Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БИО САБОТЕР СРПСКО-РУСКЕ САРАДЊЕ" Експерт о смени Рогозина, подсетио како је понизио Београд приликом посете

16.07.2022. 12:57
Пише:
Србија Данас/Курир
Dmitrij Rogozin
Дмитриј Рогозин / Извор: Профимедиа

Руски председник Владимир Путин у петак је изненада донео одлуку да се Дмитриј Рогозин разреши дужности директора Роскосмоса државне компаније која се бави ракетним и свемирским истраживањима.

За новог генералног директора државне свемриске компаније именован је Јуриј Борисов који је претходно обављао функцију потпреседника руске владе задуженог за војнопривредни сектор.

БОРИСОВ ПРЕУЗЕО ДУЖНОСТ ДИРЕКТОРА "РОСКОСМОСА": Ево шта Путин планира за Рогозина, огласио се Кремљ

БОРИСОВ ПРЕУЗЕО ДУЖНОСТ ДИРЕКТОРА "РОСКОСМОСА": Ево шта Путин планира за Рогозина, огласио се Кремљ

ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У РУСКОМ ДРЖАВНОМ ВРХУ! Путин сменио директора Роскосмоса - ново лице на месту вицепремијера (ФОТО)

ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У РУСКОМ ДРЖАВНОМ ВРХУ! Путин сменио директора Роскосмоса - ново лице на месту вицепремијера (ФОТО)

ПУТИНУ СЕ ОВО НЕЋЕ ДОПАСТИ, АМЕРКА СПРЕМА ПРЕВРАТ НА КАВКАЗУ?! Шеф ЦИА допутовао у Јерменију, дочекао га Пашињан

ПУТИНУ СЕ ОВО НЕЋЕ ДОПАСТИ, АМЕРКА СПРЕМА ПРЕВРАТ НА КАВКАЗУ?! Шеф ЦИА допутовао у Јерменију, дочекао га Пашињан

Разрешење Рогозина је за једне био шок и изненађење, за друге очекивана ствар, с обзиром да се у Русији већ дуже време шушкало да у Роскосмосу неке ствари и не функционишу баш добро, иако је број годишњих разних лансирања се попео само прошле године на 203. Било како било вероватно су бројне афере утицале на смену Рогозина.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је да Рогозин неће више обављати политичке функције и најавио да ће нови посао на који ће Рогозин бити именован ускоро следити. Коју позицију би могао заузети није навредно.

Без обзира на то већ су и у руским медијима започела лицитирања, па су се појавила три опције. Као Путинов човек од поверења који ће бити задужен за надзор територија које су заузеле руске јединице, друга је шеф кабинета руског председника или председнички помоћник.

Међутим, о овоме пишу само руски опозициони медији, док се званични Кремљ од свега тога оградио, а Песков саопштио да ће именовање Рогозина на нову позицију следити ускоро. На коју, то није саопштено.

Смена Рогозина је била довољан мотив да се о томе поразговара са магистром међународних односа и војним коментатором Бошком Јовановићем, који је одлично прати и познаје Рогозинов рад и дешавања у Русији с обзиром да је неко време провео тамо.

Dmitrij Rogozin i Vladimir Putin
Дмитриј Рогозин и Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Смена Дмитрија Рогозина је скроз очекивана. Жао ми је што се није десила раније. Дмитриј Рогозин је био саботер руско-српске војне сарадње вазда. Мутан тип и некоме коме није место у политици, јер док је био у партији Родина он је гурао расизам према Кавкасцима, а сад можемо да видимо где су ти Кавкасци које он не воли. У Роскосмосу било је пуно скандала од тога да је гро инжињера отишло из компаније, до тога да је његов портпарол, новинар Иван Зафонов оптужен за шпијунажу, да је један физичар из Роскосмоса преко мејла Американцима послао поверљиве податке, па да је био због тога ухапшен. Рогозин се и сувише дуго одржавао у сферама власти без да је имао икакву реалну политичку моћ - каже Јовановић и додаје:

- Роскосмос добија новог директора, то је Борисов који је био потпреседник владе задужен за руско-српску сарадњу. Мантуров га мења на том месту, тако да ћемо да видимо последице свега. Мислим да се схватило да у Роскосмос треба да се улаже, а и са документацијом из завода Антонов будућност Роскосмоса је светла. Сви треба се сетимо да је Рогозин поклонио макету С-300 кад је долазио у посету Србији, кад је рекао да је С-300 скупа играчка и да то Србија не може да купи, па се неко чуди што се Србија одлучила за ФК-3 и читаоци треба да знају да је приоритет у некој сфери наоружавања Русија, а ако се ми са њима не договоримо онда наравно долази неко ко је на позицији број 2 - рекао је Јовановић.

Рогозин је од почетка специјалне руске војне операције у Украјини и често је преко камера државне телевизије износио претње нукеларним ударом, балистичким ракетама и отоврено говорио о тестирању интерконтиненталне балистичке ракете "Сармат" и да ће то бити поклон за неке чланице НАТО.

Такође је говорио и о томе да Русија у космосу треба да започне свемирски рат. О његовим изјавама се понајвише писало на Западу, а руски председник Владимир Путин се о томе није претерано изјашњавао.

Такође кад је ЕУ увела санкције, тачније Литванија зауставила испоруку материјала руској ексклави Калињинград, Рогозин је тражио је од власти и Думе непризнавање суверенитета Литваније.

Путин је такође именовао Дениса Мантурова да преузме ресор индустрије и трговине Русије, али и да број потпреседника руске владе смањи са 11 на 10.