Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛЕПЕ, МЛАДЕ, БОГАТЕ, АЛИ... Живот у кавезу? Жене из богатих владарских династија нису срећне

03.03.2021. 08:33
Пише:
Србија Данас/Нова
Princeza od Dubaija, saudijska princeza, Gulnara Karimova
Принцеза од Дубаија, саудијска принцеза, Гулнара Каримова / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Дешава се да изгубе привилигеије, падну у немилост, па чак заврше и у затвору

Неписано је правило да даме из познатих краљевских и председничких породица живе у богатству и луксузу. Могу да се баве чиме год пожеле, а често за њих не важе правила која обичан народ мора да поштује. Међутим, дешава се да жене из ових породица често падну у немилост, изгубе све привилегије, па чак заврше и у затвору.

ДОСАД НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ ИЗ ЖИВОТА АДОЛФА ХИТЛЕРА: Шок откриће из биографије његовог оца и мајке (ВИДЕО)

ДОСАД НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ ИЗ ЖИВОТА АДОЛФА ХИТЛЕРА: Шок откриће из биографије његовог оца и мајке (ВИДЕО)

ХОРОР СЦЕНА! Девојчица (13) са својим оцем шетала плажом: Нису ни слутили на шта је могла да нагази - Застрашујући призор изазвао велику дискусију

ХОРОР СЦЕНА! Девојчица (13) са својим оцем шетала плажом: Нису ни слутили на шта је могла да нагази - Застрашујући призор изазвао велику дискусију

ПРВА РЕАКЦИЈА САРКОЗИЈА ПОСЛЕ ПРЕСУДЕ: Спреман сам да се жалим све до Европског суда

ПРВА РЕАКЦИЈА САРКОЗИЈА ПОСЛЕ ПРЕСУДЕ: Спреман сам да се жалим све до Европског суда

Цео свет чуо је за принцезу Латифу из Дубаија, која је оптужила оца да је држи као таоца. У затвору се нашла и саудијска принцеза, али и Гулнара Каримова, ћерка покојног председника Узбекистана.

Принцеза од Дубаија

Ћерка владара Дубаија која је покушала да побегне из земље 2018. послала је тајне видео поруке пријатељима у којима је оптужила оца да је држи као "таоца" и да страхује за свој живот.

На снимцима, принцеза Латифа ал Мактум је рекла да су је командоси ухватили када је побегла бродом, дрогирали и вратили у притвор. Тајне поруке принцезе Латифе више не стижу и пријатељи су сада позвали УН да се умеша.

Видео поруке су снимане неколико месеци телефоном који је Латифи прокријумчарен годину дана после хватања и повратка у Дубаи. Латифа је поруке снимала у купатилу јер је једино тамо могла да закључа врата.

Princeza Latifa
Принцеза Латифа / Извор: Профимедиа

У порукама наводи како се борила против војника који су зауставили брод којим је покушала да побегне, како је "шутирала и ударала" и ујела једног командоса за руку док није завриштао; како су је успавали, однели у приватни авион и како се пробудила у Дубаију; како је држе без медицинске или правне помоћи у вили без прозора, забрављених врата и коју чува полиција.

Латифине снимке BBC-u је доставила њена блиска пријатељица Тина Јаухиаинен која са другим принцезиним пријатељима води кампању Ослободите Латифу.

Латифа, 35, први пут је покушала да побегне са 16 али тек када је ступила у контакт са француским бизнисменом Хервом Жобером 2011. је дуго планирано бекство почело да се реализује. У томе јој је помагала Јаухиаинен, њена инструкторка капоеире, бразилске борилачке вештине.

Светски медији су пренели да је принцеза Латифа покушала да побегне из Дубаија 2018. године. Чамац у којем су се налазили шеикови људи пресрео је на мору код обале Индије, и Латифа је враћена у Дубаи.

На видеу снимљеном пре тога, 11. марта 2018, она је тврдила да је у заточеништву више од три године и да је подвргнута физичком злостављању након претходног неуспелог покушаја бекства 2002. Латифа је такође рекла да је њен отац одговоран за више убистава, укључујући жене њеног старијег брата.

Краљевка породица Дубаија саопштила је средином фебруара ове године, да је принцеза Латифа "збринута код куће" након што је BBC објавио снимке у којима оптужује свог оца да је држи као таоца.

- Она наставља да се усавршава и надамо се да ће се вратити у јавни живот у одговарајуће време - стоји у изјави краљевске породице, пише BBC.

Латифина сестра Шамса ал Мактум покушала је да побегне са породичног имања у Сарију у Енглеској, али су је шеикови агенти касније ухватили на улици у Кембриџу и вратили у Дубаи. Тамошње власти су одбиле захтев енглеске полиције да дође у Дубаи да истражи случај.

Саудијска принцеза

Саудијска принцеза, унука оснивача земље, открила је да је држе у затвору и затражила од тренутног лидера земље, свог рођака крунског принца Мохамеда бин Салмана да је пусте на слободу и да јој обезбеде медицинску негу.

