Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШИРИ СЕ НОВА МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ МЕЂУ МЛАДИМА: Сви имају ове НЕУРОЛОШКЕ ПРОБЛЕМЕ који изазивају деменцију - научници без објашњења

03.01.2022. 09:57
Пише:
Србија Данас/Гардијан
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Званични број случајева под истрагом је 48, остао је непромењен од када је први пут објављен у рано пролеће 2021. Али више извора каже да би тај број сада могао да буде чак 150 људи

У канадској провинцији Њу Бранзвик стигло је упозорење да прогресивна неуролошка болест која збуњује стручњаке више од две године, утиче на све већи број младих људи и да узрокује брз пад когнитивних способности код неких од оболелих.

Умро чувени палеонтолог Ричард Лики, "ловац на фосиле"

Умро чувени палеонтолог Ричард Лики, "ловац на фосиле"

УЗНЕМИРУЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА О ОМИКРОН СОЈУ: Ево шта се дешава са симптомима уколико се заразите

УЗНЕМИРУЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА О ОМИКРОН СОЈУ: Ево шта се дешава са симптомима уколико се заразите

ЧВРСТО ОБЕЋАЊЕ БАЈДЕНА ЗЕЛЕНСКОМ: Ево шта је амерички лидер поручио Владимиру, тиче се Русије

ЧВРСТО ОБЕЋАЊЕ БАЈДЕНА ЗЕЛЕНСКОМ: Ево шта је амерички лидер поручио Владимиру, тиче се Русије

Запослени у "Виталит Хелт Нетворку", једној од две здравствене власти у покрајини у разговору за Гардијан рекао је да број сумњивих случајева расте и да млади, који су одрасли без претходних здравствених окидача развијају читав низ забрињавајућих симптома, укључујући брз губитак тежине, несаница, халуцинације, тешкоће у размишљању и ограничена покретљивост.

Званични број случајева под истрагом је 48, остао је непромењен од када је први пут објављен у рано пролеће 2021. Али више извора каже да би тај број сада могао да буде чак 150 људи, са заосталим случајевима који укључују младе људе који још увек захтевају даљу процену.

- Заиста сам забринут због ових случајева јер се чини да се тако брзо развијају. Забринути само за њих и дугујемо им неку врсту објашњења - рекао је извор.

Истовремено, забележено је најмање девет случајева у којима су две особе у блиском контакту - али без генетских веза - развиле симптоме, што сугерише да би могли да буду укључени фактори животне средине.

Један сумњиви случај укључивао је човека који је развијао симптоме деменције и атаксије. Његова супруга, која га је неговала, изненада је почела да има несаницу и да доживљава губитак миђићне масе, деменцију и халуцинације. Сада је њено стање горе од његовог.

Жена у 30-им храни се на сонду и има обилно лучење пљувачке, а њена неговатељица, студенткиња медицине у својим 20-им годинама, такође је недавно почела да показује симптоме неуролошког пада.

У једном случају, млада мајка је брзо изгубила на тежини, имала је несаницу и почела да халуцинира. Када је отишла на снимање мозга показало се да има узнапредовале знаке атрофије.

Запослени у Виталитеу који је инсистирао на анономности, јер није овлашћен да иступа јавно и страхује од последица, открио је да се обратио медијима из бриге због брзине ширења неуролошких проблема који се јављају код младих:

- Ово није болест Њу Брунсвика. Ми смо вероватно област која диже узбуну јер смо углавном рурални и у области где би људи могли бити више изложени факторима животне средине - рекао је саговорник Гардијана.

koronavirus, SAD
коронавирус, САД / Извор: Профимедиа

Али у јануару се очекује да ће провинција Њу Брансвик објавити да је група случајева, први пут објављена у јавности прошле године, након што је меморандум процурео у медије, резултат погрешних дијагноза, које су грешком груписале неповезане болести заједно.

Специјална клиника за неуродегенеративне поремећаје, која се назива и Клиника за ум, у граду Монктону је центар за испитивање случајева упућених из региона, као и из суседних провинција. Потенцијални случајеви су углавном збунили лекаре и одолели низу стандардизованих неуролошких тестова који се користе да би се искључила одређена стања.

Користећи смернице за опис случаја које је развио тим неуролога и епидемиолога, клиника одлучује да ли стање пацијента захтева даља испитивања или већ има болест. Утврђивање ко постаје део кластера је субјективно, углавном зато што је мозак изузетно тежак за проучавање. О чему се ради сазнаје се заправо тек након што пацијент умре, па се церебрално ткиво може у потпуности тестирати.

Упркос упадљивим детаљима око новијих случајева, покрајина је радила на сузбијању страхова. Званичници су у октобру сугерисали да је осам смртних случајева резултат погрешне дијагнозе, тврдећи да су жртве, уместо заједничке неуролошке болести, умрле од познатих и неповезаних патологија.

Али стручњаци су забринути, углавном због старости пацијената. Неуролошке болести су ретке код младих људи.

У октобру је из канадске покрајине такође саопштено да епидемиолошки извештај указује да нема значајних доказа о било каквој познатој храни, понашању или изложености животној средини који би могли да објасне болест.