Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИКА ПРИХВАТИЛА ПУТИНОВ ИЗАЗОВ! САД су спремне, руски председник чека јануар, биће ЖЕСТОКО

23.12.2021. 19:21
Пише:
Србија Данас
Putin i Bajden
Путин и Бајден / Извор: Профимедиа

Путин им је јасно ставио до знања

САД су спремне за безбедносне разговоре са Русијом почетком јануара, каже високи званичник администрације. Током своје годишње конференције за новинаре у четвртак, руски председник Владимир Путин је истакао да је ред на Западу да Москви пружи безбедносне гаранције након што је руска страна прошле недеље поднела списак безбедносних предлога Сједињеним Државама и НАТО-у.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ПОКУШАВА ДА СЕ ПРИКАЖЕ КАО СИЛА НА РАЧУН РУСИЈЕ: Послали су друго упозорење - спремни војно да интервенишу

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ПОКУШАВА ДА СЕ ПРИКАЖЕ КАО СИЛА НА РАЧУН РУСИЈЕ: Послали су друго упозорење - спремни војно да интервенишу

НАСТАВНИЦА ОБЉУБИЛА ДЕСЕТИНЕ МАЛОЛЕТНИКА: "Тетка Мартина" мамила ученике и снимала порнографски садржај - понекад и са више њих ОДЈЕДНОМ

НАСТАВНИЦА ОБЉУБИЛА ДЕСЕТИНЕ МАЛОЛЕТНИКА: "Тетка Мартина" мамила ученике и снимала порнографски садржај - понекад и са више њих ОДЈЕДНОМ

ДА ЛИ ЋЕ СЕ НАТО ШИРИТИ НА ИСТОК КА РУСИЈИ? Столтенберг одговорио Путину - "нисмо никада обећали да неће"

ДА ЛИ ЋЕ СЕ НАТО ШИРИТИ НА ИСТОК КА РУСИЈИ? Столтенберг одговорио Путину - "нисмо никада обећали да неће"

Сједињене Државе су спремне за безбедносне разговоре са Русијом почетком јануара, рекао је новинарима у четвртак високи званичник администрације. Вашингтон није дао суштински одговор на безбедносне предлоге које је Русија поднела прошле недеље, и не планира да то учини јавно. Према речима званичника, Бајденова администрација ће одговорити на сугестије током предстојећих разговора.

Упркос спремности Вашингтона да одржи разговоре о овом питању, датум и место одржавања још нису одређени. Контакти се могу остварити кроз различите формате, укључујући Савет НАТО-Русија и ОЕБС, додао је званичник. Званичник је тада рекао да САД никада неће пристати на неке руске предлоге, али да постоје и друге области које би Вашингтон "можда могао да истражи".

- Нећемо одговарати на сваки предлог или коментаре који су дали, укључујући и руског председника, и мислим да је наш приступ Русима разумљив у том погледу - рекао је амерички званичник током конференције за штампу.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Постоје нека питања која је Русија покренула о којима верујемо да можемо да разговарамо, а о некима о којима они добро знају, никада нећемо пристати.

У међувремену, портпаролка Беле куће Џен Псаки рекла је током брифинга за штампу да Сједињене Државе нису спремне да пристану на предлоге у вези са НАТО. Изјаве су уследиле после четворочасовне годишње конференције за новинаре Владимира Путина, током које је руски председник захтевао да Запад да чврсте гаранције Москви да се НАТО неће ширити на исток.

- Наше акције ће зависити од безусловних гаранција руске националне безбедности, а не од тока преговора. Јасно смо ставили до знања да је ширење НАТО-а на исток неприхватљиво. САД су нам на прагу са својим пројектилима. Како би Американци реаговали ако бисмо своје ракете поставили на границу САД са Канадом или Мексиком? - рекао је Путин.

Прошле недеље, руско Министарство спољних послова представило је два свеобухватна нацрта Споразума о безбедносним гаранцијама између Русије, Сједињених Држава и НАТО-а. Стране ће све међународне спорове у међусобним односима решавати мирним средствима и уздржаће се од употребе или претње силом на било који начин који није у складу са циљевима Уједињених нација, наводи се у једном од предлога.

Према нацрту предлога, Русија и НАТО ће "показати уздржаност у војном планирању и извођењу вежби за смањење ризика од евентуалних опасних ситуација у складу са својим обавезама према међународном праву, укључујући оне наведене у међувладиним споразумима о спречавању инцидената на мору ван територијалних вода и у ваздушном простору изнад, као и у међувладиним споразумима о спречавању опасних војних активности". Предлозима је предвиђено и стварање "врућих телефона" за хитне контакте између страна.

У нацртима, Русија такође предлаже да се САД обавежу да неће постављати војне базе у бившим совјетским републикама које нису чланице НАТО-а и да се уздрже од даљег ширења Алијансе на исток.

- Стране ће се уздржати од распоређивања својих оружаних снага и наоружања, укључујући у оквиру међународних организација, војних савеза или коалиција, у областима у којима друга страна може да схвати такво распоређивање као претњу националној безбедности, са изузетком распоређивања на националним територијама страна - наводи се у документу.

Нацрт споразума такође обавезује Москву и Вашингтон да не покушавају да користе територију других држава "у циљу припреме или извођења оружаног напада на другу страну или других радњи које утичу на кључне безбедносне интересе друге стране". Безбедносни предлози су објављени у јеку тињајућих тензија између Русије и Запада заједно са Украјином због тврдњи да руска страна јача своју војску на украјинској граници.

Русија је такође оптужена за планирање инвазије на Украјину. Москва је оштро демантовала ове наводе, описујући их као "апсурдне" и наглашавајући да има право да помера своје трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Кремљ је заузврат нагласио да Кијев крши споразуме из Минска и намерно ескалира тензије у самопроглашеним републикама Донбаса, преноси Спутник Интернатионал.