Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"АФЕРА ВАКЦИНА" ДРМА ЕВРОПУ: Процурили детаљи тајних договора, ево како је Британија надмудрила ЕУ у бици за вакцине

02.05.2021. 15:28
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
EU Velika Britanija i Astra Zeneka
ЕУ Велика Британија и Астра Зенека / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Добро разрађена шема...

Британске власти тајно су дозволили коришћење британског ланца снабдевања цепивом АстраЗенеке за Аустралију, а заузврат добили милионе доза цепива исте компаније из Индије, објавио је британски Телеграф.

Меридиан донео радост у Свратиште за децу улице

Меридиан донео радост у Свратиште за децу улице

"ПАДАЋЕ ГЛАВЕ" У ИЗРАЕЛУ ЗБОГ СТРАШНЕ ТРАГЕДИЈЕ: Зна се ко је најодговорнији за несрећу код планине Мерон

"ПАДАЋЕ ГЛАВЕ" У ИЗРАЕЛУ ЗБОГ СТРАШНЕ ТРАГЕДИЈЕ: Зна се ко је најодговорнији за несрећу код планине Мерон

ДИРЉИВ ГЕСТ ПРИНЦА ЧАРЛСА: Послао поклон свима који су изразили своје саучешће због смрти његовог оца (ФОТО)

ДИРЉИВ ГЕСТ ПРИНЦА ЧАРЛСА: Послао поклон свима који су изразили своје саучешће због смрти његовог оца (ФОТО)

Више извора листу је потврдило да је АстраЗенека, британско-шведска фармацеутска компанија, добила могућност коришћења властитих производних капацитета за производњу најмање 717.000 доза цепива намењених Аустралији.

Најмање две испоруке обављене су у фебруару и марту, у раздобљу када је Брисел почео да уводи строже контроле произвођача вакцина и тражио да Велика Британија прераспореди део својих залиха како би се надокнадио мањак доза АстраЗенеке у ЕУ, која је тада била суочена с огромним кашњењима АстраЗенеке у испоруци договорених количина.

Британска је влада изнова одбацивала такве захтеве, а компанија је тврдила како у уговору који су потписали с Британцима стоји клаузула која их онемогућава да цепиво произведено у Великој Британији дистрибуирају даље.

Истовремено је Брисел инсистирао да у уговорима ЕУ с АстраЗенеком изричито стоји да у Унију морају пристизати дозе произведене и у британским погонима.

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Профимедиа

Упркос томе, АстраЗенека је добила тајно одобрење британских власти да цепиво уместо у ЕУ извезе у Аустралију. У замену за ту "услугу", Британци су добили приступ око десет милиона доза цепива које је произвео индијски Серум Институте, највећи светски произвођач цепива који производи велике количине доза за АстраЗенеку.

Лист објашњава како је Велика Британија овакву ситуацију сматрала идеалним решењем јер се компанија обвезала надокнадити било који евентуални мањак вакцина, а Аустралија, која је један од највећих британских савезника, добива потребно цепиво. Велика Британија од АстраЗенеке је наручила око 100 милиона доза, а у марту је у земљу стигло око пет милиона доза из Индије. Но, упитно је хоће ли се снабдевање цепивом из Индије наставити с обзиром на то да та држава проживљава велике проблеме са заразом те бележи више од 400.000 новозаражених дневно.

Није познато је ли Аустралија једина светска држава која је профитирала из овакве врсте договора с Великом Британијом, а обе државе одбијају да званично коментаришу причу под изговором да се ради о "врло осетљивој теми". Ипак, премијер Борис Џонсон потврдио је да ће Велика Британија бити спремна да подели своје вишкове са Kovax-om, системом који помаже сиромашнијим земљама које не могу себи да приуште приступ достатним залихама цепива.

Astra Zeneka
Астра Зенека / Извор: Профимедиа

Велика Британија досад је наручила око 517 милиона доза цепива различитих произвођача, што је више него довољно за целокупну популацију. Међутим, вероватно је да ће пракса тајних договора с Аустраљом разбеснити Европску комисију, која је недавно поднела тужбу против АстраЗенеце због кашњења с испоруком цепива, што је кршење потписаног уговора. Компанија то демантује тврдећи да у уговору стоји како ће се фирма "добро потрудити" да испуни захтеве.

Адвокати Европске уније у среду су поновили своје захтеве тражећи да АстраЗенека почне да извози цепиво произведено у Великој Британији широм Европе. Док они тврде како се компанија мора покорити и извршавати своје обвезе, АстраЗенека тврди како нема формалних обавеза да то учини.

Први детаљи тајног договора с Аустралијом у јавност испливали још 8. априла, када је о доласку доза из Велике Британије известио аустралијски "Sydney Морнинг Хералд". Прва пошиљка дошла је ваздушним путем 28. фебруара , а након тих 300.000 доза стигао је и остатак авионом Емиратеса.

Vakcinacija u EU
Вакцинација у ЕУ / Извор: Профимедиа/илустрација

Подсећају како је до испоруке дошло недељама након што је Европска комисија усвојила прописе који ограничавају извоз цепива произведеног у ЕУ, а друга пошиљка стигла је након што је ЕУ службено блокирао АстраЗенеку и њен захтев да испоручи 250.000 доза цепива из Италије Аустралији.

АстраЗенека одбила је да коментарише све наводе. Портпарол британске владе рекао је, пак, да је производња цепива један од најважнијих међународних подухвата те да је Велика Британија поносна што може у њему да учествује.

- Детаљи било којег уговора између националних влада и АстраЗенеке су пословна тајна - појаснио је.