Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЊЕНО ПРАВО ИМЕ НИЈЕ АНГЕЛА: Ово је биографија најмоћније жене у Европи, на сликама из младости је нећете препознати (ФОТО)

13.09.2021. 12:43
Пише:
Србија Данас/Република
Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Богата биографија немачке канцеларке Ангеле Меркел (67) препуна је чињеница које су се ретко спомињале у јавности.

Немачка канцеларка Ангела Меркел (67), која се на челу најмоћније чланице Европке уније (ЕУ) налази од 22. новембра 2005, при чему је неколико пута у најразличитијим изборима проглашавана најмоћнијом женом Европе, па и света, данас стиже у Београд, чиме је изазвала огромну пажњу у читавом региону.

Мучи вас амброзија? Ево шта кажу алерголози како да решите проблем

Мучи вас амброзија? Ево шта кажу алерголози како да решите проблем

НИШ УКРАШЕН НЕМАЧКИМ ЗАСТАВАМА: Грађани питају шта се дешава, Меркелова жели да посети центар јужне Србије?

НИШ УКРАШЕН НЕМАЧКИМ ЗАСТАВАМА: Грађани питају шта се дешава, Меркелова жели да посети центар јужне Србије?

ВУЧИЋ СПРЕМИО СПЕЦИЈАЛАН ПОКЛОН ЗА АНГЕЛУ МЕРКЕЛ: Нигде на свету не може да добије овакав дар

ВУЧИЋ СПРЕМИО СПЕЦИЈАЛАН ПОКЛОН ЗА АНГЕЛУ МЕРКЕЛ: Нигде на свету не може да добије овакав дар

Биографија Ангеле Меркел

Међутим, оно што је најинтересантније јесте да је током свих година колико је ведрила и облачила и немачком и планетарном политиком, стално у жижи јавности била и њена биографија, која је више него богата и препуна чињеница које се у медијима нису посебно истицале. А једна од таквих је и она да право име немачке канцеларке заправо није Ангела, већ Ангела Доротеа, како су давне 1954. лутерански свештеник Хорст Казнер и учитељица Херлинд Казнер у Хамбургу назвали своју новорођену девојчицу плаве, таласасте косе.

У јесен 1954. године, недуго по рођењу детета, породица се преселила Источну Немачку (НДР) у Куитзов поред Перлберга, где је Хорст Казнер радио као свештеник. Од 1957. године Ангела Доротеа је расла са братом и сестром Маркусом и Иреном у Темплину поред Укермарка, а од 1961. је студирала на Вишој политехничкој школи након чега је почетком седамдесетих ступила у омладинску организацију ФЂ.

После матуре са одличним успехом и натпросечним талентом у математици и језицима студирала је од 1973. године на универзитету у Лајпцигу. Одлучила се за физику на Универзитету Карл Маркс, где је упознала свог првог мужа Урлиха Меркела, чије је презиме задржала до данас и са чим проблем нема ни њен актуелни супруг Јоаким Зауер. 

Први пут Ангела Доротеа је стала на луди камен 1977, али се пар развео већ 1982. Готово никада у медијима канцеларка није говорила о свом првом мужу, осим чињеница које су већ биле познате.     

Током краткотрајне брачне заједнице Меркелова је завршила факултет и запослила се на факултетској академији на Централном институту за физичку хемију при Академији наука у тадашњем Источном Берлину. Године 1986. је докторирала и то на теми брзинских константи код једноставних угљоводоника.

Током студија је млада научница добијала понуде да сарађује са Штазијем, Министарством за државну безбедност НДР. У питању је била главна тајна обавештајна служба Немачке Демократске Републике (НДР) и уједно организација за прогон такозваних политичких преступника.  

Меркелова је, међутим, такву сарадњу категорички одбијала, а многи спекулишу да је разлог за то помирљив став њеног оца свештеника према режиму. 

