Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АМЕРИКАНЦИ СПРЕМАЈУ КРВАВИ СЦЕНАРИО: Кинези схватили да је ЂАВО ОДНЕО ШАЛУ

06.08.2016. 18:32
Američke trupe
Америчке трупе / Извор: Профимедиа

Напета је ситуација у Јужном кинеском мору. САД покушавају на све начине да дестабилизују НР Кину. Начина за то има много, само је питање да ли ће Кина успети да покаже ко је газда у региону.

Врховно тужилаштво у Пекингу је саопштило да САД покушавају да изазову оружане сукобе на територији Кине, као што је био случај са Сиријом.Кинеске власти сматрају да Американци подстичу сепаратизам у њиховој земљи и то преко Хонгконга и Тајвана. Кинеско врховно тужилаштво је објавило и снимак на коме се види стање у Сирији и Ираку а онда се пореде са данашњом Кином, наводе страни медији.

ОПАСАН ПРЕСЕДАН САД-а! Приближили се кинеским острвима и ПОДИГЛИ ТЕНЗИЈУ И НАПЕТОСТ!

Kineski i američki brodovi
Кинески и амерички бродови / Извор: Профимедиа

- Магла домаће и међународне бриге није нестала са кинеског неба. Тибет, Шинданг, Хонг Конг, Тајван, са својим сепаратизмом, дисидентима и адвокатима који се безочно боре за западне силе, штете стабилности и хармонији Кине. Иза свих тих инцидената може се видети мрачна сенка састављена од звезда и пруга (алудирајући на заставу САД) - речено је на кинеској телевизији.

Такође, кинеске власти су објавиле фотографију Џошуе Вонга који води покрет Демосиста који се бори за отцепљење Хонгконга од НР Кине, и којег доводе у везу са западним организацијама које га плаћају да руши стабилност у Кини. Највећа претња у Кини долази из Хонк Конга, Тајвана и Тибета.

Историја Хонг Конга може утицати на тренутну ситуацију у Кини

Треба додати да Хонг Конг има посебан статус у оквиру НР Кине због специфичне прошлости ове области у обалним крајевима КИне. Хонг Конг је дуго био под британском управом.

По свему судећи овај град се доста разликује од осталих делова Кине. Велики број становника добро говори енглески,  матерњи језик им је кинески који користе у свакодневном говору. Око 95 одсто су етнички Кинези, или народ Хан који чини преко милијарду становника. Статус овог града и области узказује да је реч о специјалној административној области НР Кине.

ЂИНПИНГ ТВРДИ: Јужно кинеско море је било кинеска територија од давнина

Protesti u Hong Kongu
Протести у Хонг Конгу / Извор: Профимедиа

Тајван као амерички савезник

Тајван који је удаљен неких 120 километара од источне кинеске обале, носи статус Републике Кине и једина је кинеска провинција која не потпада под суверенитет НР Кине.

На ово острво је емигрирао и чувени лидер Куоминтанга, Чанг Кај Шек након исцрпљујућег грађанског рата са припадницима револуције. Данас је Тајван непризнат од стране НР Кине и сматра се великим америчким савезником. Постоји велика тенденција да се са Тајвана утиче на дестабилизацију НР КИне.

ТЕНЗИЈЕ ЗБОГ КИНЕ: Аустралија и САД у заједничким војним вежбама!

Čang Kaj Šekov mauzolej na Tajvanu
Чанг Кај Шеков маузолеј на Тајвану / Извор: Профимедиа/илустрација

На Тибету постоје тензије између домаћег становништва и кинеских власти

Године 1951. Тибет је након сукоба припојен новоуспостављеној Народној Републици Кини, а претходна тибетанска власт је формално укинута 1959. Данас НР Кина управља западним и централним Тибетом као Тибетанском аутономом области док су источне области део провинција Сичуан и Ćinghaj. На Тибету постоје тензије између домаћег становништва и кинеских власти, као и тибетански покрет за независност кога чине дисидентске групе у избеглиштву. 

