Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИМАЛА ДЕВЕТ ГОДИНА КАДА СЕ ПРВИ ПУТ УДАЛА! ДА ЛИ СТЕ ЧУЛИ ЗА "БРАК ЗАДОВОЉСТВА"? Језив обичај који се и даље упражњава иако је илегалан, ВЛАСТИ НЕМОЋНЕ

09.07.2023. 09:23
Пише:
Србија Данас/Телеграф
dete_bagdad
дете_багдад / Извор: Фото: Профимедиа

Ужасан обичај и даље постоји у Ираку.

Русул се пробудила сама у кући. Њен брак трајао је свега три сата. Није јој то био први брак, ни други, ни трећи ни четврти... Ова девојчица се удавала толико пута да више не може ни да се сети својих мужева.

СПОЈ НЕСПОЈИВОГ, МИКС КУЛТУРА КАКАВ НИГДЕ НЕЋЕТЕ СРЕСТИ: Ово су неке од НАЈБИЗАРНИЈИХ ствари које можете видети само у Дубаију

СПОЈ НЕСПОЈИВОГ, МИКС КУЛТУРА КАКАВ НИГДЕ НЕЋЕТЕ СРЕСТИ: Ово су неке од НАЈБИЗАРНИЈИХ ствари које можете видети само у Дубаију

ВЕЛИКИ ПОЖАР У АКВА ПАРКУ: На терену више десетина ватрогасних возила (ВИДЕО)

ВЕЛИКИ ПОЖАР У АКВА ПАРКУ: На терену више десетина ватрогасних возила (ВИДЕО)

ПРОНАЂЕНА ТЕЛА КРИСТИНЕ И АЛЕКСАНДРЕ: Гнусна истина испливала на видело!

ПРОНАЂЕНА ТЕЛА КРИСТИНЕ И АЛЕКСАНДРЕ: Гнусна истина испливала на видело!

Њена тужна прича почела је давно. Почела је да ради како би издржавала сестру, пошто са породицом нису биле у добрим односима. Док је зарађивала, на улици је гледала девојке у тесној одећи како чекају клијенте. Убрзо би неки старац дошао да их "покупи".

- Биле су то веома лепе, младе девојке. Никад нисам могла да схватим како су могле себи да дозволе да продају своје тело -  прича Русул за медије.

Иако је имала тежак живот, Русул се заклела да њено парче хлеба никад неће зависити од неког мушкарца. Када би јој неки у руку угурао папирић са бројем телефона, игнорисала би их.

Међутим, једног дана је у радњу где је радила ушетао нешто старији мушкарац и почео да јој се обраћа. Био је љубопитљив. Питао ју је о њеном животу, зашто ради тако млада, одакле је... По први пут, Русул је помислила да неко брине за њу.

Сестра и она живеле су у Багдаду, а новац који је зарађивала једва да је био довољан да их прехрани. Иако се у почетку заклела да ће бити самостална, убрзо је почела да машта како ће наћи дивног мужа, који ће бринути и о њој и о сестри.

Тај исти мушкарац настављао је да свраћа из дана у дан, и чинио је све како би привукао њену пажњу. После извесног времена Расул је развила емоције према њему.

Након свега пар недеља он ју је запросио. Одвео ју је у Кадимју у Багдаду. Док су улазили у канцеларију за верске бракове, Расул је била пресрећна.

Церемонија је била кратка, свештеник је изрецитовао неколико речи, питао је да ли се слаже са 250 евра мираза који ће добити и представио јој уговор. Русул није знала да чита, али чак и да је знала, можда не би схватила да нешто није у реду.

Неколико минута након благослова, њен нови муж ју је одвео у стан који се налазио у близини, како би конзумирали брак. Иако је Русул била нервозна, радовала се што ће њена сестра и она коначно имати пристојан дом. Свог мужа је пратила у спаваћу собу и, док је он затварао врата, молила се да ће се према њој добро опходити и да ће њихов брак потрајати.

И заиста, првих неколико дана све је изгледало као у бајци.

- Осећала сам се као да ми је неко скинуо сав терет са рамена. Коначно нисам ја била та која мора све да обезбеди - присетила се Расул.

Међутим, након неколико недеља, њен муж је нестао.

