Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИВШИ ПРВИ ТРАМПОВ ЧОВЕК открио ДЕТАЉЕ преговора са Русијом: Путин ДОМИНИРАО у разговору са Доналдом! (ВИДЕО)

24.05.2019. 13:24
Пише:
Србија Danas/Logično.com
Donald Tramp, Vladimir Putin
Доналд Трамп, Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Како је на затвореном саслушању у Одбору за спољне послове Предсавничког дома Сједињених Држава изјавио бивши амерички државни секретар Рекс Тилерсон, за први састанак с Доналдом Трампом на маргинама самита Г20 је Владимир Путин био боље припремљен од челника Беле куће.

У Вашингтону нико није очекивао да ће преговори трајати тако дуго, додао је бивши дипломата. На посебном затвореном саслушању Тилерсон је детаљно говорио о првом састанку Трампа и Путина у јуну 2017. године на маргинама самита Г20 у Хамбургу.

- Према речима бивше дипломате, руски вођа је био боље припремљен и тиме је ставио свог америчког колегу у неповољан положај - наводи Вашингтон Пост.

Као што је рекао Тилерсон, Вашингтон је очекивао краћи састанак протоколарне природе, али се све претворило у дуге преговоре од више од два сата, током којих су председници расправљали о широком распону геополитичких питања. О томе су, под условом анонимности, за лист говорили чланови одбора који су били присутни током сведочења бившег државног секретара.

ТРАМП БРУТАЛНО НАПАО ПРЕДСЕДАВАЈУЋУ КОНГРЕСА: ТИ СИ ЛУДА Ненси, а ја сам екстремни ГЕНИЈЕ!

ТРАМП БРУТАЛНО НАПАО ПРЕДСЕДАВАЈУЋУ КОНГРЕСА: ТИ СИ ЛУДА Ненси, а ја сам екстремни ГЕНИЈЕ!

ПРЕТИ ЛИ ЕВРОПИ ПОЛИТИЧКИ ВАКУУМ? Шта подразумева евентуални одлазак Ангеле Меркел?

ПРЕТИ ЛИ ЕВРОПИ ПОЛИТИЧКИ ВАКУУМ? Шта подразумева евентуални одлазак Ангеле Меркел?

ПЕКИНГ НА АМЕРЕ УДАРИО ПЕСМОМ: У јеку трговинског рата овај спот је прави хит у Кини (ВИДЕО)

ПЕКИНГ НА АМЕРЕ УДАРИО ПЕСМОМ: У јеку трговинског рата овај спот је прави хит у Кини (ВИДЕО)

- Дуго смо разговарали о томе како је Путин искористио сваку прилику да потисне његове ставове. Разлика у ступњу приправности председника била је велика, због чега је дошло до неједнаке ситуације - наводи се у изјави једног од извора америчког листа.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Фото: Youtube/printscreen/MSNBC

Лист наглашава да су се, за разлику од славног састанка у Хелсинкију 2018. године, на ком није био присутан ни један представник администрације двојице челника, разговори у Хамбургу одвијали под Тилерсоном, који је био једна од ретких особа који су видели како преговарају Путин и Трамп.

У одговору на изјаве које је дао његов бивши државни секретар током расправе, челник Беле куће је изјавио: “Био сам добро припремљен за састанке с Владимиром Путином. Имали смо одличан састанак.”

Стручњаци истичу да, обзиром на Путиново велико искуство и знање о његовим вештинама, не постоји ништа изненађујуће у различитим нивоима спремности двојице челника, али за Сједињене Државе је то ризично.

- Путин је врло вешт противник, који све ово ради 20 година. Састанак у Хамбургу изгледа као остварење Путинових најлепших снова: неограничени разговор иза кулиса с америчким председником - рекао је Ендру Вајс, стручњак за Русију са Фондације Карнеги.

Лист примећује да је у прошлости председник Трамп већ знао да умањује важност припрема за преговоре, тврдећи да су његов инстинкт и способност да управља ситуацијом важнији за успех.

Наиме, пре прошлогодишњег састанка са севернокорејским челником Ким Џонг-уном, амерички председник је инсистирао: “Не мислим да морам бити посебно посебан. Главна ствар овдје је став и жеља да се нешто учини. Ствар није у припреми, него да ли људи заиста желе да се то догоди, а ми ћемо то врло брзо схватити.”

Према изворима америчког листа, Тилерсон се суздржао од отворене критике председника Трумпа. Бивши државни секретар признао је да он и председник имају “заједнички циљ”, а он је “очувати и подићи положај Америке у свету, и промовисати и штитити америчке вредности”.

Али, према Тилерсоновом мишљењу, он не дели заједнички “систем вредности” с председником. Кад су га замолили да појасни који је “систем вредности” Доналда Трампа, бивши дипломата је одговорио да “како то не може учинити”.

Лист примећује како је Доналд Трамп хвалио Мајка Помпеа, који је заменио Тилерсона на месту државног секретара зато што “деле исте вредности”.

Тереза Меј у сузама ДАЛА ОСТАВКУ! (ВИДЕО)

Тереза Меј у сузама ДАЛА ОСТАВКУ! (ВИДЕО)

МАДУРОВ ШАМАР ТРАМПУ У ЈЕКУ САНКЦИЈА "ХУАВЕЈУ": Направићемо 4Г мрежу уз помоћ Русије и Кине!

МАДУРОВ ШАМАР ТРАМПУ У ЈЕКУ САНКЦИЈА "ХУАВЕЈУ": Направићемо 4Г мрежу уз помоћ Русије и Кине!

Нова министарка Аустрије била је "опасна" спортисткиња: Са 16 година учествовала је и на Светском првенству (ФОТО)

Нова министарка Аустрије била је "опасна" спортисткиња: Са 16 година учествовала је и на Светском првенству (ФОТО)

Након његовог изненадног отказа у марту 2018. године, Рекс Тилерсон је врло ретко говорио о председнику Трампу. Међутим, у децембру је у интервјуу за ЦБС бивши дипломата рекао како амерички челник мало чита и крши закон. Трамп се бранио на Твитеру, називајући Тилерсона “глупим попут пања” и “проклето лењим”.

“Рекс Тилерсон је глуп као камен, а такође је потпуно неспреман и неспособан за положај државног секретара, дошао је с причом, а успут речено, добио је отказ, да нисам био спреман за састанак с Владимиром Путином у Хамбургу. Не мислим да ће се Путин с тим сложити”, написао је Трамп на Твитеру, коментаришући Тилерсонову наводну изјаву да се руски председник Владимир Путин боље припремио од Трампа за њихов први састанак у Њемачкој.