Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИКА УЛАЖЕ ДОЛАРЕ У НОВИ ХАОС – спрема се за нови велики рат

30.11.2018. 18:12
Пише:
Србија Данас/Факти
Nosači aviona
Носачи авиона / Извор: Профимедиа

Током последњих 20 година Сједињене Државе су на ратове потрошиле око 5,9 трилиона долара.

Овај податак изнео је америчка универзитетска професорка Нета Крауфорд. У поменуту суму су – поред ратних расхода Пентагона – укључила је и са ратовима повезанои издаци Стејт департмана.

Американци новац на ратове никад нису `бројали`. Да јесу – трошили би мање и мање би ратовали.

РОД И ОДРОД СВОГ ПЛЕМЕНА: Како је Мило, кад је порастао, постао Црногорац

Да `броје`, не би им сваки дан у Сирији односио по 10 милиона долара, док Русију један сиријски дан кошта 2,5 милиона а десетине пута је постигла веће ефекте.

А поред Сирије, Американци су и у Ираку и Авганистану у којима су се заглибили већ 15 година.

ПУТИН НЕ ДА НА РУСИЈУ: На Крим стигло ново оружје, ПВО систем "Панцир С"!

А да ли је оних 5,9 трилиона долара много?

За све у свету – то веома много. За све, одим самих Сједињених Држава чији је војни буџет достигао рекордних 700 милијарди долара.

Сједињене Државе једине у свету учествују истовремено у три рата, а нису против да се уплату у још два – са Северном Корејом и Ираном.

Поменутих 5,9 трилиона је безмало трећина укупног америчког гигантског дуга. Доналд Трамп је обећао да ће га смањивати, односно – да ће почети да га отплаћује и угаси до краја свог другог председничког мандата. једино није објаснио – како ће то извести.

ОГЛАСИЛА СЕ РУСИЈА И УДАРИЛА ПО АЛБАНЦИМА! Ако још једном поменете ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ - то значи ЈЕДНО!

Било би логично да почне да смањује државне расходе, укључујући и војне. Међутим, он – уместо тога – војни буџет подиже на рекордни ниво, плашећи америчке малограђане руском и кинеском претњом. Још најављује нову трку у наоружању и на прагу је увлачења Америке у нове ратове.

Centar za vanredne operacije, SAD
Центар за ванредне операције, САД / Извор: Профимедиа

Због чега?

Постоје два разлога. Први је политички, тачније – геополитички.

Просечни Американац се не пита шта ће његовој земљи ратови по свету. Њему сервирају да су претња САД час Ким са његовим ракетама, час ирански ајатоласи, час терористи. А да би све било реално страшно и налик истини – повремено се догоди нешто типа 11.09.2001.

Америка профитира од сталног хаоса у свету. Поготово тамо где би мир и просперитет могли да угрожавају америчку хегемонију. Тако је било и са Ираком и са Либијом чији лидери у хтели да се ослободе везе нафта-долар и повежу са Кином.

"Путин ће имати више времена за друге лидере": Руси ОДБРУСИЛИ Америма због Трамповог отказивања састанка

Зато у Вашингтону сматрају да су оправдани сви могући расходни на одржавање  монополарног света са Америком у водећој улози. Ко ће на тако нешто да жали новац?!

За ово је, уосталом, заинтересован и амерички малограђанин. Није тајна да је гигантски дуг САД у доброј мери настао зато што су се Сједињене Државе након Хладног рата – оставши без конкуренције – опустиле и навикле да неконтролисано троше више него што реално стварају.

Стога у САД резонују овако: ако томе нешто прети – треба га уништити. Американци ће гласати за рат против свих који буду доводили у питање оно на што су навикли за подследњих 30 година – трошити, трошити, трошити…

Tenk
Тенк / Извор: Профимедиа

Историја 20. века је продемонстрирала да је за САД често једини излаз рат. Пожељно: светски рат. Такође пожељно: са  минималним учешћем саме Америке.

Знате ли у чему је разлика између републиканаца и демократа?

Русија се НАОРУЖАВА! Разместила нову дивизију С-400 РАКЕТНИХ СИСТЕМА на Криму

Грубо говорећи, први сматрају да је за успешно прекрајање света потребан велики рат, макар и хладни. А другима верују да се тај циљ боље остварује преко мноштва локалних ратова које они стално називају „глобалном демократијом“.

Американци су у  чување своје доминације већ уложили брда новца и немају намеру  да се заустављају. Две главне америчке партије имају исти циљ, а само се разликују по инструментима.

Зато је глупо од Трампа очекивати  да измени тактику. Тачније, он може променити тактику, али не и стратегију.

НАТО ОКРЕНУО ЛЕЂА Порошенку: Кука, моли за помоћ, али Запад НЕ СМЕ на Русију!

У суштини: глупо је очекивати да земља која се обогатила на два светска рата и низу локалних – `самлевши` десетине милиона људи широм света – од тога одустане. Неће одустати, па колико год да кошта. Поготово што себи то може догодити јер штампа доларе па њен дуг и нема плафон.

Званично, дуг САД је 21 трилион долара. Али, по неким подацима – могуће је да је већ достигао 65 трилиона долара.

Пре или касније постаће актуелно свођење тог дуга на нулу. А управо у таквим моментима и почињу светски ратови.