Русул није ни знала да је склопила брак на одређено време. У питању је специјални исламски брак, такозвани "завај ал-мутаа", односно "брак задовољства". То је начин да се муслиманима верски дозволи да имају интимне односе. Уговор мале Расул је сада истекао.

Отрчала је код свештеника који ју је венчао. Деловао је као да је очекује...

Шта је брак задовољства?

devojcica_bagdad
девојцица_багдад / Извор: Фото: Профимедиа

Мутаа бракови потичу из предисламске традиције у Ирану и Арабији. Данас их санкционишу шиитски свештеници у Ираку и суседном Ирану, где се већина шиита придржава онога што је познато као дванаесточлани шиизам.

Стручњаци кажу да је под шиитским исламом циљ оваквих бракова сексуално уживање, а не рађање, и да су се у вековима одвијали углавном на ходочашћима и у трговачким центрима, где су усамљени мушкарци, који путују на велике удаљености, често тражили друштво.

"Брак задовољства" започиње уговорм, у којем се наводи дужина трајања брака и "компензација" тренутној жени. Тај уговор може бити и вербалан, а свештеник, иако често присутан, не мора ни да га потврди.

Брак може да траје од сат времена до 99 година. Мушкарац није у обавези да издржава супругу и има право да раскине уговор у сваком тренутку.

Бракови задовољства нису дозвољени према сунитском исламу. Али неки сунитски свештеници санкционишу алтернативне варијанте брака, као што је "мисиар", за који неки стручњаци кажу да има сличну функцију као и мутаа брак и такође је критикован јер експлоатише жене.

Присталице мутаа бракова кажу да они могу бити позитиван потез за парове који су свесни шта раде.

- Ово је нешто што је веома распрострањено. Има много девојака попут мене - каже Русул.

У случају девојчица као што је оне, ти уговори суштински омогућавају злостављање деце. Бракови задовољства такође нису признати по ирачком грађанском праву. Кривични закон каже да свако ко има сексуалне односе ван брака са девојком или женом може бити кажњен казном затвора до седам година ако има између 15 и 18 година, односно до 10 година ако је жена млађа од 15 година.

Русул каже да јој је свештеник тада предложио да иде из једног у други "брак задовољства", истичући да баш и нема другу опцију, с обзиром на њено тешко финансијско стање.

Тада ју је, како каже, фотографисао.

Русул је знала да ће се још борити да преживи са својом платом, и да јој недостатак образовања пружа мале изгледе за бољи посао. Такође је знала да ће јој чињеница да није девица отежати проналазак мушкарца који жели трајни брак.

- Свештеник је тада постао посредник, проналазио ми је "посао", а ја нисам имала другу могућност него да на то пристанем - прича Расул.

Расул не жели да открива колико зарађује, али истиче да свештеник од сваког брака узме провизију. Каже да је потписивала уговоре који трају неколико сати, али и неколико недеља.

- Када ме свештеник позове и каже да ми је нашао неког, не могу да кажем не - прича Расул.

Русул је спавала са десетинама мушкараца... Са толико њих да им више не зна ни број. Са сваким је имала потписан брачни уговор

Објашњава и како јој свештеник обезбеђује контрацепцију, да не би остала у другом стању.

Брак задовољства на ходочашћу

devocica_bagdad
девоцица_багдад / Извор: Фото: Профимедиа

Кадхимја је локација једног од најважнијих ходочасничких места шиитског ислама. Милиони људи долазе из целог света да посете џамију у знак сећања на смрт Муса ал-Кадхима, седмог од 12 шиитских имама.

Међу ужурбаним тезгама на пијаци које окружују светилиште налазе се десетине канцеларија у које парови одлазе да се венчају по исламском закону, или шеријату, пре него што се појаве пред судијом да би добили званичан венчани лист. Већина парова тражи трајне бракове. Али неки траже мутаа бракове.

Иако су нелегални у Ираку, медији пишу да су бракови задовољства и те како доступни у Кадхимји. Од десет свештеника којима је новинар пришао, чак осам њих је признало да је закључило такав брак. Од њих осам, чак двојица свештеника су пристала да благослове уговоре са малолетницама, од којих су неке имале свега девет година.

Немогуће је одредити колико је тачно распрострањено склапање оваквих бракова са малолетницама у Ираку.

