Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈОШ ЈЕДНА НЕМИРНА НОЋ, ХАОС У АВГАНИСТАНУ НЕ ПРЕСТАЈЕ: "Стижу нам застрашујуће информације", Бајден се хитно обратио нацији!

16.08.2021. 08:20 08:02
Пише:
Србија Данас
Avganistanska vojska, Talibani
Авганистанска војска, Талибани / Извор: Профимедиа

Талибани су јуче званично ушли у престоницу Кабул и преузели су контролу над преседничком палатом.

Талибани су касно синоћ подигли заставу на председничкој палати у Кабулу, јавила је телевизија Ал Џазира.

"ЗАСЛУЖУЈУ ДА ЖИВЕ У СИГУРНОСТИ И ДОСТОЈАНСТВУ" Више од 60 држава упутило хитан апел талибанима

"ЗАСЛУЖУЈУ ДА ЖИВЕ У СИГУРНОСТИ И ДОСТОЈАНСТВУ" Више од 60 држава упутило хитан апел талибанима

ГДЕ ЈЕ ПРЕДСЕДНИК АВГАНИСТАНА САДА КАДА ЈЕ "ГУСТО"? Гани након уласка Талибана у земљу отишао у Узбекистан?

ГДЕ ЈЕ ПРЕДСЕДНИК АВГАНИСТАНА САДА КАДА ЈЕ "ГУСТО"? Гани након уласка Талибана у земљу отишао у Узбекистан?

ИЗБЕГНУТ МАСАКР? Огласили се Талибани "РАТ У АВГАНИСТАНУ ЈЕ ЗАВРШЕН"

ИЗБЕГНУТ МАСАКР? Огласили се Талибани "РАТ У АВГАНИСТАНУ ЈЕ ЗАВРШЕН"

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Талибани су преузели и контролу над главним седиштем државне телевизије, одакле су се уживо обратили грађнаима, а њихове јединице су почеле да пристижу у Кабул и из других делова Авганистана.

Извор агенције Tass у главном граду Авганистана рекао је да се на улицама повремено чују пуцњи и да се користи тешко наоружање. Према његовим речима, чују се и експлозије, али су информације о догађајима у граду оскудне јер је препоручено да се куће не напуштају.

Извор је додао да војни транспортни авиони, највероватније амерички, отприлике сваких 50 минута узлећу са аеродрома у Кабулу. 

22.27
Погледајте реакцију reportera Sky News-a кад је угледао талибане недалеко од себе

Док се из Кабула јављао у програм уживо, репортер "Sky Newsa" Стјуарт Ремзи угледао је талибане како улазе у град.

- Чујем галаму која долази са пута иза мене... - почео је лагано замуцкујући репортер.

- Изгледа да су то... Мислим да је то поворка... поворка талибана - рекао је помало збуњено Ремзи гледајући у даљину.

Američki ratni reporter u Avganistanu
Амерички ратни репортер у Авганистану / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Sky News

22.10
Бајден се обраћа Американцима поводом хаоса у Авганистану

Недостатак реакције председника САД на догађаје у Авганистану су критиковали многи.

- Мој тим и ја пратимо ситуацију у Авганистану и планирамо за све могућности, укључујући и рапидни колапс који се сад одвија. Али прво желим да подсетим како је дошло до овога. Отишли смо у Авганистан прије 20 година с јасним циљем - ухватити починиоце напада 11. септембра. То смо и направили. Докрајчили смо Ал Каиду у Авганистану. Нисмо хтели да стварамо нацију у Авганистану. Наш циљ остаје оно што је био и пре - спречити терористички напад на нашу домовину - рекао је Бајден.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

- Данас је терористичка претња метастазирала изван граница Авганистана. ИСИС је покушао да створи калифат у Сирији и Ираку. Те претње истрошиле су нашу пажњу и наше ресурсе - рекао је амерички председник.

Бајден се вратио вечерас у Белу кућу како би се обратио нацији о евакуацији САД из Авганистана, пошто је планирано повлачење америчких снага постало хаотично са убиством седам лица на аеродрому у Кабулу, док хиљаде покушавају да напусте земљу дан након што су талибани преузели власт, преноси АП.

21.55
Захарова одбрусила Американцима

Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова шокирана је изјавом портпарола Пентагона да САД не могу да потврде информацију да су Авганистанци падали са америчког авиона током евакуације америчке војске са аеродрома у Кабулу.

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

21.18
Амерички генерал опасно запретио Талибанима

Званичник америчке Централне команде се, како извештавају медији, састао са званичницима талибана у Дохи у Катару и постигао договор који ће омогућити наставак америчке евакуације са аеродрома у Кабулу, без ометања милитантних снага.

Агенција АП известила је у понедељак да се генерал Френк Мекензи састао са талибанским лидерима и изразио обећање САД да ће на све покушаје да се заустави евакуација или нанесе штету америчком особљу на аеродрому бити оговорено силом, преноси Индепендент.

