Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИКА У СТРАХУ! Масовни убица из Мејна и даље на СЛОБОДИ, откривени нови детаљи, ево по чему је познат Роберт Кард

27.10.2023. 14:49
Пише:
Србија Данас/Блиц
potraga
потрага / Извор: Фото: Танјуг/АП/Стевен Senne (СТФ)

За убицом тренутно трага око 350 полицајаца.

Потрага за резервистом америчке војске Робертом Кардом, осумњиченим да је убио 18 и ранио 13 људи у масовној пуцњави у Мејну, ушла је у други дан, а у потрагу се укључио и ФБи.

Полиција је саопштила да је Кард наоружан, а за убицом тренутно трага око 350 полицајаца.

ТРАГЕДИЈА У ФИРЕНЦИ: Мартину грешком ПРЕГАЗИЛА свекрва, ћерка од годину дана гледала мртву мајкуKarabinjeri

ТРАГЕДИЈА У ФИРЕНЦИ: Мартину грешком ПРЕГАЗИЛА свекрва, ћерка од годину дана гледала мртву мајку

ШОКАНТАН СНИМАК - БАЈКЕР НА АУТОПУТУ ИСПРОБАВАО СВОЈЕ УМЕЋЕ БРЗЕ ВОЖЊЕ И ИЗАЗВАО СУДАР: Ово је била само моја грешка! udes

ШОКАНТАН СНИМАК - БАЈКЕР НА АУТОПУТУ ИСПРОБАВАО СВОЈЕ УМЕЋЕ БРЗЕ ВОЖЊЕ И ИЗАЗВАО СУДАР: Ово је била само моја грешка!

ЦРНИ СЦЕНАРИО ЗА ПОЈАС ГАЗЕ Медведев најавио: Не заваравајте се, машина насиља ће радити годинамаDmitrij Medvedev

ЦРНИ СЦЕНАРИО ЗА ПОЈАС ГАЗЕ Медведев најавио: Не заваравајте се, машина насиља ће радити годинама

Полицијски тимови су синоћ извршили претрес последње познате адресе у Боудину повезане са Кардом, речено је за CNN у полицији. Након неколико сати полицајци су напустили то место, а није познато шта је полицију подстакло да изврши овај претрес.

Федерални агенти ФБИ, АТФ и америчког министарства унутрашњих послова, укључили су се јуче у потрагу за осумњиченим Кардом, који је убио 18 особа у пуцњави у Луистону у савезној држави Мејн.

Foto: Tanjug/AP/Steven Senne (STF)
Фото: Танјуг/АП/Стевен Senne (СТФ) / Извор: Фото: Танјуг/АП/Стевен Senne (СТФ)

ФБИ је послао десетине својих агената и другог особља који помажу локалној и полицији Мејна, преноси CNN. На терену су, између осталог, специјалци, тимови који прикупљају доказе и експерти који помажу жртвама.

Стотине полицајаца и даље претражују Луистон и околна подручја у Мејну, а грађанима у неколико градова речено је да се сместе на безбедно и држе врата закључена.

Полиција је осумњиченог за пуцњаву јуче идентификовала као Роберта Р. Карда (40), након што је на Фејсбуку објавила фотографије човека који држи нешто што изгледа као полуаутоматска пушка.

Према наводима полиције, Кард је инструктор гађања. Амерички медији су известили да је он и припадник резервног састава америчке војске. Кард је овог лета упућен на лечење у психијатријску установу, пошто је претио да ће пуцати на војнике Националне гарде у оближњој бази. Он је тада рекао да је "чуо гласове у глави".

Кард је двапут разведен, отац троје деце, а у досијеу су му бројне пријаве за насиље у породици. Једна од његових бивших жена је издејствовала забрану приласка због насиља у породици.

Полиција је потврдила да су се инциденти догодили на две локације, у једном угоститељском објекту и у куглани. Пушка којом је извршен масакр легално је купљена.

potraga
потрага / Извор: Фото: Танјуг/АП/Стевен Senne (СТФ)

Претресом дома убице Карда пронађена је порука, пише Ен-Би-Си.

Истражитељи још увек покушавају да утврде значење поруке и како би она потенцијално могла да помогне у њиховој потрази, додаје се. Нису открили више детаља о белешци.

Искуство убице могло би да учини потрагу изазовном и опасном, рекли су аналитичари за CNN.

- Ово је особа која има војну обуку. Има висок ниво знања о ватреном оружју, али има и знање о војној тактици, пре свега о избегавању и стратегији да остане неоткривен. Све је ово изазов - рекао је аналитичар CNN-a Џонатан Вацкров.

Кард је сертификовани инструктор ватреног оружја, потврдили су службеници. Информације које је пружила војска указују да је Кард специјалиста за снабдевање нафтом. Према речима Клифорда Стивса, бившег колеге у Кардовој резервној јединици, 40-годишњи бегунац никада није био у правој борби.

Међутим, прошао је опсежну обуку, укључујући обуку за ватрено оружје, рекао је, додајући да је Кард био међу најбољим стрелцима у њиховој јединици.

Проблем је и то што је осумњичени упознат са простором на коме се врши претрес. Већина потраге се одвија у шумовитом подручју, а Кард се може осећати пријатно на отвореном само зато што живи у Мејну, каже Роб Д'Амико, пензионисани агент ФБИ.

- Рекао бих да живи у Мејну, он има више искуства на отвореном него што већина људи добије у кампу за обуку - рекао је Д'Амико, преноси хрватски "Index".

Неколико аналитичара је такође указало на, како су рекли, доказ о пажљивом планирању од стране осумњичених. Пример за то је локација на којој је пронађен његов бели Субару - у Лисабону, око 13 километара југоисточно од Луистона. Истражитељи не могу да буду сигурни да није побегао чамцем или бродом.

Кард је према речима комшија способан да се крије дуго времена ако не жели да буде ухваћен. Рик Годард (44) живи мање од километар од породичне куће осумњиченог и и познаје породицу Кард деценијама.

- То је његов терен, одрастао је овде, заиста добро познаје ту област. Верујем да је у стању да се дуго скрива ако не жели да буде ухваћен. Постоји много места на којима можете бити у шуми, а да вас никада не виде. Шума је густа и постоји много места на којима се можете сакрити и да вас никада не би могли да виде из авиона или хеликоптера. Дрвеће је толико близу да једва можете да прођете кроз њих. Толико је густо да се једва види три метра у шуми - наводи Годард.