Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕСНИ АМЕРИКАНЦИ ЧЕКАЈУ, ЗЕМЉА ПРЕД ГРАЂАНСКИМ РАТОМ! До зуба се наоружавају, купљено 40 милиона комада ОРУЖЈА!

21.12.2021. 19:21
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Pristalice Donalda Trampa
Присталице Доналда Трампа / Извор: Профимедиа

Спремно чекају

Милиони бесних, наоружаних Американаца спремни су да преузму власт ако Доналд Трамп изгуби на председничким изборима 2024, пише “Њузвик”. Један од њих је становник Џорџије Мајк Низнањи (73), ветеран из Вијетнама, који је спреман да наоружан дође у Вашингтон "кад буде време" и да одигра своју улогу у свргавању америчке владе.

ОБАВЉЕНА ДЕТАЉНА ИСТРАЖИВАЊА: Шта су показале анализе зуба древних становника централног Балкана

ОБАВЉЕНА ДЕТАЉНА ИСТРАЖИВАЊА: Шта су показале анализе зуба древних становника централног Балкана

УЖАСНА СИТУАЦИЈА НА ГРАНИЦИ ПОЉСКЕ И БЕЛОРУСИЈЕ: Варшава и Минск на удару жестоких критика!

УЖАСНА СИТУАЦИЈА НА ГРАНИЦИ ПОЉСКЕ И БЕЛОРУСИЈЕ: Варшава и Минск на удару жестоких критика!

РУСИЈА ОБУСТАВИЛА ИСПОРУКУ ГАСА! Европа на стакленим ногама - да ли нам прети велико смрзавање ове зиме?

РУСИЈА ОБУСТАВИЛА ИСПОРУКУ ГАСА! Европа на стакленим ногама - да ли нам прети велико смрзавање ове зиме?

- Милиони истомишљеника и будућих побуњеника такође ће бити тамо, темпирана бомба усмерена на Капитол која куца… Има много потпуно наоружаних људи који се питају шта се дешава у овој земљи. Да ли ћемо пустити (председника Џоа) Бајдена да настави да је уништава? Или треба да га се решимо? Трпићемо док не узвратимо. Избори 2024. можда ће бити окидач – рекао је Низнањи, чији су коментари на "Квори" имали 44.000 прегледа у прве две недеље новембра, а преко четири милиона генерално.

Он је један од многих републиканаца који имају оружје и уназад отворено причају о потреби свргавања федералне владе коју сматрају незаконитом и корозивном по америчке слободе – силом ако је потребно.

"Њузвик" наводи да овај феномен иде даље од раста милиција, које су део америчког живота још од успона Кју Клукс клана након Грађанског рата. Број чланова група попут "Прауд бојса" и "Чувара заклетве", који су учествовали у упаду на Капитол хил 6. јануара и можда се бавили организацијом, је порастао.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Милиони наоружани

Снаге безбедности дуго прате те групе, али ово сада је нешто потпуно другачије – много већи и дифузнији покрет мање-више обичних људи, преплављени дезинформацијама, повезаних друштвеним мрежама и добро наоружаних. Прошле године је 17 милиона Американаца купило 40 милиона пиштоља или пушака, а ове године су на путу да надодају још 20 милиона. Ако се историјски трендови одрже, купци ће бити претежно бели републиканци са југа или из руралних делова земље.

- Идеја да би људи узели оружје против америчких избора отишла је од потпуно натегнуте ситуације до нечег за шта морамо почети да планирамо и да се припремамо – рекао је "Њузвику" професор Универзитета Калифорнија Адам Винклер, стручњак за политику о оружју.

И демократе и републиканци брзо губе веру у интегритет америчких избора. Демократе брину да ће потискивање бирача и мешање републиканских државних званичника у изборе ускратити милионима Американаца да се изјасне на бирачким местима. Док је анкета ПБС/НПР/Марист у новембру показала да 55 одсто демократа види потискивање гласача као највећу претњу изборима, анкета CNN-a у октобру открила је да више од три четвртине републиканаца верује да је Бајден на превару освојио изборе.

Према Уставу, такве ствари треба да решавају Конгрес и Врховни суд, међутим ако избије оружано насиље око избора 2024. гушење побуне могло би да падне на америчку војску, која би можда оклевала да упери оружје против својих грађана. У том случају би судбину нације могла да одреди једноставна чињеница – велика подгрупа једне од две странке се годинама систематски наоружавала управо из тог разлога.

- Надам се да је просто превише лудо да се догоди овде. Али сада је у домену могућег – рекла је "Њузвику" Ерика Де Бруин са колеџа Хамилтон, која проучава пучеве широм света.

Ближе грађанском рату него што се мисли

- САД су ближе грађанском рату него што би било ко волео да поверује у то - рекао је члан кључног саветничког одбора ЦИА, пренео је "Гардијан".

Анализа професорке Универзитета Калифорнија Барбаре Волтер садржана је у књизи "Како започињу грађански ратови" која ће изаћи у јануару 2022, наводи лист.

Такве забринутости нарасле су око оштрих политичких подела које је продубио Трамп својим одбијањем да прихвати пораз на председничким изборима 2020. Његова лаж да је Бајден победио на превару довела је до упада на Капитол хил, због чега је покренут други процес опозива против Трампа и по други пут је ослобођен, чиме је бившем председнику утрт пут да се поново кандидује за канцеларију.

- Нико не жели да верује да је наша вољена демократија у паду или да иде ка рату. Али, да сте аналитичар у страној земљи која гледа на дешавања у Америци... оно што би открили је да су САД, демократија основана пре више од два века, зашла на веома опасну територију - написала је Волтер у новој књизи.

