Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЛКАН ОБОЈЕН У ЦРНО: Талас короне са истока паралисао Европу - падају рекорди (ФОТО)

04.11.2021. 23:57
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

Европа се вратила у епицентар пандемије, односно тамо где је била пре годину дана, поручују из Светске здравствене организације и упозоравају да актуелна стопа трансмисије на континенту изазива "озбиљну забринутост".

Шеф СЗО за Европу Ханс Клуге казао је да се број нових случајева приближава рекордном нивоу, што је погоршано делта сојем корона вируса који се лакше преноси.

Како каже, охрабрује чињеница што су 23 државе у протекле две недеље одговорно интензивирале своје социјалне мере. Међутим, ублажене мере превенције и ниске стопе вакцинације у неким подручјима су, како напомиње, објашњење за најновији пораст заражавања.

ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ доносе револуцију - Не само у аутомобилској индустрији

ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ доносе револуцију - Не само у аутомобилској индустрији

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА МОЖЕ КРЕНУТИ ПО ЗЛУ: Атрофизичар упозорава - Еволуција тече много брже

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА МОЖЕ КРЕНУТИ ПО ЗЛУ: Атрофизичар упозорава - Еволуција тече много брже

ПОБУЊЕНИЦИ НАДОМАК АДИС АБЕБЕ! Влада прогласила ванредно стање, позвала становнике престонице да се спреме за борбу

ПОБУЊЕНИЦИ НАДОМАК АДИС АБЕБЕ! Влада прогласила ванредно стање, позвала становнике престонице да се спреме за борбу

Клуге је рекао да су се стопе хоспитализације због ковида-19 у 53 земље Европе и Централне Азије више него дуплирале током протекле недеље, и да ако се та путања настави, регион може да има још 500.000 смртних случајева од пандемије до фебруара. Овај регион је, како наводи Клуге, забележио скоро 1,8 милиона нових случајева недељно, што је повећање од око 6,0 одсто у односу на претходну недељу и 24.000 смртних случајева недељно од ковида-19, што је повећање од 12 одсто.

Алармантност ситуације најбоље осликана мапа Европског центра за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ) објављена 3. новембра, која показује број заражених на 100.000 становника у последње две недеље.

Према тој мапи, на целом континенту не да нема зелене зоне, већ нема ни црвене. Само две земље, Италија и Шпанија, обојене су црвено-љубичастом бојом, односно у поменутом периоду имају 50-100 заражених на 100.000 становника.

Већина држава је у љубичастим, тамно-љубичастим, браон и сивим зонама. У најтеже погођене црне зоне, са више од 1.000 заражених на 100.000 становника, спадају Балтичке земље - Естонија, Летонија и Литванија, али и Србија, Црна Гора, Словенија и Хрватска.

Црни рекорди на Балкану

У Хрватској је у четвртак, забележено чак 6.310 новозаражених особа. Битку са вирусом изгубило је 32 људи. То је највећи број нових случајева у једном дану од почетка епидемије у овој земљи.

Поређења ради, ранији неславни рекорд постављен је 10. децембра 2020. године када је било 4.620 нових случајева, што је скоро 2.000 мање инфицираних у односу на јуче.

Рекорд је оборен и у главном граду Загребу, јер је сата од 1.790 тестираних, чак 1.007 позитивних, што је око 60 одсто позитивних.

Према подацима странице "Оур world ин дата", која прикупља информације о имунизацији широм света, проценат ревакцинисаног становништва у овој земљи је око 44 одсто. Ове бројке су далеко од идеалних, будући да је просек ревацинисаног становништва у земљама ЕУ око 75 одсто.

И Словенија је регистровала највише заражених у једном дану од почетка пандемије. Ова земља је јуче, други дан заредом, оборила рекорд у броју нових инфекција, па је забележено је нових 4.511 случајева корона вируса. Овим је за више од 1.000 новооболелих премашен рекорд пријављен у среду од 3.456 новооболелих. Према подацима Института за јавно здравље тестирано је 10.156 особа, од којих је чак 44,4 одсто било позитивно.

Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Извесно је да ће неке од мера бити уведене попут веће контроле услова у ресторанима, а највероватније ће запослени у јавном сектору прећи на режим рада од куће. Кризни штаб у Словенији разматра и скраћивање рада угоститељских објеката.

Словенија је према доступним подацима рекордер међу бившим југословенским републикама по броју ревакцинисаних и имају око 54 одсто ревакцинисаног становништва.

У окружењу је ситуација тешка и у Мађарској, где је за дан потврђено 6.268 нових случајева, при чему се дневни број заражених више него удвостручио у односу на средину прошле недеље. Само 5,74 од 10 становника људи је потпуно вакцинисано против вируса корона, што је дефинитивно испод просека Европске уније.

Бугарска је протеклих дана бележила рекорде у броју заражених, али мало охрабрење долази у четвртак, јер је тада регистровано 4.922 новооболелих, око 1.000 случаја мање у односу на претходни дан. Међутим, оно што посебно забрињава је велики број преминулих од последица корона вируса јер је у четвртак преминуло 135 пацијената, док је дан раније тај број био 310.

Ситуација је и даље драматична у суседној Румунији, која је недељама била на челу пандемијског таласа у Европи. Земља је у четвртак пријавила чак 489 смртних случајева, као и 8.971 случај новозаражених.

Још три европске земље су ове недеље обориле рекорде у дневном порасту инфекција - Аустрија у среду (6.506), Немачка у четвртак (33.949), и Грчка у уторак (6.700).

Талас кренуо са Балтика

Нови корона талас који полако преплављује Европу кренуо је са слабије вакцинисаног истока континента, тачније са Балтика који је већ недељама у тешкој епидемиолошкој ситуацији.

Летонија је крајем прошлог месеца постала прва држава чланица ЕУ која је поново затворила делове своје економије, јер растуће инфекције - међу највишим стопама у свету - прете да преплаве болнице.

Мере још нису почеле да дају резултате јер је земља прошле недеље забележила рекордан број оболелих - 2.919 прошлог четвртка. Естонија је црни рекорд оборила овог четвртка, са 2.300 нових случајева.