Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЖЕНЕ ОСТАВЉЕНЕ НА МИЛОСТ И НЕМИЛОСТ ТАЛИБАНИМА: Најављено враћање шеријатског закона у Авганистану

11.07.2021. 13:30
Пише:
Србија Данас/Република
burka
бурка / Извор: Профимедиа

Забринутост за права жена, мањина и генерално стање људских права у Авганистану све више расте са напредовањем талибана и заузимањем све већих делова територија после одласка страних трупа из земље

Упркос тврдњама талибанских лидера да су се променили, да ће жене имати "исламом загарантована права на образовање и рад", да су сада они група која користи језик мира и помирења а не мржње и насиља, на северу Авганистана појавио се плакат који су срочили талибански званичници где се жене упозоравају да морају да се покрију од главе до пете када изађу из куће и да не смеју да иду нигде без прање "мушког рођака".

АМЕРИКА ГОРИ ПОД ТОПЛОТНИМ ТАЛАСОМ: Шумски пожари бесне широм земље, евакуишу се грађани (ВИДЕО)

АМЕРИКА ГОРИ ПОД ТОПЛОТНИМ ТАЛАСОМ: Шумски пожари бесне широм земље, евакуишу се грађани (ВИДЕО)

ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ТРЕЋОМ ДОЗОМ: Додатна Фајзерова вакцина за једну категорију становништва у Израелу

ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ТРЕЋОМ ДОЗОМ: Додатна Фајзерова вакцина за једну категорију становништва у Израелу

ЈЕДНО ПОГЛАВЉЕ ИСТОРИЈЕ ЗАТВОРЕНО ТОКОМ НОЋИ: Нетањаху са породицом напустио резиденцију (ВИДЕО)

ЈЕДНО ПОГЛАВЉЕ ИСТОРИЈЕ ЗАТВОРЕНО ТОКОМ НОЋИ: Нетањаху са породицом напустио резиденцију (ВИДЕО)

Плакат, који је одмах пошто је полепљен по зидовима, освануо и на друштвеним мрежама, изазвао је забринутост јер је многе подсетио на 1990е када су талибани контролисали Авганистан и спроводили своју верију шеријатског права.

Да пост на друштвеним мрежама није измишљен, потврдио је и извештај Гласа Америке.

Становници Балка, на северу земље, потврдили су да су талибани поделили памфлете са "правилима понашања" која су врло, врло слична оним из најцрњег доба 1996-2001.

- Желе да уведу рестрикције какве су постојале за жене тада - рекла је ВОА 34-годишња Нахида и потврдила да се то односи на "ношење хиџаба и излазак из куће у пратњи мушког рођака".

 

До доласка нове владе, коју су подржавале САД, талибани су спроводили своје шеријатско право због ког су жене морале да буду покривене од главе до пете и ретко кад су излазиле из куће. Са доласком нове владе 2001. то се променило и многе девојчице су почеле да иду у школу, а жене да раде.

Нахида каже да ће ситуација сада бити изузетно тешка јер су многе жене те које зарађују за породицу и морају да раде. А сада неће моћи без пратње. Према подацима авганистанске владе, око 30 посто чиновника су жене.

Док се талибани, који већ сада контролишу више од 85 посто територије са одласком Американаца, припремају за офанзиву на авганистанске снаге безбедности, њихове вође и даље јавно говоре да ће поштовати људска и права жена под условом да су у складу са исламским законима.

 

Пропагандни плакат упозорења освануо је на тарабама неколико дана пошто је британски лист Обсервер пренео да жене које живе на територијама које контролишу талибани не могу да иду на посао нити да напусте кућу ако немају пратњу у виду мушког рођака, макар то био и малолетни син.

Обсервер је навео и да је максимум школе којој девојчице могу да се надају шест разреда основне, јер се све преко сматра кршењем догми и закона, као и да је продавцима наложено да не услужују жене без пратње.

Главни портпарол талибана Сухаил Шахин демантовао је те извештаје.

- Нисмо издали такво наређење - рекао је он Спутнику.

Па ипак, извештаји са терена говоре другачије. Медији, активисти, обичан свет, сви упозоравају на незаустављиво надирање талибана - нарочито у руралним областима и хаос и безнађе које их следе.

Сједињене Државе које су подржавале владу у Кабулу сада су, како се чини, потпуно опрале руке од Авганистана.

talibani
талибани / Извор: Реутерс

- Авганистан никада није био уједињена земља. На народу Авганистана је да одлучи какву владу желе - рекао је председник Џо Бајден.

Тај исти Бајден је потом одбио да говори даље на тему Авганистана рекавши изнервирано новинару: Желим да причам о лепим стварима, ортак.

И Авганистанци би волели да причају о лепим стварима, наводи репортерка Гардијана која годинама извештава из ове земље. За многе, пише Ема Грејам-Харисон, а нарочито за оне ретке образоване, запослене жене, долазак екстремиста значи да "лепих ствари" нема.

Грејам-Харисон, која из Авганистана извештава од 2009. године, и раније је критиковала начин на који су Американци и Британци заводили ред у Авганистану али је и за њу, као и за многе друге, начин на који је страни "ангажман" у овој земљи завршен потпуно суров и немаран.

Јурњава ка излазу имаће катастрофалне последице по људе. Ако се оставе по страни на кратко људска права, ту су сад појаве разних побуњеничких група, повећано насиље које неизбежно значи цивилне жртве, затајивање хуманитарне помоћи..., навела је она.

burka
бурка / Извор: Профимедиа

 

Нејасно је да ли су талибани стварно прекинули везе са Ал Каидом, али се зна да је авганистанска подружница Исламске државе врло активна и цвета. Не треба заборавити да су се талибани "родили" у хаосу бруталног грађанског рата који је избио по повлаћењу Руса и да су управо ти талибани понудили уочиште Осами бин Ладену.

Гардијанова репортерка наводи и да они који подржавају одлуку Бајдена да повуче трупе из Авганистана, уз обрзаложење да се женска права крше, често бруталније, у другим деловима света где Америка не интервенише, као да су запоравили 20 година током којих су Америка и њени савезници обликовали земљу коју сад остављају на цедилу.

Корупција је загадила све институције. Ратне вође које су првобитно помагале Американцима да збаце талибане сада су дошле на власт и немају намеру да се мрдну. Американци су без проблема промовисали и подржавали млађе команданте за које се зна да су мучили и убијали људе, јер их сматрају ефикасним. Упозорења група за заштиту људских права су потпуно занемаривана.

Са друге стране, две деценије су понудиле и релативан мир и стабилност Кабулу и другим већим градовима где је одрасла генерација образованих људи који су засновали породице, покренули неки бизнис и који се боре за бољи живот.

Готово две трећине Авганистанаца је млађе од 25 година и не сећају се или нису ни искусили сав ужас талибанске идеологије.

Недавно испитивање Авганистанки које живе у руралним областима оповргло је теорију да је борба феминисткиња и активиста за образовање, слободу кретања и друга права жена, усмерена на изоловану елиту. Ове циљеве деле све жене у земљи. А са доласком талибана, сви снови о "нормалном" животу жена биће скршени.