Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АМЕРИКА И ЗАПАД НАПРАВИЛИ ОПАСАН ПЛАН У ЧЕТИРИ ФАЗЕ: Највећи ударац ће бити на Кину, тензије у свету на ивици светског рата?

14.03.2023. 18:16
Aukus
Аукус / Извор: Фото: Профимедиа

АУКУС покушава да изазове страх у Пекингу.

Аустралија је представила план за куповину флоте од осам нуклеарних подморница процењеног трошка до 368 милијарди долара, од данас до средине 2050-тих година, према тројном споразуму АУКУС са Сједињеним Државама и Великом Британијом.

План су у понедељак објавили амерички председник Џо Бајден и премијери Британије и Аустралије, Риши Сунак и Ентони Албанез.

ИСПЛИВАЛО НЕЗАДОВОЉСТВО АМЕРИКАНАЦА! "Бајден чини катастрофалне грешке, а Русија и Кина НЕПРЕСТАНО ЈАЧАЈУ!"

ИСПЛИВАЛО НЕЗАДОВОЉСТВО АМЕРИКАНАЦА! "Бајден чини катастрофалне грешке, а Русија и Кина НЕПРЕСТАНО ЈАЧАЈУ!"

БАЈДЕН ПРИПРЕМА НОВИ ФРОНТ ПРОТИВ РУСИЈЕ? Америка има план да спаси Кијев на овај начин

БАЈДЕН ПРИПРЕМА НОВИ ФРОНТ ПРОТИВ РУСИЈЕ? Америка има план да спаси Кијев на овај начин

НА ПОМОЛУ ФИНАНСИЈСКИ КОЛАПС! Трамп упире прстом на Бајдена: Имаћемо "велику депресију" опаснију од оне 1929. године

НА ПОМОЛУ ФИНАНСИЈСКИ КОЛАПС! Трамп упире прстом на Бајдена: Имаћемо "велику депресију" опаснију од оне 1929. године

Програм нуклеарних подморница ће према процени аустралијске владе отворити 20.000 радних места у следећих 30 година. Канбера ће потрошити девет милијарди долара у наредне четири године.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у саопштењу у понедељак навео да ће се “предности партнерства АУКУС такође проширити на Индо-пацифички регион”.

- Већи део историје 21. века биће написан се у Индо-Пацифику… АУКУС ће помоћи да унапредимо заједничку визију слободног и отвореног Индо-пацифичког региона за генерације које долазе - рекао је.

Четири фазе плана

Канбера ће ове године започети грађевинске радове на бродоградилишту који су потребни за изградњу нуклеарних подморница у Озборну у Јужној Аустралији.

Прва фаза плана подразумева сарадњу аустралијског војног и цивилног особља са савезничким морнарицама. Америчке нуклеарне подморнице повећаће своје посете аустралијским лукама, а морнари удаљеног континента прикључиће се америчким посадама у обуци.

Друга фаза је ротација. Британија и САД планирају да од 2027. ротирају једну британску подморницу класе “астут” и до четири класе “вирџинија” преко ХМАС Стирлинга, највеће аустралијске подморничке базе на острву Гарден близу Перта, ради јачања обуке Аустралијанаца.

Трећа фаза је продаја америчких подморница класе “вирџинија”. САД намеравају да од почетка 2030-их продају Канбери три овакве подморнице, са потенцијалном опцијом за још две.

Последња фаза је развој нових подморница на нуклеарни погон комбинацијом дизајна британских подморница и америчке одбрамбене технологије. Замишљене су као будућа нападачка подморница и за Британију и за Аустралију.

Обе земље намеравају да започну изградњу нових подморница у својим домаћим бродоградилиштима пре краја ове деценије. Прво такво пловило могло би да уђе у службу у Британији крајем 2030-их, али ће аустралијска морнарица примити своју прву такву домаћу почетком 2040-их.

"Гардијан" пише да би се величина британске флоте нуклеарних подморница могла удвостручити. Нове подморнице замениће тренутних седам нуклеарних пловила које користи Британија, али би потенцијална величина флоте могла да буде 19.