Гаит Тамими, бивши виши шиитски свештеник из Карбале, рекао је да је био сведок хиљада мутаа бракова, али ниједног са децом. Он је признао да сунити такође склапају неформалне бракове, али је рекао да чињеница да су шиитски свештеници ближи онима на власти значи да могу да делују некажњено.

У једној од "канцеларија за бракове" у Кадхимји, свештеници су, не знајући да разговарају са новинарима, открили детаље из своје праксе.

- Можеш да се ожениш на пола сата, чим уговор истекне, можеш да ожениш другу - причао је свештеник.

Он је рекао да може да организује и првокласни апартман у хотелу за младожењу и младу, иако је незаконито да пар изнајми собу у хотелу у Ираку, уколико нису вечани по грађанском закону.

Многи свештеници нису марили ни за то што је млада очигледно била превише млада.

Законска граница за брак у Ираку је 18 година, иако су поједине судије дозвољавале брак и 15-годишњим девојчицама у "хитним случајевима".

Шеријат, међутим, дозвољава девојкама да се удају када прођу кроз пубертет.

Шеријат, такође, захтева од свештеника да добије сагласност родитеља ако је девојчица малолетна. Али овај свештеник не прави проблем чак ни када се новинар претвара да жели да ожени 13-годишњу девицу.

Уместо тога, он само саветује да се детету не одузме невиност. Као алтернативу предлаже анални секс. И радо води церемонију преко телефона, да девојка није ни присутна.

Новинару је узео 200 долара за церемонију која је трајала свега неколико минута. Чак се понудио и да новинару пронађе другу жену, чим овај уговор истекне.

- Могу да их фотографишем и да ти пошаљем. Ако ти се свиди, врати се и твоја је - рекао је свештеник.

Потом је довео једну младу девојку, слободну да склопи мутаа брак, да упозна новинара. Говори како може са њим да проведе ноћ за 300 долара. Када је репортер рекао да ипак не жели да склопи брак, свештеник наговара ову девојку да му нађе неку млађу.

- Можда може да ми нађе неку која има 14 или 15 година. Рећи ћу јој да потражи, а ако је млада, довешћу ти је - нуди свештеник.

У Карбали, шиитском светом граду удаљеном 120 километара јужно од Багдада, новинар пита шеика Емада Аласадија, највишег свештеника у градској шеријатској канцеларији за венчање у џамији Карбала, да ли одобрава праксу мутаа брака. Каже да, иако је то дозвољено у шеријату, он га никада не би обављао.

- Кривац би био осуђен на затворску казну, чак и да је свештеник - каже он.

Међутим, у улицама око светиње, свештеници деле другачије савете.

Свештеник Сајед Мустафа Салави каже да би био и више него срећан да склопи мутаа брак новинара и 12-годишње девојчице. Уопште се не потреса што је у питању дете.

- Битно да има више од девет година. Према шеријату проблема нема, ради шта ти је воља - говори свештеник.

Када га је новинар поново позвао после неколико дана, да га упита да ли може да му обезбеди нову младу, свештеник је задовољно трљао руке.

- Неће да шаљу фотографије, али када их видиш биће ти јасно. То су добре, прелепе девојчице. Ако ти се једна не свиди ту је друга, трећа... - причао је свештеник.

Када је новинар  на крају открио да је новинар сви свештеници су порицали да су икада склопили мутаа брак.

Један од свештеника рекао је да се углед на великог Али Систанија, најутицајнијег шиитског свештеника у Ираку.

Новинар обратио канцеларији ајатолаха Систанија у светом граду Наџафу са новинарским доказима и замолио га да појасни свој став о мутаа браковима.

- Ако се ове праксе дешавају на начин на који кажете, онда их безрезервно осуђујемо. Привремени брак није дозвољен као средство за продају секса на начин који омаловажава достојанство и хуманост жена. Старатељ девојке не би требало да дозволи њен брак без њеног пристанка... и она не би требало да се уда ако је то противзаконито, то би јој могло донети невоље - наводи се у саопштењу ајатолаха.

Попут неких других шиитских вођа у Ираку, ајатолах Систани је у прошлости, у књизи "Пут праведника" објављеној пре више од 25 година, писао да ако је дете млађе од девет година обећано за брак или привремени брак, сексуални додир је био верски дозвољен.

Међутим, у тренутку када је новинар радио ову причу (пре четири године, прим. аут.) из канцеларије ајатолаха је речено да су се "времена променила и то је избрисано из његових тренутних књига".