Другог мужа Меркелова је упознала нешто пре 1989. и са њим је остала до данас. Није познато је ли се Зауер због ње растао од прве жене са којом је имао два сина. Венчали су се 1998, баш када је она на велика врата ушла у високу политику. Нико није знао да су се венчали. Догађај је објављен јавности тек неколико дана после у огласу малог формату у Франкфуртер Алгемајне Цајтунгу.

Оглас је био доиста кратак: "Оженили смо се. Ангела Меркел и Joachim Сауер."

Брачни пар се ретко виђа у јавности па Зауер није био ни у Бундестагу кад је Ангел Меркел изабрана за канцеларку. Међутим, он је доста политичан и сматра се да има много већи утицај на супругу него што се мисли.  

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

- Моја личност не стоји ни у каквом односу према политичком раду Ангеле Меркел - рекао је Зауер који је седам година старији од своје супруге.

Канцеларка је једном открила податак да свом мужу радо спреми доручак пре него што, тачно у 7:30 часова пође из заједничког стана у центру Берлина на посао у не много удаљену зграду познату под именом Биро савезног канцелара (Бундесканзлерамт). Иначе, интесерантно је да је Меркелова и по примању функције канцелара одлучила да остане у свом стану, недалеко од Острва музеја.

"Колова девојчица"

Одмах након пада Берлинског зида 1989. започела је политика каријера Ангеле Меркел која се придружила новооснованој организацији Демократско буђење, у којој је 1990. постала портпарол. Истог месеца странка се придружила конзевативном Савезу за Немачку који је био у коалицији са Немачком социјалном унијом (ДСУ) и Хришћанском демократком унијом (ЦДУ). Само неколико дана пре првих и јединих слободних избора у Источној Немачкој, откривено је да је челник Демократског буђења, Волфганг Шнур, годинама радио за Штази. То је поразило следбенике Буђења, али и коалиције у коју је странка ушла. Ипак, на изборима је странка освојила довољно гласова да постане део владе, након чега је почео и успон Меркелове. 

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Постала је члан ЦДУ у августу 1990м а на првим изборима након уједињена Немачке, освојила је место у Бундестагу и постала једна од омиљених чланица партије тадашњег канцелара Хелмута Кола. Он ју је поставио за прву министарку за жене и омладину, што је изазвало огромну пажњу у немачкој јавности не само због Ангелиних година, већ и због чињенице да је дошла из Источне Немачке, а прилике су по том питању још биле осетљиве. 

Убрзо је добила надимак "Колова девојчица". 

Године 1997. Меркелова је у време канцелара Герхарда Шредера постала генерални секретар ЦДУ након чега се убрзо венчала са дугогодишњим партнером Јоакимом. 

Њени даљи успон у каријери ишао је веома брзо, а први пут је афинитет да постане прва жена канцелар у историји Немачке показала 2002. године након што је 2000. постављена на чело странке. Међутим, њена партија је за кандидата ипак изабрала Едмунда Стојбера из сестринске Хришћанско социјалне уније, што је довело до губитка избора, чиме је Ангела Меркел завршила у опозицији. 

Ипак, нови генерални избори су расписани већ за крај 2005. након што је владајућа већина изгубила поверење и на новом гласању је било потпуно јасно ко ће бити нови канцелар. 

Меркелова је током каријере на челу земље дочекала четворицу америчких председника, а са руским председником Владимиром Путином је успела да одржи односе на каквим су сви само могли да јој позавиде, упркос чињеници да је због тога трпела и многобројне критике.

Течно говори енглески и руски, па је тако са Путином често разговарала и на његовом матерњем језику. 

Енџи је популарни надимак за Меркелову међу њеним многобројним симпатизерима широм света, који већ увелико изражавају незадовољство због њеног повлачења с политичке сцене већ 28. септембра ове године. Она је то најавила још пре две године, признавши да је уморна од јавног живота и да више нема снаге да излази на крај с многобројним изазовима. 

Име њеног наследника биће познато након генералних избора заказаних за тај датум, али се многи слажу у оцени да тренутно нема довољно харизматичних кандидата који ће земљу моћи да води с таквим жаром попут Ангеле Меркел.