Нуклеарни отпад

Нуклеарни реактори који ће бити погон подморница неће се градити у Аустралији, већ ће стићи или из Британије или из САД и неће им требати допуна горива током очекиваног животног века.

Аустралија је рекла да неће обогаћивати уранијум нити прерађивати потрошено гориво од подморница, али се обавезала да ће одлагати радиоактивни отпад у земљи.

Још није донета одлука о локацији.

Забринутости

Иако је према споразуму реч о подморницама на нуклеарни погон а не подморницама са нуклеарним наоружањем, како је истакао Бајден (додајући да очекује да ће “ускоро” разговарати са кинеским колегом Сијем Ђипингом), план у четири фазе већ је узнемирио стручњаке.

Џејмс Ектон, кодиректор програма нуклеарне политике Задужбине Карнеги, рекао је да је нанета “стварна и конкретна штета” режиму о неширењу нуклеарног оружја.

АУКУС је, наиме, први пут да је одредба из споразума о неширењу НПТ из 1968. коришћена за пренос фисионог материјала и нуклеарне технологије од државе са на државу без нуклеарног оружја. Параграф 14 дозвољава да се фисиони материјал који се користи за неексплозивну војну употребу буде изузет од надзора Међународне атомске агенције (ИАЕА).

Ово стручњаке чини нервозним јер поставља преседан који би други могли да користе да сакрију високо обогаћени уранијум или плутонијум од међународног надзора.

- Могли да се позову на АУКУС као преседан за уклањање нуклеарног горива из заштитних мера – рекао је Ектон, додајући да би се одлука Канбере о куповини и изградњи нуклеарних подморница могла видети у свету као претходница набавке нуклеарног оружја.

Директор ИАЕА Рафаел Маријано Гроси рекао је да верује да су партнери АУКУС-а “посвећени обезбеђивању највиших стандарда неширења нуклеарног оружја и заштитних мера” и да је “задовољан транспарентношћу које су три земље до сада показале”.

AUKUS
АУКУС / Извор: Профимедиа

Фактор Кине

"Гардијан" пише да су повећана кинеска поморска моћ и ширење утицаја – посебно у Јужнокинеском мору – убедили аустралијску владу да јој требају подморнице способне да делују далеко од матичних база, и као средство одвраћања и способности напада у случају кризе.

Не помињући директно Кину као извор забринутости, аустралијски премијер је рекао да план одражава заједничку одлучност да се осигура да све земље могу да делују “по својим сувереним интересима без принуде”.

Кина је на објаву плана реаговала наводећи да је то очигледан чин који представља озбиљне ризике од ширења нуклеарног оружја и подстиче трку у наоружању.

- Иронија АУКУС-а је у томе што две државе са нуклеарним оружје које тврде да се држе највиших стандарда о његовом неширењу преносе тоне обогаћеног уранијума погодног за производњу оружја држави без нуклеарног оружја, јасно кршећи циљ и сврху НПТ - написала је кинеска мисија у Уједињеним нацијама на “Твитеру”.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је да су Аустралија, Велика Британија и САД, из себичних геополитичких интереса, занемариле забринутост међународне заједнице и наставиле даље опасним путем.

Si Đinping, Kina
Си Ђинпинг, Кина / Извор: Профимедиа

Џејмс Ставридис, бивши врховни командант Заједничких снага НАТО у Европи, сматра да би нови споразум могао да помогне у ублажавању тензија у Пацифику.

Он је рекао да ће, тактички, додатак подморница донети значајне борбене способности западним силама у Јужнокинеском мору, а да ће имати "обесхрабрујући ефекат" на кинеске површинске снаге у региону. Оперативно, ојачаће америчку способност да оперише својим бродовима у Јужнокинеском мору и има агресивније присуство у подршци Тајвану.

Коначно, кључна стратешка порука је јасна – САД, Британија и Аустралија координишу стратегију одбране на највишим нивоима што ће створити природну тачку окупљања за друге нације заинтересоване за напредну технологију– Јапан, Јужну Кореју, Сингапур – те охрабрити друге америчке савезнике у Пацифику – Филипине и Тајланд – да наставе своје односе са САД у региону, рекао је Ставридис.

Више вести о геополитичкој ситуацији можете прочитати ОВДЕ.