Talibani, Američka vojska
Талибани, Америчка војска / Извор: Профимедиа

21.10
Руска амбасада у Кабулу проверава сигурност пре евакуације

Руска амбасада у Кабулу забранила је свом особљу да јуче и данас напусте терирорију мисије, рекао је руски амбасадор у Авганистану Дмитриј Жирнов за радио Ехо Москва.

Амбасадор је казао да намерава да се "провоза по граду" заједно са представницима талибана како би се уверили да је ситуација сигурна.

21.07
Из Авганистана евакусана 22 хрватска држављана

Хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман изјавио је данас да су из Авганистана до сада евакусана 22 хрватска држављана, а да су у Кабулу остала још четири хрватска држављана, која су на сигурном и требало би да дођу кући у наредних неколико дана.

- Имамо до сада 22 евакуисана хрватска држављанина у последњих 48 сати, укључујући и 13 недавно чекираних за лет у Дубаи - рекао је Грлић Радман, пренела је Хина.

Он је нагласио да су преостали хрватски држављани у Кабулу на сигурном у близини аеродрома.

Hrvatska vojska
Хрватска војска / Извор: Профимедиа

21.00
Лавров и Блинкен разговарали о ситуацији у Авганистану

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарали су телефоном о ситуацији у Авганистану, саопштило је данас руско министарство спољних послова.

Како се наводи, телефонским разговором двојице дипломата договорен је наставак консултација са Кином, Пакистаном и Уједињеним нацијама, пренео је Ројтерс.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров телефонски је разговарао и са кинеским министром спољних послова Ванг Лијом о политичкој координацији због ситуације у Авганистану и њених импликација на регион, како је саопштило министарство.

Entoni Blinken
Ентони Блинкен / Извор: Профимедиа

20.48
Мађарска неце неограничен број миграната из Авганистана

Мађарска неће дозволити неограничен приступ мигрантима из Авганистана, рекао је данас званичник министарства иностраних послова.

Државни секретар Левент Мађар рекао је да је свет сведок "потпуног војног и политичког колапса Авганистана" после повлачења америчких трупа из земље, пише МТИ.

20.36
СБ УН позвао на формирање нове владе у Авганистану

Савет безбедности Уједињених нација позвао је данас на моментални прекид непријатељстава у Авганистану и формирање нове владе која би била "уједињена, инклузивна и репрезентативна", и која би требало да у свом саставу има и женске представнике.

У првом саопштењу СБ УН после талибанског освајања Авганистана наводи се да "уставни континуитет, придржавање међународним обавезама, као и безбедност свих Авганистанаца и странаца, мора бити обезбеђена", пренео је АП.

Чланови Савета су позвали на "моменталан прекид насиља у Авганистану, повратак безбедности, цивилног и уставног поретка", као и на хитне разговоре којим ће се решити актуелна криза власти и пронаћи решење.

СБ УН је, без изостављања талибана, позвао све стране да се придржавају међународних норми које се тичу људских права и стандарда, као и да се стави тачка на "све злоупотребе и кршења права".

Саопштење, које су иницирале Естонија и Норвешка, наишло је на одобрење свих 15 чланица СБ УН на ванредном састанку поводом ситуације у Авганистану, преноси АП.

20.24
Меркел: Ситуација у Авганистану драматична и ужасна

Немачка канцеларка Ангела Меркел назвала је данас најновији развој ситуације у Авганистану "горким, драматичним и ужасним".

Меркел је изјавила да је "запањујућа брзина" којом су талибани освојили земљу посебно тешка за "милионе Авганистанаца који су подржавали либералније друштво и који су рачунали на западне земље када је реч о демократији, едукацији, женским правима", пренео је АП.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

20.17
УН: Почела убиства у Кабулу, породице се крију, талибани упадају у домове

"Не можемо да спавамо мирно и само чекамо талибане", многе породице се престрављено крију док наоружани милитанти патролирају улицама Кабула, а из УН кажу да су убиства већ почела.

Породице у Кабулу крију се од терора док наоружани талибански милитанти патролирају улицама и иду од врата до врата у потрази за свима који су радили у Авганистану за западне владе и невладине организације, према локалним извештајима.

Avganistanske žene
Авганистанске жене / Извор: Профимедиа

19.59
Јанез Јанша: Ово је највећи пораз НАТО-а

Словеначки премијер Јанез Јанша описао је ситуацију у Авганистану и предају савременог оружја у руке талибана као "највећи пораз у историји НАТО".

Јанша је поручио путем Твитера да је препуштање авганистанских савезника талибанима "терор" и "сраман чин".

- Све то је симбол краја једне ере - навео је Јанша, преноси АП.

Janez Janša
Јанез Јанша / Извор: Профимедиа

19.55
Сателитски снимак ужаса у Кабулу, људи јуре да се домогну аеродрома

На сателитским снимцима међународне ваздухопловне луке у Кабулу у Авганистану види се како гомила људи покушава доћи до авиона.

