су тамо и припадници групе Three Перцентерс, "милитантне групације која прокламује антимуслиманска и антивладина становишта у комбинацији с десничарским теоријама завере". Зналци тврде да се ради о лабаво повезаној мрежи наоружаних екстремистичких група обједињених око мита да је само три посто Американаца узело оружје у руке против Британаца током америчког рата за независност.

Основани су као одговор на избор Барака Обаме за председника, а као свој симбол користе заставу коју је прихватила и група антивладиних милиција Боогалоо Boys, чији припадници на скупове долазе наоружани и у хавајским кошуљама или маскирној одећи, а наводно теже покретању "другог грађанског рата"...

Многи стручњаци догађаје на Капитолу називају "можда најзначајнијом победом крајње деснице у модерној историји". Брину их дугорочне последице.

У прилог тој бојазни можда иде и чињеница да је Крис Хил из групе Three Перцентерс рекао да му се после "заузимања Капитола" јавило неколико људи који су заинтересовани за организације попут његове. Много људи, тврди он, тренутно је заинтересовано за тражење "патриотских група" те користе алтернативне платформе и повезивање како би пружили отпор ономе што схватају као тиранију владе. Наводно је врло гласно и на форумима, интернет страницама и друштвеним мрежама које су посвећене оружаном десничарском покрету.

- Највише од свега забрињава да су многи истакнути белачки супремацистички канали прогласили да је среда била тек почетак и расправљали о томе колико ће бити успешни приликом заузимања владиних зграда једном кад се организују и буду имали јасно водство - тврде аналитичари.