Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АУСТРИЈАНЦИ ХВАЛЕ ИМУНИЗАЦИЈУ У СРБИЈИ: "Рекордним темпом побегли Аустрији, војнички прецизно планирање"

31.01.2021. 11:02
Пише:
Танјуг
vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Аустријанци детаљно описују процес имунизације у Србији за ког имају речи највеће хвале

Србија је са седам милиона становника по величини слична Аустрији, али је по питању вакцинације у међувремену рекордним темпом далеко испред, оцењује се у тексту "Србија на трагу Израела", који је данас објавио бечки дневник "Кронен цајтунг".

КОЈЕ ЈЕ ОДЛУКЕ БАЈДЕН ПОТПИСАО: Велике промене за САД у првих десет дана на власти

КОЈЕ ЈЕ ОДЛУКЕ БАЈДЕН ПОТПИСАО: Велике промене за САД у првих десет дана на власти

СВА СТРАХОТА КОРОНАВИРУСА: Италија за годину дана изгубила десетине хиљада становника од последица ковида

СВА СТРАХОТА КОРОНАВИРУСА: Италија за годину дана изгубила десетине хиљада становника од последица ковида

СЗО ДАНАС ОБИШАО ПИЈАЦУ У ВУХАНУ: Порекло короне ће коначно изаћи на светло дана

СЗО ДАНАС ОБИШАО ПИЈАЦУ У ВУХАНУ: Порекло короне ће коначно изаћи на светло дана

У тексту дописника аустријског јавног сервиса ОРФ са Балкана, Кристијана Вершица, описано је како Србија спроводи масовну вакцинацију, уз бројне похвале на рачун припреме и организације.

Навео је да су две хале на Београдском сајму највећи центри за вакцинацију, али је указао и да у целој Србији има више од 40 центара за имунизацију.

Вершиц је указао и да се вакцинација спроводи и у домовима здравља мањих градова и општина.

"Добар пример"

У тексту, са наднасловом "Добар пример", он је описао детаљно и процес вакцинације на Београдском сајму, преневши да тамо ради 25 волонтера, више од 50 лекара и медицинских сестара, као и око 40 ИТ експерата.

На дан, када је обишао центар за вакцинацију на Сајму, како је написао, у целој земљи вакцинисано је 36.000 људи.

- Актуелне бројке, показао ми је на свом мобилном телефону Вукашин Гроздић из кабинета премијерке Ане Брнабић приликом моје посете, на мој упит. Дневни број вакцинисаних може се наћи и на сајту Владе Србије, као и укупан број вакцинисаних, али и путања сваке дозе вакцине од доласка у земљу - нагласио је он.

Вершиц је указао и да је до средине прошле недеље вакцинисано око 350.000 људи, који су се пријавили преко електронског портала, на којем остављају личне податке, међу којима су и подаци о могућим алергијама или болестима, а наравно и место боравка.

Право на вакцинацију имају и странци који живе у Србији

Право на вакцину имају и странци, који живе у Србији, подсетио је он.

Даље је указао да, у складу са приоритетима, особа која се пријавила путем СМС поруке или мејла добија термин, који се аутоматски уноси и у календар вакцинације центра у којем треба да је прими.

Такође наводи да грађани сами могу да изаберу коју вакцину желе, али да већина није имала посебне жеље.

Најпре су грађани заокруживали пре свега вакцину компаније Фајзер и руски Спутњик В, пошто је поверење у Русију велико, док је спремност на примање кинеске вакцине било далеко мање, додаје се у тексту.

Та уздржаност према кинеској вакцини, како је казао Гроздић, је сада нестала.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

 

Србија најтешње сарађује са Кином по питању имунизације

Од свих земаља на Балкану Србија најтешње сарађује са Кином, чија је вакцина тренутно "стуб" имунизације против корона вируса, констатује Вершиц.

Он додаје да проблеми са одобрењем кинеске вакцине не постоје, јер Србија није чланица ЕУ.

Од Фајзера је Србија наручила 1,8 милиона доза, а постоје уговори за испоруку укупно 6,5 милиона доза, чему се додаје и удео из контингента који ЕУ ставља на располагање Балкану кроз програм Ковакс вакцина АстраЗенека и Модерна, које тренутно још нема у Србији.

У организацији масовне вакцинације Србија је искористила искуство Израела, земљу која је за кратко време била веома успешна.

У то спада и питање како се најбоље из Фајзерових доза добије шест уместо пет вакцина, указао је Гроздић.

Израел је за то користио специјалну иглу, а Србија шприц са којим може убризгати тачно један милилитар.

ana-brnabic
ана-брнабиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Похваљена дигитализација у Србији

- Успех вакцинације се ослања на сопственим напорима. Већ средином прошле године је влада успоставила експертски тим, који је пратио развој и процес одобрења вакцина. Детаљно је планирана и логостика за масовну вакцинацију. Пошто се није знало када ће тачно која вакцина бити на располагању, почело се са нултим фиктивним даном и од тада је све као у војсци планирано, како складиштење, тако и како ће уследити расподела - објашњава дописник ОРФ-а у свом исцрпном извештају.

Тако је, додаје, свака амбуланта опремљена одговарајућим фрижидерима, а приликом процене потребних капацитета коришћено је искуство са вакцинама против грипа ранијих година.

Уз то је Србија од 2016. под руководством премијерке Брнабић значајно напредовала на пољу дигитализације.

- Најпре радило се о електронској управи и зато данас имамо овај информациони систем преко којег се врши пријава за вакцину. Други приоритет била је дигитализација у образовању. Желимо да све школе до краја идуће године буду дигитализоване, и захваљујући томе нисмо изгубили ниједан дан школе прошле године, јер смо одмах могли да се пребацимо на онлајн наставу. Тиме повећавамо ефикасност јавне управе. Ту још имамо много посла, али смо и доста постигли, а то нам помаже у таквим ситуацијама - речено је Вершицу, који је констатовао да су резултати потврдили исправност тог пута.