Док се један турски авион припремао за полетање, види се како сигурсносне снаге у ваздухопловној луци покушавају спречити гомилу људи да се крећу према другим авионима и блокирају полетање - рекли су из компаније Maxar која је објавила сателитске snimke, piše CNN.

vazduhoplovna luka
ваздухопловна лука / Извор: Профимедиа

19.43
Драматичне сцене: Талибани пуцају на људе

Нове драматичне сцене долазе из главног града Авганистана, на хиљаде људи покушава да се домогне аеродромске писте како би окушали срећу и успели некако да побегну из земље и тиме спасу своје животе, пошто су Талибани заузели цео Кабул и највеће делове Авганистана.

Појавио се и видео снимак како људи прескачу зид аеродрома док талибани пуцају на њих из аутоматских пушака.

19:30
Талибани прво узели Куран у руке

Талибани су у недељу вече заузели председничку палату у Кабулу након што је раније током дана председник Авганистана Ашраф Гани побегао из земље.

Прво што су талибани урадили након што су ушли у палату било је учење Курана. Лидери групе, окружено десецима наоружаних бораца, обратило се медијима из седишта државе.

19:27
Британци изненађени брзином пада Авганистана

Министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб признао је да је влада изненађена "обимом и брзином" талибанског освајања Авганистана.

У току је евакуација британских држављана из ове земље.

19:25
Неке земље ће много добити победом талибана

Победници у Кабулу биће они који имају користи од преузимања власти од стране талибана. Они ће такође бити они који имају користи или навијају јер САД изгледају понижене.

Међу тим "добитницима" су Катар, Русија, Кина, Пакистан, Турска и Иран. То се може видети на различите начине. Већина ових земаља угостила је Талибане или их прећутно подржала. Други, попут Турске, настојали су да имају улогу у пост-америчком Авганистану, преноси Џерузалем пост.

19:15
Авганистански авион пао у судару са МиГ-ом

Авганистански авион Ембраер Супер Тукано и узбекистански МиГ-29 сударили су се 15. августа изнад Узбекистана, пилоти су се катапултирали, саопштило је Државно тужилаштво Узбекистана.

19:10
Руски амбасадор ће се провозати Кабулом

Амбасадор Русије у Авганистану Дмитриј Жирнов саопштио је да намерава у уторак да се провоза улицама Кабула са талибаним, како би се убедио да је у граду безбедно.

19:00
Оставио оца и деду у родном граду јер није имао за такси

Наставник енглеског језика скрива се са породицом у подруму док се напољу чује пуцњава. Он и његова породица крију се у страху за своје животе док талибани већ контролишу Кабул.

Бивши радник Британског савета, његова вереница, три сестре и две нећаке од шест и 10 година суочене су са неизвесном судбином, пошто су талибани преузели контролу над Авганистаном.

18:55
"Знам да ће доћи и убити ме"

Виши чланови владе успели су да побегну из Авганистана, али Зарифа Гафари и људи попут ње остали су без помоћи и у страху за сопствени живот.

Zarifa
Зарифа / Извор: Профимедиа

Госпођа Гафари (27) постала је позната 2018. као најмлађа и прва жена градоначелница у Авганистану у провинцији Мајдан Вардак. 

- Седим овде и чекам да дођу. Не постоји нико ко би помогао мени или мојој породици. Само седим са њима и мужем. И они ће доћи по мене и људе попут мене и убити нас. Не могу да оставим своју породицу. А и да могу, где бих отишла - упитала је Гафаријева.

18:50
Дојче веле: Лицемерје запада

Европа већ дуго игнорише погоршање безбедносне ситуације у Авганистану. Али сада када су талибани преузели власт, неке западне земље делују запрепашћено. Ово лицемерје мора престати, каже новина Дојче Веле Васлат Хасрат-Назими.

Заштита права авганистанских жена била је један од главних аргумената за рат у Авганистану под водством САД-а. Али две деценије касније, јасно је да је све то била само празна реторика; ни женска права ни демократија нису били главни приоритети.

18:45
Устанак креће из једине слободне територије

Као бомба одјекнула је вест да је Ахмад Масуд син генерала Ахамада Шаха Масуда званог "Лав од Паншира", човек који се борио против Совјета од 1980-1989, и против Талибана од 1994-2001. године кад су га убили бомбаши самоубице експлозивом скривеним у ТВ камери позвао је народе Авганистана и Паштуне, Хазаре, Узбеке, Таџике и остале да узму оружје у руке и крену у рат против талибана.

Ahmad Masud
Ахмад Масуд / Извор: Фото: Printscreen Youtube/ Радио Фрее Еуропе/Радио Liberty

Иначе, провинција Паншир је једина област у Авганистану у коју талибанска нога није никад крочила, па и овај пут. То је једина оаза отпора и слободна територија без талибана и Ал Каиде.

18:40
Руси смирују ситуацију у Авганистану

Русија позива све стране које су укључене у авганистански сукоб да се уздрже од употребе насиља, рекао је амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небезња.

- У овом тренутку сматрамо да не би требали да подлегнемо паници, јер је важно да је спречено да дође до масовног крвопролића међу цивилним становништвом - рекао је он.

