Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИЛИ СУ ХИТЛЕРОВИ "МАЛИ ЉУДИ": Менгеле је над њима изводио најмонструозније експерименте, АЛИ... (ВИДЕО)

22.08.2019. 11:25
Пише:
Србија Danas/Express.hr
patuljci
патуљци / Извор: Foto:Twitter/Auschwitz Exhibition

Током II светског рата мали људи су били сматрани "генетски инфериорним материјалом" од стране Немаца, па је њихово убиство спадало у домен програма еутаназије.

Нацисти су "милосрдну смрт" наменили свима који су били психички болесни, ментално ретардирани или су патили од генетских поремећаја.

У Европи окупираној нацистима, мали људи - или како их често зову патуљци - били су посебно рањива група. Недуго пре рата, у Румунији је породица патуљака преживљавала наступајући као забавна трупа - плешући, певајући и свирајући минијатурне инструменте. Породица Овиц, која је наступала под именом трупа Lilliput, путовала је кроз Мађарску, Чехословачку и Румунију, служећи се разним језицима, укључујући и јидиш.

На несрећу Овицових, кад је Дизни 1937. направио мегахит Снежана и седам патуљака, Хитлер је постао велик обожаватељ тог филма. Иако је због антиамеричког става сам филм био забрањен у Немачкој, имао је своје место у Хитлеровој приватној колекцији. Симпатична прича освајала је Адолфа Хитлера, али га је и нервирала јер је показивала техничку надмоћ САД у филмској продукцији и анимацији.

Ни сам Хитлер вероватно није слутио да ће имати прилику да добије сопствених седам патуљака, иако у тој причи неће бити Снежане, већ само чисто зло у облику Јозефа Менгелеа.

ТРАМПОВ НОВИ ЗАКОН: Може мигранте да притвара на НЕОДРЕЂЕНО!

ТРАМПОВ НОВИ ЗАКОН: Може мигранте да притвара на НЕОДРЕЂЕНО!

СВЕ ДО СМРТИ ТВРДИО ДА ЈЕ НЕВИН: У Тексасу извршена смртна казна, ЕВО које су биле његове последње речи! (ФОТО)

СВЕ ДО СМРТИ ТВРДИО ДА ЈЕ НЕВИН: У Тексасу извршена смртна казна, ЕВО које су биле његове последње речи! (ФОТО)

Пожар у болници у Француској: Једна особа погинула, осам повређено (ВИДЕО)

Пожар у болници у Француској: Једна особа погинула, осам повређено (ВИДЕО)

Године 1940. антисемитски закон забранио је свим Јеврејима јавне наступе, а породица Овиц није имала другог избора него да сакрије своје порекло и настави да наступа да би преживели. Група се састојала од 12 чланова који су сви били патуљци и род, а неки су накратко успели да побегну несрећној судбини, да би на крају завршили пред SS стрељачким водом. Иронично, боље је прошло њих седам који су 12. маја 1944. ухваћени и превезени у концентрациони логор Аушвиц.

Тамо су дошли у руке "анђелу смрти", Менгелу, фетишисти бизарних и окрутних медицинских експеримената које је спроводио на тзв. "фриковима природе", људима са деформацијама и абнормалностима, у шта је убрајао и људе патуљастог раста. Своју је колекцију испитаника називао и "мој властити зоолошки врт". Лако је замислити болесно узбуђење које је осетио када га је чувар пробудио око поноћи 19. маја 1944. да му каже да је у логор пристигла породица патуљака - Розика, Францика, Аврам, Фреида, Мики, Елизабет и Перла Овиц.

"Смешио се као дете на божићно јутро", касније су причали сведоци догађаја, препричавајући да је подизао једног по једног са земље, одмеравајући их попут играчака. Иако им се обраћао љубазно, експерименти које је над њима спроводио били су застрашујући.

- Најболеснији су били гинеколошки експерименти. Убризгавали су нам разне течности у материцу, гурали предмете у вагину, извлачили крв, боли нас и одстрањивали делове ткива које су називали узорцима. Немогуће је описати ту бол која би трајала данима након експеримента, тако да нисмо могле да ходамо - записала је Елизабет Овиц.