Принцеза Басмах бинт Сауд бин Абдулазиз ал Сауд, активисткиња за људска права, тврди да су је притворили без оптужбе у Ријаду, заједно са њеним ћеркама. Басмах је рекла да није примила објашњење за њено хапшење, упркос упорним обраћањем краљевском суду земље и свом ујаку краљу Салману.

Вести о затварању принцезе Басмах изненадиле су два старија краљевска званичника, који су рекли да се о њој није чуо глас скоро годину дана и да се веровало да се опоравља након болести. Други чланови шире породице сматрали су да је принцеза у кућном притвору.

Princeza Basmah bint Saud bin Abdulaziz al Saud
Принцеза Басмах бинт Сауд бин Абдулазиз ал Сауд / Извор: Профимедиа

- Моје здравље се погоршава и то толико да бих могла да умрем. Нисам добила медицинску негу нити одговор на писма која сам послала из затвора у Краљевски суд. Отели су ме без објашњења заједно са ћерком и бацили у затвор - писала је заточена принцеза.

Како преносе медији, принцеза је са ћеркама ухваћена кад је покушала да напусти Саудијску Арабију и оде у Швајцарску у марту прошле године. Она је тада тврдила да јој је хитно потребна медицинска нега, међутим њеном приватном авиону није дата дозвола да полети.

Басмах је уназад често заговарала реформу саудијског краљевства и унапредила је хуманитарна и права жена током своје кратке медијске каријере и неколико година проведених у Лондону, где се остварила у бизнису. Она је позивала на увођење уставне монархије, што би раздвојило позиције монарха од извршних органа Саудијске Арабије и довело до фундаментане промене њеног статуса као апсолутне монархије.

Присталице саудијске принцезе апеловале су недавно на британске власти да помогну у њиховом ослобађању.

У два писма, прекоморском секратару Домонику Рабу и основном секретару Комонвелта Патрицији Скотланд, принцезине присталице су их позвале да интервенишу у име принцезе Басмах бинт Сауд бин Абдулазиз и њене ћерке Соухоуд Ал Шариф, које су ухапшене у Џеди пре две године. Споменули су да принцеза има проблем са срцем, што захтева хитну медицинску терапију, преноси Гардијан.

Принцеза и њена ћерка су одведене у затвор Хаир, озлоглашени најбезбеднији објекат у Ријаду, у којем се налази око 5.000 затвореника.

Гулнара Каримова

Најстарија ћерка покојног Узбекистанског председника Ислама Каримова, Гулнара Каримова, која је некада била дипломата, модна дизајнерка и певачица, завршила је иза решетака 2017. године, након што је оптужена због велике преваре и прања новца.

Узбекистански главни тужилац казао је тада како је Гулнара била чланица организоване криминалне групе која је поседовала имовину вредну више од 1,3 милијарди долара у 12 земаља, укључујући имања у Лондону у вредности од готово 30 милиона долара, као и хотеле у Дубаију у вредности од 67,4 милиона долара.

Gulnara Karimova
Гулнара Каримова / Извор: Профимедиа

Иначе, Гулнара Каримова (45), најстарија је ћерка покојног диктатора бивше совјетске државе, који је преминуо услед срчаног удара.

Гулнара је требала да наследи свог оца и била је врло моћна, радила је на дипломатским пословима, била је амбасадорка у Шпанији и представница Узбекистана у Уједињеним нацијама у Женеви.

Организовала је и модна догађања, имала властиту линију накита, а објављивала је и поп песме. Уз све то радила је и као водитељка забавних емисија на телевизији.

Међу дугим пописом оптужби против Каримове је и то да је преваром стекла имовину вредну 595 милиона долара и примила 869,3 милиона долара мита уплаћеним преко офшор рачуна.

Каримова је наводно била у кућном притвору од 2014. након што се јавно посвађала са својом мајком и млађом сестром Лолом на Твитеру, због чега није била на очевој сахрани.

Године 2015. осуђена је на пет година условно, а у интервјуу за BBC у децембру њен 23-годишњи син који живи у Лондону, Ислам Каримов, позвао је власти у Узбекистану да докажу како је његова мајка жива и здрава.

Године 2016. појавила се информација да је Гулнара у преминула, а затим и тајно сахрањена на ташкентском гробљу Минор у раку без икаквих обележја. Међутим, испоставило се да ништа од тога није истина.

Потом се 2019. године појавила вест да је Гулнара одведена је у затвор јер је наводно прекршила правила кућног притвора.

Она је према писању светских медија 2017. године, осуђена на 10 година затвора због преваре и прања новца, али јој је казна потом преиначена у кућни притвор. Њен адвокат Грегор Манжа поручио је на свом Твитеру 2019. године, да је Гулнара одведена уз примену силе.

Гулнарина ћерка Иман објавила је на Инстаграму фотографије на којима се виде двојица мушкараца како одвлаче из стана жену бадемантилу у и папучама.

Тужиоци су у изјави навели да је у уторак суд у Ташкенту одлучио да Каримова мора да одслужи остатак своје казне у затвору. Они наводе да је Гулнара користила забрањене методе комуникације, односно интернет, да је напуштала стан и да држави није платила компензацију.