18:25
Нема слушања музике на улицама Кабула

Талибани су у недјељу заузели Кабул, главни град Авганистана, 20 година након што су свргнути с власти. Сада се налазе на свим деловима града, укључујући и контролне пунктове на којима су се раније налазиле полицијске и војне барикаде. 

Talibani
Талибани / Извор: Профимедиа

У средишту града се живот одвија нормалним ритмом. Промет је слабији и већина трговина не ради, но људи су мирнији него у недељу. Уочено је неколико жена на улици од којих су неке биле без пратње. Неке су носиле бурке, а друге маске за лице и мараме.  На улицама и у хотелима нема музике.

Особље је превише уплашено да би је пуштало, но има и оних грађана који на улицама поздрављају талибане и желе им срећу.

18:00
Бајден се обраћа нацији

Председник САД ће се из летњиковца Кемп Дејвида вратити у Белу кућу, како би се обратио нацији о евакуацији америчких држављана из Авганистана, дан након након што су талибани преузели контролу над Кабулом.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Реутерс

Брзина пада авганистанске владе и хаос који се створио представља највећи изазов откако је Бајден постао председник, а због тога био је предмет критика републиканаца који су га оптужили да је подбацио.

17:50
УН о Авганистану: Стижу нам застрашујуће информације

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је данас међународну заједницу да се уједини да "отклони терористичку претњу" у Авганистану.

Он је такође позвао Савет безбедности и целу међународну заједницу да раде и делују заједно и да употребе сва расположива средства да отклоне светску терористичку претњу у Авганистану и гарантују поштовање основних људских права у тој земљи.

Antonio Gutereš
Антонио Гутереш / Извор: Профимедиа

-Стижу нам застрашујуће информације о тешким кршењима људских права у целој земљ - рекао је генерални секретар из седишта УН у Њујорку.

17:40
Контраофанзива на талибане креће из Паншира

Ахмад Масуд, син чувеног "Лава из долине Паншира", који се борио против Совјета 1980-тих, и Талибана током 2001. године, најавио је да неће посустати пред тероризмом.

Његов отац убијен је у самоубилачком терористичком нападу Ал Каиде, чији су припадници били прерушени у новинаре, сакривши бомбу у камери.

17:30
Авганистанци хтели да уђу у авион, амерички војници их убили

Америчке трупе убиле су два наоружана Авганистанца на аеродрому у Кабулу. 

Летови за евакуацију су заустављени док војници чисте аеродром након што су хиљаде појуриле за авионом у очајничком покушају да побегну од талибана, а поред тога су погинула и три слепа путника.

17:20
Амерички хаос

Ситуација коју су Американци оставили у Авганистану није једини проблем који су проузроковали. Бивши амбасадор у УН Владислав Јовановић је мишљења да ће Савет безбедности Уједињених нација на дневни ред морати да стави и чињеницу да Америка тражи смештај за своје сараднике који беже из Авганистана.

17:00
Осам пута више људи од дозвољеног у авионима који евакуишу

Америчко ваздухопловство натрпало је 800 људи на авион Ц-17 који је у недељу полетео из Кабула, што је осам пута више од уобичајеног капацитета, као део текућих напора да се извуку хиљаде Американаца и Авганистанаца из града који је пао у руке талибана.

Авион може да носи 77.500 килограма терета, али је његова унутрашњост пројектована за превоз мање од 150 војника. Није јасно ко се тачно налазио на лету и колико је Американаца остало на терену у Авганистану. 

16:35
Авганистан добија нову заставу

Талибани су решили да промене и један од три главна државна симбола. На снагу је враћена нова-стара застава, која је коришћена и током претходног мандата талибана.

16.15
Талибани у Кабулу иду од врата до врата са "листама за одстрел"

Већ је почела талибанска страховлада јер њихови борци иду од врата до врата у Кабулу са "листом за одстрел" док се жене суочавају са мучењима и погубљењима.

Узнемирујући извештаји већ се појављују из Авганистана јер је влада поражена и талибани су поново преузели власт после скоро 20 година након што их је Запад протерао.

Талибанске снаге већ су се обавезале да ће поново увести сумануте законе којим ће брутално третирати жене и хомосексуалце као када су владали Авганистаном 90-их.

16:00
Британски министар одбране на ивици суза

Британски министар одбране, током интервјуа за ЛБЦ, рекао је да се "неки људи неће вратити" из Авганистана и да је тужно што је "Запад урадио оно што је урадио"

15:50
Иран уз Талибане

Ирански председник Ибрахим Раиси рекао је данас да је "војни неуспех" Сједињених Америчких Држава у Авганистану понудио прилику за успостављање вечног мира у земљи.

Вашингтон је у прошлости оптуживао Иран за прикривање талибанских бораца против америчких снага, али је Техеран, који подржава инклузивну авганистанску владу и све етничке групе, порекао је такве оптужбе.

- Амерички војни пораз и њено повлачење морају постати прилика за повратак живота, безбедности и трајног мира у Авганистану - рекао је Раиси и додао да Иран подржава напоре да се обнови стабилност у Авганистану и да као као суседна и братска земља позива све групе у Авганистану да постигну национални споразум. 

