Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АНАЛИТИЧАРИ ТВРДЕ ''АМЕРИКА ЈЕ ОСТАЛА САМА'': Без савезника се ниједан рат не може добити! (ВИДЕО)

12.01.2020. 21:43
Пише:
Србија Данас/Курир/Агенције
Amerika
Америка / Извор: Профимедиа/илустрација

Америка је остала сама, тврде аналитичари.

Ликвидацију команданта Иранске револуционарне гарде, директно и безусловно нико није поздравио. Изузимајући Бењамина Нетањахуа и реакцију јеменских снага које помажу Саудијци, два руска либерала и неких иранских (милитантних) група у егзилу.

Са закашњењем се на страну САД укључио Иљир Мета, пошто је Али Хамнеи означио Албанију за "малу злобну државу'', а управо због "групе у егзил'' под називом Муџахедин-е Калк (Народни муџахедини Ирана), чијих је око 4.000 припадника распоређено у градићу Маназу, недалеко од Драча НАТО чланство подразумева обавезе, међу којима је и пружање гостопримства онима који раде против режима у Техерану.

Логично је да разумевања за овај чин нема, пошто се сви плаше ескалације. Кроз Ормуски мореуз "пролази“ петина "светске нафте“, а у евентуални "велики сукоб'' укључили би се сви најважнији актери међународних односа.

Последња епизода дугометражног "филма о Ирану“ почела је у мају, са испостављањем познатог ултиматума Мајка Помпеа званичном Техерану. Након тога су уследиле бројне провокације, па обарање америчког дрона и последично - размештање нових снага у Персијском заливу, где је већ пловио носач авиона "Абрахам Линколн'' и где су летели стратешки бомбардери Б-52. Убиство Касима Сулејманија последњи је и до сада најжешћи акт.

Трампово образложење да то није уперено против иранског народа једноставно "не пије воду“. Ту причу може продати само својим бирачима. Сулејманија су на "последњи починак'' испратили милиони Иранаца, неки коментатори наводе како је то била најдужа погребна поворка у историји. Исто тако "не пије воду“ ни објашњење да је Сулејмани "терориста“ (у Трамповом обраћању посвећеном овом догађају, половина времена је искоришћена за описе "злодела овог терористе“).

Он је био ирански војни званичник, у Багдад је путовао на официјелни позив председника ирачке Владе Адила Абдула Махдија. Незванично, Абдул Махди је том приликом требао да му уручи писмо за иранско руководство, са предлогом како да нормализују односе са Саудијском Арабијом.

Очигледно, Сулејмани никакав напад није очекивао. Путовао је службено, са скромним обезбеђењем. Уосталом, овакве акције убистава званичника примењују само терористи. Државе то не чине. Или тачније не чине то "директно“. Ако су га САД сматрале терористом, постојали су начини и да покрену формални процес, затим да изврше притисак на друге државе, потпуно му ограниче кретање и практично га изолују, као и читав арсенал неформалних мера које су већ предузимане у сличним случајевима. Овим што су учинили легитимизује се државни тероризам, ствара се пракса да државе без икаквих ограничења могу организовати атентате на званичнике непријатељских режима. То је опасна ствар.

Очекивано, одговор Техерана биће жесток. Иранска државна телевизија назвала је Трампов потез "највећом погрешном рачуницом Сједињених Држава од Другог светског рата“, врховни верски вођа поручио је да "страшна одмазда чека оне на чијим рукама је остала крв Сулејманија“, а на чувеној џамији у Џамкарану подигнута је "Црвена застава“, знамење рата и симбол позива на освету. Уследили су и ракетни напади на две америчке војне базе, довољно да се на један дан почне говорити о Трећем светском рату.

Ипак, шансе да до неког "фронталног сукобљавања“ дође остају исте као и пре ових дешавања.

И у томе је, заправо, највећа опасност за САД. Американци више нису у стању било шта да реше. Они могу само да кваре и нарушавају регионалну безбедност у различитим деловима света. Деструктивност појачава предизборно време, све се гледа кроз призму унутрашње политике и сурове борбе за сваки глас.

Са једне стране, убиство Сулејманија и подизање тензија на Блиском истоку ће можда допринети комотнијој позицији Трампа у тек започетој кампањи. Али са друге стране, дугорочно, нарушиће положај Вашингтона у међународним односима. Савезници су већ почели да беже, осим Нетањахуа, јеменских парамилиција, милитаната у егзилу и Иљира Мете - још само мали број њих ће следити Америку.

А без савезника - ниједан рат се не може добити.

ХИТ У TRAVELLAND-U: СЕНЗАЦИОНАЛНИ ПОПУСТИ И ФИРСТ МИНУТЕ ПОНУДЕ ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКОЈ

ХИТ У TRAVELLAND-U: СЕНЗАЦИОНАЛНИ ПОПУСТИ И ФИРСТ МИНУТЕ ПОНУДЕ ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКОЈ

АУСТРАЛИЈАНЦИ БАЦАЈУ ИЗ АВИОНА ХРАНУ ПРЕЖИВЕЛИМ ЖИВОТИЊАМА Велики је број угрожених врста! (ФОТО)

АУСТРАЛИЈАНЦИ БАЦАЈУ ИЗ АВИОНА ХРАНУ ПРЕЖИВЕЛИМ ЖИВОТИЊАМА Велики је број угрожених врста! (ФОТО)

Трамп ОПЕТ ПРОВОЦИРА: На персијском подржао демонстранте, још један доказ ко стоји иза протеста у Техерану

Трамп ОПЕТ ПРОВОЦИРА: На персијском подржао демонстранте, још један доказ ко стоји иза протеста у Техерану

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛИ У ПАНИЦИ: Пентагон се уплашио конкуренције од Кине и Русије

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛИ У ПАНИЦИ: Пентагон се уплашио конкуренције од Кине и Русије

ПОСЛЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ СУЛЕЈМАНИЈА: Америка објавила стратегију према Ирану

ПОСЛЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ СУЛЕЈМАНИЈА: Америка објавила стратегију према Ирану