Колико су окрутне биле те процедуре сведочи и чињеница да је Менгелеов асистент одбијао даље да учествује у експериментима јер се сажалио над малим женама. Менгеле никако није желео да их убије, барем не још, па је одлучио да се даље сам "забавља" са њима.

- Извлачили су нам течност из кичме, без икаквог анестетика наравно, чупали су нам здраве зубе. Кад бисмо падали у несвест, чупали су нам прамен по прамен косе да нас бол разбуди. Често би изводили болне експерименте на нашим мозговима преко носа, резали би нам ткиво у устима, на рукама - испричала је Елизабет.

Ипак, колико год Менгеле био чудовиште, у једну руку он је за Овицове био и спасилац - није дозвољавао стражарима да их воде на смакнуће јер "има пуно посла на њима". Менгеле им је често тепао и рецитовао - "иза седам планина крије се мојих седам патуљака", а жене из породице Овиц обраћале су му се с "ваша ексцеленцијо" и певале му кад би то од њих тражио. Као да су имале избора.

Менгеле им је понекад носио и поклоне - играчке или слаткише које би узимао од убијене деце у логору. Поклоне је најчешће примао 18-месечни син Лије Овиц. Дете му је једном чак рекло "тата", али Менгеле га је исправио рекавши да му је "само ујак", а потом би мало ласкао Фрејди, која му је била миљеница, говорећи јој како је лепа. Међу осталим инвазивним процедурама које је спроводио над њима, Менгеле им је у уши уливао прво врелу, па ледену воду, у очи им је укапавао разне хемикалије од којих су привремено били слепи - није имао никаквих моралних ни лекарских ограничења.

Знајући колико Хитлера одушевљавају патуљци, Менгеле је одлучио да сними филм у "кућној верзији" у којем су Овицови морали да певају немачке песме да би забавили Фирера. Тада је породица била сведок окрутне смрти двоје других патуљака, који су кувани док им се место није одвојило од кости. Менгеле је желео да њихове скелете изложи у музеју у Берлину.

Једног дана им довео фризера и шминкера и наредио да наступају пред SS одредом на позорници. Несрећници су стали на позорницу, а он им је наредио да се поскидају, па је великим штапом показивао на све њихове делове тела, а посебно на гениталије, док се публика смејала.

- Представа" је била хит, а Овици понижени и престрављени. Већина чланова породице није очекивала да ће преживети логор, али кад су Руси ослободили Аушвиц почетком 1945, Менгеле је на брзину зграбио своје папире и побегао. Уз помоћ САД, којима је предао резултате својих медицинских истраживања, побегао је у Латинску Америку. Умро је 1979. у Бразилу.

Трамп поново ШОКИРА! Позвао Русију у "ШКОЛУ ЗА ТЕРОРИСТЕ" да стану на пут Исламској држави!

Трамп поново ШОКИРА! Позвао Русију у "ШКОЛУ ЗА ТЕРОРИСТЕ" да стану на пут Исламској држави!

ЦЕО СВЕТ ОДУШЕВЉЕН: Председавајући у парламенту храни бебу свог колеге док траје РАСПРАВА (ВИДЕО)

ЦЕО СВЕТ ОДУШЕВЉЕН: Председавајући у парламенту храни бебу свог колеге док траје РАСПРАВА (ВИДЕО)

Жвакали су псе, змије а неки чак и људе: ЕВО КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАО ЈЕЛОВНИК НАЈВЕЋИХ ДИКТАТОРА НА СВЕТУ! (ВИДЕО)

Жвакали су псе, змије а неки чак и људе: ЕВО КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАО ЈЕЛОВНИК НАЈВЕЋИХ ДИКТАТОРА НА СВЕТУ! (ВИДЕО)

Цела породица Овиц ишетала је из Менгелове "пећине, на изненађење Руса". Касније је Перла Овиц, последњи преживели члан породице (умрла је 2001) потврдила страшне догађаје које је преживела, али ипак је задржала трачак захвалности свом "спасиоцу".

Да су ме судије питале да ли да га обесе, рекла бих да га пусте. Мене је спасла милост ђавола, а Бог ће Менгелеу дати оно што му следује - изјавила је Перла.

СВЕТЛА КОЈА ЧУВАЈУ ЖИВОТ: Помоћу ОВИХ сијалица, Јапан је ДРАСТИЧНО смањио стопу самоубистава (ВИДЕО)