15:45
Познати детаљи пада авганистанског авиона

Један авганистански војни авион оборила је ваздушна одбрана Узбекистана, јер је нарушио ваздушни простор, саопштило је узбекистанско министарство одбране за руску агенцију РИА Новости.

Претходно је узбекистанско министарство саопштило само да се авион авганистанских ваздухоплоних снага срушио у региону Суркандарија, који се граничи са Авганистаном.

Авион је пао у недељу након што је прешао границу са Узбекистаном, а његов пилот се катапултирао и преживео, преноси агенција Ројтерс позивајући се на раније саопштење министарства одбране Узбекистана.

15:30
Ко је лидер талибана?

Абдул Гани Барадар, талибански лидер ослобођен из пакистанског затвора на захтев САД пре мање од три године, појавио се као неприкосновени победник двадесетогодишњег рата.

abdul gani baradar
абдул гани барадар / Извор: Профимедиа

Задојен религијом, ратовао против Совјета, а ослобили су га Американци.

Детаље из његовог живота можете прочитати ОВДЕ

15:25
Девет грађана БиХ у Авганистану, отворен телефон за помоћ

Министарство иностраних послова БиХ данас је формирало Кризни штаб који ће наставити водити активности на евакуацији и помоћи држављанима БиХ који се налазе у Авганистану, саопштено је из овог министарства.

Према последњим информацијама, најмање девет држављана БиХ се налази у Авганистану, а на основу пријава Амбасади и Министарству иностраних послова БиХ на отвореним каналима комуникације. Информације о броју држављана БиХ се континуирано ажурирају, пише Српскаинфо.

МСП БиХ је отворио и 24-сатну линију: 033 281 234 на коју грађани БиХ или чланови породица могу пријавити информације о држављанима БиХ који се налазе у кризној зони или на мејл адресу: emergency@mvp.gov.ba.

Сви држављани БиХ могу контактирати и Амбасаду БиХ у Пакистану на следеће бројеве телефона 9251 265 40 20 или на 9251 265 40 18.

Отворен је и број 923009856420 преко којег се амбасада може контактирати путем Viber и Воцап апликација, те мејл адреса: webmaster@bembassy.org.

15:05
Да ли је вредео рат у Авганистану?

Британски ветеран Бен Паркинсон, који је завршио у колицима након што је током учешћа у рату у Авганистану налетео на мину и једва преживео стравичне повреде, послао је моћну поруку свету након што је схваћено да су бројни млади животи узалуд изгубљени јер су талибани ипак завладали азијском земљом.

Детаљну исповест можете прочитати ОВДЕ.  

15:00
Изасланик Русије са америчким колегом

Специјални представник Русије за Авганистан Замир Кабулов разговарао је данас телефоном са својим америчким колегом о ситуацији у Авганистану, пренела је руска новинска агенција TASS.

14:55
"Не можемо напустити народ који 40 година тражи мир"

Халед Хосеини, чувени писац, поменуо је одлуку Американаца о повлачењу, као и то што је народ више од четири деценије тражио мир.

-Америчка одлука је донета. А ноћна мора Авганистанаца одвија се пред нашим очима. Не можемо напустити народ који је четрдесет година тражио мир. Авганистанске жене не смеју опет да буду натеране да се склоне иза затворених врата и навучених завеса. Молите се за Авганистан - написао је он на Твитеру.

14:30
Холандија планира евакуацију запослених у амбасади

Холандска војска планира више летова за Авганистан, како би евакуисала запослене у амбасади у Кабулу, рекла је данас министарка одбране Холандије Анк Бејлевелд.

- Чинимо све што можемо да би извукли оданде наше особље амбасаде, преводиоце и друге запослене који зашлужују нашу заштиту, али то је веома компликовано - рекао је холандски премијер Марк Руте новинарима у Хагу.

14:20
Џо Бајден не жели да уђе у трећу деценију сукоба

Председник Џо Бајден не жели да уђе у трећу деценију сукоба у Авганистану и верује да је време да авганистанска војска одбрани своју земљу после две деценије, рекао је данас саветник америчке националне безбедности Џејк Саливан.

Саливан је рекао да је "срцепарајуће" видети шта се дешава у Кабулу али да Бајден стоји иза своје одлуке о повлачењу америчких трупа из Кабула и остављању Авганистанцима да се боре сами за своју земљу, пише АП.

Саливан је додао да је Бајдену изузетно стало до људских права у Авганистану и да ће остати фокусиран на то у наредном периоду.

14:00
Заустављена евакуација

Авиони који обављају евакуацију не лете тренутно из Кабула, зато што очајни грађани покушавају да побегну из земље и блокирају писту, саопштио је портпарол немачког министарства спољних послова.

- Колико ми је познато, авиосаобраћај је блокиран у овом тренутку, јер велики број људи блокира писту - казао је портпарол новинарима, а преносе светски медији.

13:55
Очајни покушаји да се побегне
13:54
Људи блокирали писту, седе на крилима авиона

Евакуација са аеродрома у Кабулу је у застоју, јер људи у очајању покушавају да напусте Авганистан, чиме блокирају аеродромску писту, саопштио је представник министарства спољних послова Немачке.

