Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕ НАПРАВИТИ НОВИ ГАФ? Бајден вечерас о СТАЊУ НАЦИЈЕ у Конгресу, администрација СТРАХУЈЕ од могућих ДЕМОНСТРАЦИЈА!

07.03.2024. 08:27
Пише:
Србија Данас/ВОА
Bajden
Бајден / Извор: Профимедиа

Најзначајнији политички догађај у години

Говор о стању нације, који ће амерички председник Џо Бајден одржати вечерас у Конгресу, један је од најзначајнијих политичких догађаја у години.

"БИЛО КАД И БИЛО ГДЕ" Трамп изазвао Бајдена на ДУЕЛ, демократе одговориле: "Ако толико жели..." Bajden i Tramp

"БИЛО КАД И БИЛО ГДЕ" Трамп изазвао Бајдена на ДУЕЛ, демократе одговориле: "Ако толико жели..."

ЖЕСТОКИ СУКОБ КОНАЧНО ДОСТИГАО ВРХУНАЦ?! Ким издао ОЗБИЉНО наређење својој војсци: "Спремите се за рат!"Foto: Tanjug/AP/Korean Central News AgencyKorea News Service

ЖЕСТОКИ СУКОБ КОНАЧНО ДОСТИГАО ВРХУНАЦ?! Ким издао ОЗБИЉНО наређење својој војсци: "Спремите се за рат!"

ЛИТВАНЦИ "КИДАЈУ ЖИВЦЕ" ПУТИНУ: Спрема се велика ОДМАЗДА, овако неће моћиVladimir Putin

ЛИТВАНЦИ "КИДАЈУ ЖИВЦЕ" ПУТИНУ: Спрема се велика ОДМАЗДА, овако неће моћи

Глас Америке преноси наводе АП да је традиција овог говора укорењена у Уставу САД који прописује да "председник треба да информише Конгрес о стању нације и преложи мере које сматра неопхопдним".

Али, у данашње време, то је и велики телевизијски догађај на којем се гледа сваки детаљ.

Ко су главни ликови?

Осим председника САД Џоа Бајдена, у кадру је све време и председавајући Представничког дома - у овом случају републиканац Мајк Џонсон из Луизијане. Џонсон је трећи председавајући који седи иза Бајдена током говора о стању нације, јер је на месту председавајућег заменио страначког колегу Кевина Мекартија, који је наследио демократу Ненси Пелоси.

Ова смена председавајућих за три године осликава политичку нестабилност у Вашингтону и изазовне околности за Бајдена.

Сваки председник је под будним оком јавности док говори о стању нације, а Бајдена ће можда још пажљивије посматрати због његових година - сада има 81 и најстарији је председник САД у историји.

Доналд Трамп има 77 година и бирачи за њега, као и за Бајдена, сумњају да има менталне способности да буде председник, показује нова анкета Асошиејтед преса и Центра за истраживање јавног мњења НОРЦ.

Говор о стању нације је пирлика за Бајдена да одагна сумње да није способан за посао у годинама када је већина Американаца у пензији.

Сваки вербални гаф или конфузија биће добар материјал за његове противнике.

Шта је политичка агенда?

Могуће је чути и неке нове политичке предлоге. Говор о стању нације је шанса за председнике да изложе јавности своје циљеве и затраже подршку. На пример, прошле године је Бајден искористио обраћање како би изнео свој "план за уједињење", који је укључивао и додатне бенефите здравственог осигурања за ратне ветеране.

Бела кућа ове године није најавила које ће бити конкретне теме. Али, вероватно је да ће се Бајден осврнути на недовршене послове у свом првом мандату, и очекује се да ће поново апеловати на Конгрес да обезбеди новац за Украјину.

Kongres
Конгрес / Извор: Профимедиа

Специјални гости

У публици неће седети само чланови Конгреса. Политичари често доводе и госте чијим присуством желе да истанку нека политичка питања.

Бела кућа је ове године саопштила да ће у публици бити Кејт Кокс, жена из Тексаса којој држава није дала да прекине трудноћу иако је констатовано да јој беба има редак синдром и да ће неће преживети.

Демократе желе да истакну да је одлука Врховног суда из 2022. да укине федералну заштиту права на абортус ограничила репродуктивна права.

И чланови Конгреса имају право да зову госте.Републиканци су позвали полицајце који су се борили са мигрантима на Тајмс скверу у Њујорку, чиме желе да истакну да Бајден, према њиховој оцени, води лошу политику безбедности границе. Републиканка Елис Стефаник довешће у госте граничну полицију.

Модни моменти

Пошто ће камере снимати сваки детаљ, чланови Конгреса и гости то често користе да и одећом пошаљу неку поруку.

Рецимо, жене из Демократске партије носиле су бело, боју сифражеткиња, током Трамповог говора о стању нације 2019. Неки чланови Конгреса су током Бајденовог говора 2022. носили жуто-плаве комбинације како би исказали подршку Украјини.

Потенцијал за протесте

Иако се сматра да се говор о стању нације одвија по сценарију, то није увек случај. Чак и у строго контролисаном окружењу могући су испади. Пошто је Бајден критикован због подршке Израелу, није искључено да демонстранти дођу на Капитол хил или да се скупе на другим местима у Вашингтону.

Републиканци су такође стекли репутацију реметитеља. Републиканке Марџори Тејлор Грин и Лорен Боберт су прекидале Бајдена током говора 2022. Онда су 2023. неки републиканци довикивали Бајдену када их је оптужио да су хтели да смање давања за пензије и здравствено осигурање.

Протест може да дође и у другачијем облику. То се десило када је председавајућа Ненси Пелоси 2019. године поцепала Трампов говор после његовог излагања о стању нације.

Одговор републиканаца

Након говора председника, обичај је да се обрати представник противничке партије.

Ове године републиканци су изабрали сенаторку Кејти Брит из Алабаме. Она има 41 годину и најмлађа је сенаторка, те неки чланови партије верују да је звезда у успону.

Али, шта год она буде рекла, сви ће чекати да виде шта ће рећи Трамп - који је све ближи и формалној номинцији за председничког кандидата републиканске странке.

Извор: Србија Данас/ВОА