Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОВО НЕВРЕМЕ ЈЕ ИСТОРИЈСКО!" Торнадо носио кровове са кућа, током олује оштећен и ВОЗ, хиљаде грађана остало БЕЗ СТРУЈЕ (ВИДЕО)

28.04.2024. 11:40
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Tornado
Торнадо / Извор: Printsreen/X/ Michael Connolly Thomas

Скоро два дана након што су разорни торнади протутњали кроз Небраску, милиони људи у деловима Канзаса, Мисурија и Оклахоме били су под надзором због бојазни од торнада у суботу увече. Дежурство, што значи да су јаке грмљавине и торнада могући у и близу области страже, траје до поноћи. За сада нема података о евентуалним смртним исходима.

Још једна област посматрања торнада која покрива већи део Оклахоме и делове северног Тексаса продужена је до 3 сата ујутро. Треће подручје надзора је издато за источну Ајову и делове североисточног Мисурија, југозападног Висконсина и северозападног Илиноиса, такође на снази до поноћи.

А други је издат за источни и централни Мисури и централни и западни Илиноис, укључујући Ст. Лоуис, до 4 ујутро. Све у свему, око 9 милиона људи је под надзором због опасности од торнада, пише CNN.

У Ајови, велики торнадо је пријављен у малом граду Миндену, према Националној метеоролошкој служби. Четири особе у Ајови задобиле су повреде изазване олујом и добиле су медицинску помоћ, рекли су званичници округа за хитне случајеве у саопштењу за јавност.

Отприлике 120 кућа и предузећа оштећено је у округу Потаватами, где се налази Минден и око 90.000 становника.

 - Прелиминарне информације указују на различите степене штете - рекли су званичници за ванредне ситуације.

На периферији Линколна у Небраски, торнадо је откинуо кровове са кућа. Најмање два торнада примећена су у Тексасу у петак поподне. Видео објављен на друштвеним мрежама показао је очигледан твистер који се врти преко великог поља североисточно од Вака.

Било је скоро 80 ​​извештаја о торнаду у петак у најмање пет држава, од којих су многе потврђене од стране метеоролошке службе или путем снимака ловаца на олује.

 - Захвални смо што смо живи. -

Џејсон Сандеј, становник тешко погођеног Елкхорна у Омахи, описао је торнадо као "теретни воз". Како се приближавало, потражио је заклон у својој кући, у коју се уселио пре 30 дана.

 - Видели смо да долази са југозапада, а када се превише приближио брзо смо се спустили доле. Били смо у кади и било је баш као што у филму, као теретни воз - рекао је.

 - Било је очигледно да је кров откинут, чуо се гласан ударац и усисавање. Било је прилично застрашујуће - додао је.

Торнадо је нанео озбиљну штету дому из снова ове тек досељене породице. Џон Велс, волонтер за чишћење у граду Блер северно од Омахе, каже да је у петак видео велику штету од олује.

 - Постоје резервоари за пропан који се окрећу. Има кућа које нису ни на темељима. Чак ни не знате где су биле - рекао је он за КЕТВ.

 - Никада нисам видео нешто овако.-

Талас од најмање шест торнада, које су локални метеоролози назвали "историјским", захватио је у петак источну Небраску, преврнувши воз и уништивши десетине кућа у предграђу у близини Омахе.

Званичници су потврдили да је ово једна од најгорих олуја које су погодиле област Омахе од маја 1975. у којима су погинуле три особе, а повређено је на стотине људи.

Тејлор Николајзен, метеоролог из Националне метеоролошке службе у Долини, рекао је да је служба у петак издала највише упозорења о торнаду икада у једном дану, а било их је најмање 41. Претходни рекорд био је 12. маја 2023. са 33 упозорења, пише Небраска examiner.

 - Ово невреме је историјско. За људе који су забринути, овако нешто дешава се веома ретко, на сваких неколико деценија. Али би сутра могло бити смртоносно и опасно - рекао је Николајзен.

Држите се даље од оштећених подручја

Округ Даглас пријавио је десетине оштећених кућа у областима Елкхорн и Бенингтон. Ватерло је такође забележио значајну штету. Власти су позвале људе да се држе даље од погођених подручја како би омогућили надлежнима да обаве свој посао. Неки становници пријавили су лакше повреде.

Окружни шериф Аарон Хансон позвао је људе у оштећеним подручјима да схвате какве ризике преузимају ако оду у оштећена подручја.

 - Ова подручја су опасна. Чак и ако не видите екипе хитне помоћи које активно раде у тој области, ова подручја су и даље опасна. Могу постојати објекти или инфраструктура који би вас могли повредити или убити - напоменуо је  шериф.

У Омахи, аеродром Епли пријавио је значајну штету на страни приватног авионског саобраћаја Еплија и одређену штету на аеродромским објектима, али не и на терминалу који обавља комерцијалне летове, који су још увек у функцији.

Најмање 7.000 потрошача јавног дистрикта Омаха било је без струје скоро целог дана у петак, углавном због олује која је оштетила шест далековода и електричних стубова и водова широм области. Локалне болнице су биле отворене и примале су пацијенте.

Штета се још обрачунава

Катрина Сперл из Агенције за ванредне ситуације Небраске, која прикупља и потврђује извештаје о штети и повредама широм државе, рекла је да је остала нема након што је примила извештаје о оштећењима зграда и кућа у окрузима Шерман и Грелеји, заједно са обореним електричним стубовима.

Мања штета је пријављена у окрузима Бон, Бафало, Батлер, Ховард, Плат и Ненс. Округ Вашингтон још увек процењује штету, рекли су званичници управе за ванредне ситуације.

Округ Ланкастер известио је да је најмање 12 кућа оштећено у области Вејверли, где је воз са 31 вагоном искочио из шина због торнада, а исти олујни систем је изазвао потпуни колапс индустријске зграде у којој се налази "Гарнер Индустриес".

Три особе су повређене, али званичници округа Ланкастер очекују да ће се сви опоравити. У производном погону у то време радило је седамдесет људи. Гарнер ради бризгање пластике.

Линколн је видео како се торнада спуштају на југозападу и на северозападној ивици града. Репортери Екаминер-а су видели да су најмање два левка слетела западно од Вејверлија, у близини 84. улице и аутопута Корнхускер, укључујући и онај који је срушио воз.

Извор: Србија Данас/Телеграф

}