-У овом тренутку нема ваздушног саобраћаја, јер се велики број очајних људи налази на аеродромској писти - изјавио је немачки представник на конференцији за новинаре у Берлину.

Четрдесет запослених у немачкој амбасади у Кабулу током протекле ноћи је евакуисано у Доху, рекао је он и додао да ће десетак немачких представника остати на аеродрому у Кабулу да координише евакуацију.

13:50
Апел Пленковићу: Примите избеглице из Авганистана

Хрватска платформа за међународну грађанску солидарност тражи од владе премијера Андреја Пленковића да званични Загреб прими избеглице из Авганистана, пише хрватски портал Index. Они су, наводи се, позвали Пленковићеву владу да, "искаже солидарност са избеглицама" из те земље и "хитно им понуди азил и обезбеди подршку у евакуацији и обезбеђивању сигурних и легалних путева према сигурности".

13:45
Албанија се спрема да дочека Авганистанце

Влада Албаније почела је припреме за пријем око 400 Авганистанаца који су сарађивали са НАТО-ом и сада су у опасности од талибана који су преузели власт. Како јављају медији, њихово привремено склониште биће између Тиране и Драча, а очекује да ће Албанија сносити финансијске трошкове.

13:40
Стање на улицама Кабула 
13:30
Стручњаци објашњавају шта ће ситуација у Авганистану донети Србији

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, Радоша Ђуровић каже да се, након што су Талибани преузели и Кабул може очекивати масовнији прилив избеглица из те земље.

Напомиње да Србија има посебно осетљив положај као последња земља до граница ЕУ и ''Шенген-зоне'' и да је за разлику од других земаља, као што су Северна Македонија или Албанија, то ставља у незгодан положај.

- Све те земље могу да пропусте мигранте, а да се они "заглаве" у нашој земљи, на оштрим границама ЕУ - наводи Ђуровић.

Верује да ће одговор Србије бити усаглашен са земљама у региону и под координацијом ЕУ, те упозорава да Србија нема техничке ни прихватне капацитете да одговори на значајније повећање и останак избеглица у земљи и да о томе мора ужурбано да се размишља.

- Не можемо да се руководом тиме да ће људи проћи кроз нашу земљу у кратком временском периоду јер ЕУ то онемогућава. Оно што можемо да учинимо је да инсистирамо код ЕУ и суседа на солидарности и да упозоравамо на сценарио који може да се деси и да нећемо моћи да издржимо масован прилив и прихват избеглица - наводи Ђуровић.

13:25
Страх Авганистанки од Талибана леди крв у жилама

Британски Гардијан је пренео причу једне Авганистанке, студенткиње, из Кабула која је рекла: "сада морам да спалим све што сам постигла".

У својој исповести је рекла да је свуда око себе видела "страшна лица жена и ружна лица мушкараца који мрзе жене".

Авганистанке страхују да ће Талибани тући све жене које не носе бурке, а у јавни превоз их не примају јер возачи не желе да преузму одговорност за њихов превоз.

Детаљне исповести можете прочитати ОВДЕ

13:05
Овако су талибани убили председника Авганистана 1996. године

Mohamad Nadžibulah
Мохамад Наџибулах / Извор: Профимедиа

Талибани су се појавили у Авганистану делимично као одговор на дуги рат и борбе који су у земљи трајали од касних 70-тих година. Од руке талибана по њиховом доласку на власт 1996. године страдао је бивши председник Авганистана Мохамад Наџибулах. Он је отет из притвора УН-а и мучен је до смрти, а затим су талибани његово мртво и кастриратно тело вукли улицама Кабула.

Исто као и сада, талибани су 1996. године систематски преузли контролу над земљом и окупирали главни град Кабул. Најављено је оснивање исламске државе, а такође је погубљен и тадашњи авганистански председник.

Како је то изгледало можете погледати ОВДЕ.

12:50
Албанци траже помоћ за евакуацију из Кабула

Албанци који се тренутно налазе у Авганистану тражили су од лидера Нове косовске алијансе Беџета Пацолија помоћ у евакуацији, изјавио је данас Пацолијев саветник Наим Мурсели.

12:35
Кина је спремна за продубљивање односа са Авганистаном
12:30
Евакуисано осам Хрвата, остало их још

Министарство спољних и европских послова (МВЕП) саопштило је да је евакуисано осам држављана Хрватске из Авганистана, као и да путем система Европске службе за спољно деловање чини све на координираном приступу у пружању конзуларне помоћи хрватским и другим држављанима ЕУ.

У саопштењу МВЕП-а се наводи да су у сталном контакту са хрватским држављанима на терену и да у сарадњи са земљама партнерима прати и координира одлазак осталих хрватских држављана, који се очекује током дана или у уторак.

12:25
Ашраф Гани побегао с четири аутомобила пуна пара

Председник Авганистана Ашраф Гани који је побегао из Кабула, наводно у Таџикистан, отишао је с пратњом аутомобила крцатих новцем, тврде из руске амбасаде.