У међувремену, троје пензионисаних генерала – Пол Итон, Антонио Тагуба и Стивен Андерсон – написало је за "Вашингтон пост" да су "све више забринути због последица председничких избора 2024. и потенцијала за смртоносни хаос унутар наше војске, који би озбиљно угрозио све Американце".

- Помисао да ће пуч успети следећи пут (након упада у Капитол) утерује нам страх у кости - поручили су генерали.

Непријатељ пред вратима

Многи републиканци се све мање сматрају грађанима које представља федерална влада а више њеним жртвама. Више од три четвртине републиканаца је у анкети колеџа Гринел у октобру открило да има "ниско поверење" у савезну владу, наводи "Њузвик". А двоје од троје републиканаца мисли да је демократија под нападом, што је такође показала анкета CNN-a у септембру. Исто то каже упола мање демократа.

Осим због "изборне крађе", "Гардијан" пише да су амерички десничари бесни услед доласка друштвених промена. Подсећајући на уклањање статуа из америчке колонијалне прошлости, лист наводи да су бели хришћански мушкарци увек били мањина у САД која држи скоро сву моћ, политичку, друштвену, економску и културну, да је сегрегација некад била претежна и законита, да су амерички староседеоци углавном избрисани из историје док су свест о екологији и њена регулатива једва постојали.

Док су мејнстрим медији пуни протеста због политичких испада републиканаца, мали, рурални листови у "црвеним државама" које су база конзервативаца пружају једноставнију слику: "политика је мртва, време је за борбу".

"Пробуди се Америко!" – наслов је чланка у "Гастон газету" из септембра у којем се критикују демократе. "Непријатељ је пред нашим вратима, ако бог да да није прекасно да се преокрене налет овог мрачног режима", наставља се.

- Ми смо у грађанском рату између традиционалних Американаца и оних који желе да наметну социјализам у овој земљи и тиме стекну потпуну контролу владе над својим грађанима - упозорава се у писму објављеном у септембру у листу “Њу Мексико сан”.

Докази да је значајан део републиканаца све више склон да се окрене насиљу против владе расту, док је истовремено приметно све веће махање оружјем у јавности. Било је, на пример, гомиле оружја кад су се стотине анти-ковид демонстраната окупиле код Државног капитола у Мичигену у мају 2020.

Један од показатеља докле су републиканци можда спремни да иду у насилном супротстављању влади је њихова реакција на упад у Капитол хил. Пола њих је рекло да руља "брани слободу". Данас две трећине републиканаца поричу да је то уопште био напад.

Трамп, лидер републиканаца, данас отворено тврди да су побуњеници "сјајни људи". У октобру је сугерисао да републиканци можда неће желети да се муче са гласањем на изборима 2022. или 2024. због забринутости због "преваре на изборима" 2020. Истовремено је најавио "још славодобнију победу у новембру 2024".

Шта ако Трамп изгуби?

Постоји један начин за избегавање оружаних претњи или чак насиља око избора 2024, а то је да Трамп победи, уколико он буде републикански кандидат. Демократе би могле да очајавају, али је мало вероватно да ће изаћи на масовне протесте.

Међутим, ако Трамп изгуби, или не успе да поништи резултат правним и политичким средствима, делује вероватно да би републиканци прогласили изборну превару. Током упада у Капитол хил у јануару ове године већина из масе је била ненаоружана, захваљујући строгим законима Вашингтона о оружју.

Али, 2024 би та руља, храњена четири године тврдњама о "великој изборној крађи", била много већа, а ако Врховни суд олабави законе о оружју, вероватно и добро наоружана.

Студија пројекта АЦЛЕД из октобра открила је да су под највећим ризиком од оружаних устанака на спорним изборима Џорџија, Мичиген, Пенсилванија, Висконсин и Орегон, а следе Северна Каролина, Тексас, Вирџинија, Калифорнија и Њу Мексико. Ипак, ФБИ је недуго након упада у Капитол у јануару упозорио да је у ризику свих 50 држава.

Ако Трамп победи са малом разликом коју демократе могу да припишу републиканским законима и тактикама потискивања демократских гласова, неизбежни су протести у земљи. Ако изгуби гласање али тај губитак пониште изборни званичници у кључним државама уз заштиту Конгреса или Врховног суда, протести су још једном неизбежни.

Указујући да републиканци у 23 америчке државе контролишу законодавну и гувернерску власт, "Њузвик" наводи да је свака држава коју контролише једна партија у позицији да поништи гласање, на шта су Трамп и многи конзервативци ургирали државне званичнике 2020. Ако евентуални протести демократа укључе било какво насиље, како је било изолованих случајева на неколико скупова антирасистичког покрета БЛМ 2020, то би десничарима дало оправдање да узврате.

- Камење, флаше и цигле могу вас убити једнако брзо као метак – рекао је Низнањи.

У случају да полиција не може или неће да се бори са потенцијалним оружаним устанком, последња нада за мирно разрешење ситуације биле би Национална гарда и војска. Само гувернер може да позове државну Националну гарду, а само председник САД може да распореди војску.

Да би послао војску због нереда на америчком тлу, председник мора да се позове на Закон о побуни, који је последњи пут употребио Џорџ Буш старији 1992. због нереда у Лос Анђелесу. У случају избијања побуне због избора, Бајден би био тај председник који би морао да позове војску у помоћ, уколико Национална гарда не успе да смири ствари.

Снаге безбедности, ако се позову, сигурно би успеле да превагну међутим, како указује "Њузвик", то онда отвара два питања – да ли би војно руководство прихватило Бајденова наређења да иду против наоружаних побуњеника а ако би, да ли би конзервативни војници послушали наређења својих команданата са чијим се ставовима слажу?

- Има превише нас који смо спремни да дамо животе да повратимо своју земљу. Потребан нам је грађански рат – рекао је Низнањи.