Влада Тибета предвођена четрнаестим Далај Ламом је 1959. побегла из Кине и успоставила непризнату владу у Дармсали у северној Индији. Влада у изгнанству тражи независност Тибета, позивајући се на "историјско право" и "постојање древне тибетанске државе". Она је наставила да користи заставу, чије је приказивање Влада Кине забранила да би спречила тежње ка изазивању нестабилности и нарушавања интегритета државе.

ВАШИНГТОН ЗНА: Зашто Кина гради мистериозна острва у Јужнокинеском мору?

dalaj lama, vašington, molitveni doručak
далај лама, вашингтон, молитвени доручак / Извор: Профимедиа

Синђијанг - северозападна претежно пустињска и степска област НР Кине. Чини шестину целокупне површине НР КИне са неких 1,6 милиона квадратних километара. Ова област настањена је углавном мањинским народима од којих доминирају: Хуи (муслимани, говоре кинески, мешавина Хан Кинеза и средњеазијских муслиманских народа, у реч је о мирном народу), Ујгури ( имају свој језик и писмо, не припадају кинеској групи народа већ централноазијским народима, по вероисповести су муслимани, имају сепаратистичке тенденције), Казаци, Киргизи, Таџици, Татари, Узбеци (немају никаквих сепаратистичких амбиција, припадају умереном исламу, имају своје писмо и језик).

Ујгури

Ујгури су централноазијски народ као што је речено. Представљају групу најватренијих муслимана у НР Кини. Често чујемо у медијима да је извршен терористички напад у неком кинеском граду. Углавном одговорност за те нападе преузима сецесионистички покрет "Источни Туркестан" који илегално делује у Кини. Боре се за такозвану државу "Источни Туркестан" чија је застава, као и организација у Кини забрањена. НР Кина је дала широку аутономију Ујгурима, могућност да слободно говоре матерњим језиком, исповедају веру, уче верске школе и медресе, да иду слободно у Меку на хаџилук сваке године у организацији НР Кине и Кинеске исламске асоцијације (ЦИА). У Кини има 38.000 џамија које је држава заједно са средствима верника подигла широм своје територије. У последње време Ујгури одлазе на страна ратишта попут Сирије и Ирака и своје џихадистичко знање примењују у Кини.

Већински народ Кине је народ Хан који броји више од 1.31 милијарди становника. У Кини постоји још 55 мањинских народа од којих неки делови тих народа гаје сепаратистичке идеје и представљају потенцијалну опасност изнутра.

НОВИ СУКОБИ: Америка осудила Кину због изградње вештачког острва, Кина се жестоко брани

Kineska vojska u Sinđijangu
Кинеска војска у Синђијангу / Извор: Профимедиа

ХОЋЕ ДА "ОБУЗДАЈУ" АЗИЈСКОГ ЏИНА: Америка поново опкољава Кину

Kineska veštačka ostrva
Кинеска вештачка острва / Извор: Профимедиа

 

Južno kinesko more
Јужно кинеско море / Извор: СД/илустрација

Јужно кинеско море

Подсетимо, односи Пекинга и Вашингтона изузетнио су затегнути због Јужног кинеског мора. На страни Американаца су Филипини и Малезија, које у Кини виде великог непријатеља и узурпатора међународних вода у Јужном кинеском мору.

СПРЕЧЕНО КРВОПРОЛИЋЕ: Полиција ухапсила 6 ТЕРОРИСТА који су планирали да изазову МАСАКР! (ФОТО)

Hongkonški separatista Džošua Vong
Хонгконшки сепаратиста Џошуа Вонг / Извор: Профимедиа

Међународни суд у Хагу је донео пресуду да Кина нема право на ове воде, док су Кинези говорили да је реч о историјском праву Кине на ово море које она сматра својим територијалним водама. Пекинг је одбацио пресуду из Хага као неосновану и најавио одбрану својих морских а ако треба и копнених територија.