- Четири аутомобила била су крцата новцем, а део новца су покушали и да угурају у хеликоптер, али нису успели све да порпају, тако да је део новца остављен - изјавио је портпарол руске дипломатске мисије у Авганистану Никита Ишенко за Спутњик интернешенел.

12:20
Талибани одузимају оружје цивилима

Талибани су у Кабулу почели да одузимају оружје цивилима, јер им, тврде, више није потребно за личну заштиту, изјавио је један званичник побуњеника.

-Разумемо да су људи били наоружани ради личне безбедности, међутим сада могу да се осећају безбедно. Нисмо овде да бисмо наудили недужним цивилима - рекао је овај званичник талибана извештачу Ројтерса.

12:15
Ангела Меркел: "Пролазимо кроз тешке сате"

Пролазимо кроз тешке сате, сада морамо да се концентришемо на спасавање, поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел поводом ситуације у Авганистану.

Меркелова је, на седници председништва своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), указала да ситуација на аеродрому у Кабулу показује да је обезбеђење могуће само уз америчке трупе.

Она се осврнула и на могући талас избеглица из Авганистана, додајући да сада од талибана и ситуације на границама зависи да ли ће Авганистанци моћи напустити своју земљу.

Нагласила је да је интерес Немачке да Авганистанци буду снабдевени на лицу места и указала на потребу тесне сарадње са Турском.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

12:00
Талибани на 100 метара од аеродрома
11:55
Шест држављана БиХ чека евакуацију из Авганистана

Амбасади Босне и Херцеговине у Исламабаду се током дана јавио још један држављанин БиХ који се налази у Авганистану, те сада имамо шест особа које чекају евакуацију потврдио је амбасадор БиХ у Пакистану Сакиб Форић.

Како каже, добили су пријаву и за седмог држављанина, али ту информацију још увек проверавају.

- Сви они су још увек у близини аеродрома. У сталним смо контактима са амбасадама САД, Велике Британије и Норвешке, те са властима Пакистана, а с циљем осигуравања њихове што раније евакуације. Према информацијама које имамо, Пакистан нуди опцију пребацивања на њихову територију и управо смо у контакту смо са властима да проверимо ту опцију. У контакту смо са држављанима БиХ и према информацијама које нам преносе нема ничега што им непосредно угрожава сигурност. Предузимају се и шире дипломатске активности путем амбасада БиХ у другим државама, укључујући ове које сам поменуо - изјавио је амбасадор Форић за Радиосарајево.

11:50
Талибани пустили из затвора припаднике ИСИС-а и Ал Каиде

Хиљаде затвореника, међу којима има и припадника Исламске државе и Ал Каиде, пуштени су из затвора који се налази у предграђу Кабула.

Авганистанци су предали ваздушну базу Баграм Талибанима у недељу, а унутар базе налази се затвор Пул-е-Чарки, у којем је било око 5.000 затвореника. У том затвору су, како преносе светски медији, били смештени припадници Ал Каиде и Талибани.

Локални медији објавили су снимке на којима се види како Талибани пуштају затворенике на слободу, а BBC преноси да су мештани изјавили да су чули пуцње из правца затвора.

11:30
Језив снимак: Људи падају са авиона у лету

На интернету је објављен снимак из Кабула на којем се наводно виде бар две особе како падају са авиона, а које су се претходно везале за његове точкове. 

Овај снимак су многи поделили, а према речима израелског новинара Амичаја Стајна, на њему се види пад особа које су се везале за точкове авиона.

 Док људи панично покушавају да побегну из Кабула након што су дошли талибани, многи од њих том приликом ризикују животе.

11:25
У току евакуација наших грађана због офанзиве Талибана

Отправник послова Амбасаде Србије у Индији, која је надлежна и за Авганистан, Синиша Павић рекао је Танјугу да је у контакту са троје држављана Србије у Кабулу и да се ради на њиховој евакуацији.

- Са њима смо у перманентном контакту и радимо на њиховој хитној евакуацији с обзиром на драматичност ситуације у Кабулу - казао је Павић.

Рекао да је, на основу тога што је чуо од њих, али и што се може испратити преко медија, ситуација драматична.

Пренео је да су драматична и дешавања око оба аеродома у Кабулу.

- Око цивилног аеродрома било је пуцњаве и има извештаја о најмање пет жртава, а око војног аеродрома налази се велики број људи, према проценама 1.000 до 2.000, међу којима су и наоружани. Ситуација је врло озбиљна са неизвесним даљим током - нагласио је Павић.

11:05
Срушио се авганистански авион у Узбекистану

Авганистански војни авион срушио се у Узбекистану, објавио је данас један узбекистански портал позивајући се на неименоване изворе и слике подељене путем апликација за размену порука.

Према извештају Газета.уз, авион се срушио касно у недељу у најјужнијој узбекистанској провинцији Сурксондарио, уз границу са Авганистаном.

11:00
Шведска, Финска и УАЕ евакуисале своје дипломате

Док већина западних земаља убрзано покушава да евакуише своје дипломате и представнике ангажоване у Авганистану, министарка спољних послова Шведске Ан Линде данас је саопштила да је успешно завршена евакуација свих Швеђана из Кабула и да је у току израда плана како да се евакуишу сарадници Авганистанци.

