Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АМЕРИЧКО ЛИЦЕМЕРЈЕ У ПУНОМ ОБЛИКУ! Смета им база удаљена 13.500 км од Вашингтона, а у реду им је да буду на 650 км од Москве

27.04.2022. 13:00
Пише:
Србија Данас
Putin,Bajden,Si Djiping
Путин,Бајден,Си Ђипинг / Извор: Фото:СрбијаДанас,САСА ДЗАМБИЦ, shutterstock,youtube printscreen ЦНБЦ Телевисион,МСНБЦ

Колико америчко лицимерство доприноси развоју новог хладног рата у Пацифику?

Кина и Соломонска острва потписали су пре неколико дана безбедносни споразум. Портпарол кинеског министарства спољних послова рекао је новинарима 19. априла да су шефови дипломатија Кине и Соломонских острва "недавно званично потписали оквирни споразум о безбедносној сарадњи".

АМЕРИКА ШАЉЕ НОВАЦ ДРЖАВАМА У РЕГИОНУ! "Битно је да санирамо руски утицај у БиХ и осталим земљама Балкана"

АМЕРИКА ШАЉЕ НОВАЦ ДРЖАВАМА У РЕГИОНУ! "Битно је да санирамо руски утицај у БиХ и осталим земљама Балкана"

СВЕТ ПРЕД НОВИМ СУКОБОМ ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ? Испливао тајни документ Кине - због овог договора ХИТНО се огласила Америка

СВЕТ ПРЕД НОВИМ СУКОБОМ ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ? Испливао тајни документ Кине - због овог договора ХИТНО се огласила Америка

БАХАТОСТ И ЛИЦЕМЕРЈЕ ВАШИНГТОНА: Американци запретили овој земљи уколико дозволи Кини да успостави војну базу

БАХАТОСТ И ЛИЦЕМЕРЈЕ ВАШИНГТОНА: Американци запретили овој земљи уколико дозволи Кини да успостави војну базу

Бритаснки лист Гардијан наводи да једна од ситуација која је довела до заоштравања односа у Пацифику јесте споразум Кине и Соломонских острва о потенцијалном успостављању базе на том месту, иако обе стране потписнице нису изнеле никакве даље детаље.

Један од највиших америчких званичника на Пацифику одбио је да искључи војну акцију против Соломонових острва ако би Кини омогућила да тамо успостави војну базу, рекавши да безбедносни споразум између земаља представља "потенцијалне регионалне безбедносне импликације" за САД и други савезници.

Амбасадор Данијел Критенбринк, помоћник државног секретара за питања источне Азије и Пацифика, био је прошле недеље део америчке делегације на високом нивоу у тој пацифичкој земљи.

Он је рекао да је амерички тим, који је укључивао и координатора Савета за националну безбедност за питања Индо-Пацифика, Курта Кембела, имао 90-минутни "конструктиван и искрен" састанак са премијером Манасехом Согавареом у којем је амерички тим детаљно изнео забринутост због недавно потписаног безбедносни споразум са Кином.

- Немири и претње инвазијом око споразума о Соломоновим Острвима са Кином ће одгурнути пацифичке савезнике - како преноси британски лист. 

Критенбринк је у уторак поновио спремност САД да делују у региону ако Кина успостави војну базу.

- Наравно, поштујемо суверенитет Соломонових Острва, али смо такође желели да им ставимо до знања да бисмо, ако би се предузели кораци за успостављање де факто сталног војног присуства, способности за пројекцију моћи или војне инсталације, имали значајну забринутост , и ми бисмо врло природно одговорили на те забринутости - рекао је он.

На питање шта би тај одговор могао укључивати, рекао је:

- Видите, нећу да спекулишем и нисам у позицији да говорим о томе шта Сједињене Државе могу, а шта не морају да ураде у таквој ситуацији. - 

У саопштењу прошле недеље, Бајденова администрација је рекла да ће САД "реаговати у складу са тим" ако се Кини дозволи да успостави дугорочно присуство на острвима, уз напомену да је Согаваре добио уверавања да он нема намеру да дозволи војну базу.

Оправдана забринутост или америчко лицемрје?

Соломонска острва су од главног града САД, Вашингтона, удаљена 13.504 км, а од Лос Анђелеса који је највећи град на западној обали Америке чак 9.850 км. Чак и да се узме најближа америчка територија у Пацифику (савезна држава Хаваји), она је удаљена су 5.604 км - самим тим тешко да можемо да говоримо о некој реалној претњи од стране Кине.

Solomonska ostrva - Vašington
Соломонска острва - Вашингтон / Извор: Фото Shutterstock / google мап

Са друге стране, док је Русија износила своју забринутост због уласка Украјине у НАТО и противљењу постављања америчких војних база у близини њених територија, Запад на челу САД је није озбиљно схватао и тврдио је да нема никаквог разлога за забринутост Москве.

Када упоредимо ова два случаја, јасно се виде двоструки аршини и сво америчко лицемерје. Узмимо за пример украјински град Суми, који се налази у источној Украјини. Он је удаљен свега 650 км од Москве, па постављањем америчких ракета на територији Украјине, главни град Русије би могао бити срављен за мање од две минуте. 

Поставља се логично питање како то да је за Америку проблем успостављање базе која је удаљена 13.500 километара од Вашингтона, а није проблем потенцијална НАТО база у Украјини која је удаљена свега 650 км од Москве.

Sumi - Moskva
Суми - Москва / Извор: Фото: Google maps/Printscreen

Дупли аршини Запада јасно се виде и у овој ситуацији. Русија која је реално угрожена постављањем НАТО база у Украјини покренула је операцију како би заштитила своју безбедност. Она је означена као агресор, док је претња инвазијом Соломонским остврима окарактерисана као "гаранција за безбедност САД".