Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЈДЕН ПОПУСТИО ПРЕД МАКРОНОМ? Председник САД направио више уступака него што се очекивало - Запад остаје уједињен

02.12.2022. 21:23
Пише:
Србија Данас
Bajden i Makron
Бајден и Макрон / Извор: Фото: Профимедиа

Ипак уједињен Запад?

Француски председник Емануел Макрон однео је неочекивану победу током посете Вашингтону у четвртак, натеравши америчког колегу Џозефа Бајдена да сугерише да би европске компаније могле имати користи од контроверзног америчког пакета субвенција, пише "Политико" а преноси РТ Балкан.

Бајденов Закон о смањењу инфлације (ИРА) - пакет вредан 369 милијарди долара за зелену индустрију - изазвао је страх у Европи да би могао да одвуче инвестиције из ЕУ у САД. Велики произвођачи аутомобила, попут Француске и Немачке, жалили су се да је ИРА "незаконит" јер дискриминише стране компаније у сектору електричних возила и охрабрује потрошаче да "купују америчке".

"МОГЛО БИ ДА ДОЂЕ ДО ПОДЕЛЕ ЗАПАДА" Макрон и Бајден се састали у Белој кући - испливали детаљи разговора

"МОГЛО БИ ДА ДОЂЕ ДО ПОДЕЛЕ ЗАПАДА" Макрон и Бајден се састали у Белој кући - испливали детаљи разговора

МАКРОН У ПОСЕТИ ВАШИНГТОНУ: Познате теме разговора са Бајденом, две земље уједињује једна ствар (ВИДЕО)

МАКРОН У ПОСЕТИ ВАШИНГТОНУ: Познате теме разговора са Бајденом, две земље уједињује једна ствар (ВИДЕО)

ФРАНЦУСКА МИНИСТАРКА ПОДНЕЛА ОСТАВКУ: Макрон без коментара

ФРАНЦУСКА МИНИСТАРКА ПОДНЕЛА ОСТАВКУ: Макрон без коментара

Макронова посета САД на Западу је представљена као последњи покушај да се обезбеди примирје пре него што ЕУ и САД уђу у трку за субвенције или потпуни трговински рат са компензационим царинама.

Европљани су тражили да добију иста права као Мексиканци и Канађани, како би имали користи од зелене "готовине". Французи су недељама водили кампању да европски партнери пристану на њихов пакет субвенција, укључујући компоненту "Купуј европско". Без много успеха.

Међутим, на заједничкој конференцији за медије са Макроном, Бајден је дао више него што се мислило да је могуће, оцењује бриселски портал.

- Постоје измене које можемо да уведемо и које могу суштински да олакшају европским земљама да учествују, или буду препуштене саме себи, али то је нешто што треба разрадити", рекао је амерички председник. "Никада нисам намеравао да искључим људе који су сарађивали са нама. То није била намера. Поново смо у послу, Европа је поново у послу. И наставићемо да отварамо производна радна места у Америци, али не о трошку Европе.

Питање искључивања Европе био је главни камен спотицања у односима вишегодишњих партнера. У тренутку када је Европа плаћала драматично више цене енергената од САД, многи Европљани су видели Закон о смањењу инфлације као непријатељски покушај да Вашингтон профитира од европске слабости.

Неколико највиших европских званичника позивало је да ЕУ и САД удруже снаге против Кине уместо да се такмиче једна против друге.

Чинило се да је ту логику пратио Бајден, наводи "Политико". Иако се није извиљавао због закона за који је рекао да су од виталног значаја за отварање радних места у САД, он је приметио да би делове ИРА-е требало средити. "Очигледно је да је било пропуста и морамо да то променимо", рекао је он.

Бајден је рекао да су направљени изузеци за компаније које су имале споразуме о слободној трговини са САД, али је сугерисао да би то требало проширити на "савезнике".

- Можемо много тога да урадимо - наставио је.

Макрон је такође деловао задовољно. "Имали смо веома добру дискусију о ИРА-и и одлучили смо да синхронизујемо наше приступе... као и наше инвестиције, јер делимо исту снажну вољу да обезбедимо наше индустрије", рекао је француски председник.

Остаје, међутим, да се види колико се може постићи у пракси и да ли је Бајден у свом пријатељском јавном наступу са Макроном понудио више него што ће моћи да испуни. Бајден ће се вероватно суочити са критикама у Конгресу због покушаја да се врати и петља са тако значајном иницијативом као што је ИРА, наводи портал.

Нејасно је колико далеко ће Бајденова администрација ићи у решавању проблема за Европљане на техничком нивоу, јер тимови са обе стране још увек морају да изнесу детаље. Амерички председник је рекао да су се двојица лидера сагласила да дозволе својим тимовима да "прате" њихове одлуке.

Парадоксално, за Французе, Бајденов неочекивани уступак ризикује да поткопа Макронову кампању код куће да натера ЕУ да уведе свој протекционистички одговор ИРА-и.

Најдуже руковање на свету?

Водитељ "Фокс њуза" Такер Карлсон нашалио се на рачун "најдужег" руковања двојице председника током састанка у Белој кући.

На снимку се види Бајден како дуже од 30 секунди држи Макронову руку, док француски председник покушава да се склони.

"Макрон није знао шта да ради. Да ли је то био ирски потез моћи, пољубац смрти", иронично је рекао Карлсон алудирајући на порекло америчког председника и назвавши оно што се дешавало "најдужим руковањем на свету".