Истовремено, из министарства спољних послова Финске стиже саопштење да ће данас бити затворена финска амбасада у Кабулу због безбедносних разлога.

10:50
Састанак амбасадора Русије и талибана

Амбасадор Русије у Авганистану Дмитриј Жирнов састаће се данас са руководством талибана како би се осигурала безбедност руског дипломатског представништва.

Талибани су већ обезбедили блок око зграде амбасаде Русије потврдио је специјални изасланик председника Русије за Авганистан Замир Кабулов.

10:40
"Нећемо се враћати да се боримо против талибана"

Авганистан је под контролом талибана, а НАТО и британске снаге неће се враћати ради борбе са побуњеницима, рекао је данас британски министар одбране Бен Волас.

- Признајем да талибани контролишу Авганистан и не морате бити доктор политичких наука да би знали у којој смо позицији - изјавио је Волас.

На питање да ли постоји могућност повратка Британије и НАТО-а у Авганистан, Волас је негативно одговорио.

Он је нагласио да је циљ евакуација око 1.200 до 1.500 људи дневно, што је у капацитету британских авиона.

10:30
Срби заробљени у Кабулу

Двојица држављана Србије Марко Прибак и Александар Цвејић, који се налазе у Кабулу где чекају да некако изађу из земље, кажу за Н1 да се чују пуцњи у околини аеродрома и да је ситуација хаотична. Они чекају да амбасадор договори са неком земљом да их стави на списак за евакуацију.

- Покушавали смо да узмемо карте комерцијалним летом последњих шест дана, и све су отказиване 24 сата пре полетања. Немамо никакве карте и никакву могућност да изађемо из земље комерцијалним летовима - наводи Цвејић.

10:15
Заузет и аеродром у Кандахару

 

09:45
Да ли су на снимку убијени цивили?

Руска агенција Спутњик навела је јутрос да је неколико људи убијено када су америчке трупе отвориле ватру на аеродром у Кабулу.

Неколико људи је погинуло док је америчка војска отворила ватру на Авганистанце на аеродрому у Кабулу, рекао је 16. августа извор снага безбедности за Спутњик (само није наведено чији извор снага безбедности у питању. Талибански, амерички или авганистански?!).

09:20
Суспендовани комерцијални летови из Кабула

Сви комерцијални летови са Међународног аеродрома "Хамид Карзаи" у Кабулу су суспендовани, а власти су позвале јавност да не ствара гужве.

Авганистанска управа за цивилно ваздухопловство (АЦАА) саопштила је данас да ваздушни простор изнад Авганистана сада контролише војска, а АП наводи да је америчка војска, која већ контролише аеродром, преузела контолу и над ваздушним простором.

АЦАА је потврдила информацију шведског портала Флајтрадар 24 да је летелицама у прелету преко територије Авганистана саветовано да се преусмере.

Америчке и британске авио-компаније већ су престале да користе ваздушни простор над Авганистаном након што су побуњеници преузели контролу над председничком палатом у Кабулу.

08:45
Запад упутио апел талибанима

Више од 60 земаља потписало је заједничко саопштење у којем се апелује да се Авганистанцима и страним држављанима који желе да напусте Авганистан мора дозволити безбедан одлазак и додаје да аеродроми и гранични прелази морају остати отворени, саопштено је касно синоћ из Стејт департмента.

Влада САД заједно са Аустралијом, Канадом, Француском, Немачком, Италијом, Јапаном и Великом Британијом, апелује на "оне који имају моћ и ауторитет у Авганистану да преузму одговорност и заштите људске животе и имовину и да под хитно покрену обнављање безбедности и цивилног поретка, преноси Ројтерс.

У саопштењу се додаје да "народ Авганистана заслужује да живи у сигурности и достојанству".

08:30
Где је председник?

Дан након што су талибани ушли у Кабул, а председник Ашраф Гани напустио земљу, није јасно где се он налази.

Светски медији јуче су преносили различите информације о месту на које се упутио авион са Ганијем, а спомињани су Таџикистан, Узбекистан и Оман.

Међутим, све државе су демантовале ове наводе

Ašraf Gani, bivši predsednik Avganistana
Ашраф Гани, бивши председник Авганистана / Извор: Реутерс

08:00
"Рат у Авганистану завршен"

Портпарол политичке канцеларије покрета Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) Мухамед Наим изјавио је да је рат у Авганистану завршен, а облик владавине у земљи ће се разјаснити у најскорије време.

Портпарол је напоменуо да ће покрет Авганистанцима и дипломатским представништвима у земљи осигурати безбедне услове за живот.

Према његовим речима, талибани су спремни за дијалог са свим авганистанским лидерима и да им гарантују неопходну заштиту. Он је навео да су талибани спремни и да путем дијалога раде на бојазнима међународне заједнице и додао да је покрет у контакту са другим државама.

Више информација о дешавањима у Авганистану можете прочитати ОВДЕ.