"То није грех"

Један мушкарац у својим 40-им, који користи свештенике да му пронађу жене и девојке за мутаа бракове каже да брак задовољства није грех.

- То се не рачуна као грех. Доступан је и јефтин је и добро је то учинити -  каже он.

- Много свештеника то обезбеђју, али ја користим само двојицу јер ми обезбеђују све девојке које су ми потребне - каже он.

Мушкарац објашњава како свештеник има унапред припремљене фото-албуме.

- Некад неколико девојака седи код њега у канцеларији. Ако ти се нека свиди, можеш да је узмеш. Ако не, гледаш албум и тако - објашњава мушкарац.

Он каже да лично преферира девојке које имају 16 година и више, јер имају више искуства, а и "не коштају толико".

- Девојчице од 12 су 'sveže', зато су и скупље. Уговор са њима кошта и по 800 долара - каже саговорник.

Русул потврђује да се девице много више траже.

- Постоје свештеници који траже младе девице јер их клијенти траже, а и плаћају се више - прича Расул.

Она каже да девојке после 20. године престају да буду занимљиве за свештенике.

Губитак части

brak
брак / Извор: Фото: Профимедиа/илустрација

Губитак невиности ван брака носи приличан ризик у земљи, јер неки Ирачани то виде као нарушавање породичне части.

Мона је имала само 14 година када су је наговорили на мутаа брак са старијим мушкарцем који ју је пратио кући из школе.

Сада неколико година старија, Мона је под притиском породице да се уда и уплашена је да ће њен будући муж сазнати да више није невина. Каже да је ујак убио њену рођаку само зато што је имала дечка. Каже да размишља о самоубиству.

- Немам излаз. Ако осетим још мало притиска, учинићу то -  каже Мона, која је у међувремену побегла од куће.

Али, нису само девојке рањиве на потенцијално експлоататорско оруђе мутаа бракова.

Од Ране се, када је имала двадесетак година, муж развео када је побегла у Багдад, након што су милитанти из сунитске џихадистичке групе Исламска држава (ИС) заузели њен родни град.

Када је упознала новог мушкарца била је одушевљена када ју је запросио. Веровала је да ступа у трајни брак. Није се ни трудила да прочита уговор јер је веровала новом мужу.

Чак и да је прочитала уговор можда не би схватила да је преварена. Уговор изгледа као и класичан уговор о браку по шеријатском закону. Једино што свештеник дода реч мутаа у једној загради, што многим девојкама и промакне док читају.

- Провели смо три најлепша дана у мом животу. Наручивали смо храну, чувао ме је. Када си сломљен, а неко ти пружи наду, то је драгоцено - прича Рана.

Онда су једног дана кренули у куповину и њен нови муж је само нестао.

Када је породица сазнала да је њен нови брак био привремен, одрекли су је се.

Иако су мутаа бракови санкционисани од стране шиитских свештеника, многи сектори ирачког друштва, и шиити и суни, сматрају их нечасним – у суштини проституцијом.

- Када се удате, осећате се сигурно, срећни сте. Он је ваш муж, верујете да имате будућност, али се испоставило да је све била лаж. За нас је свештеник нешто посебно, али онда откријете да је овај тип који носи турбан варалица. Неки свештеници бране мутаа брак као начин да удовице и разведени добију приход, јер жена добија мираз. Такође кажу да жене имају сексуалне жеље и желе религиозно одобрено средство за спавање са мушкарцима - прича Рана.

Русул каже да је то лажна идеја.

- Можда неки желе ово, али мислим да многи људи не би желели да крену тим путем ако су финансијски сигурни. Зашто би тинејџер желео ово да уради? - пита се Русул.

Канцеларија ајатолаха Систанија рекла је за медије да се злоупотребе догађају јер власти не спроводе закон.

Портпарол ирачке владе рекао је да је властима тешко да реагују "ако жене не оду у полицију са својим притужбама на свештенике".

Али за девојке попут Моне, које не желе да њихове породице сазнају за њихове мутаа бракове, одлазак у полицију изгледа немогућ.

Не постоје званични подаци колико је мутаа бракова склопљено у Ираку.

Русул проклиње дан када је, несвесно, закорачила овим путем.

- Кад једном ово урадиш, живот ти је уништен - каже она.

}