Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА УДАРИЛА НА НАЈМЛАЂЕ: Све више беба у Бразилу умире од опаког вируса, шта је разлог? (ВИДЕО)

15.04.2021. 15:05
Пише:
Србија Danas/BBC
beba
беба / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Ковид-19 је десетковао становништво у Бразилу

Пандемија корона вируса траје већ више од годину дана, а број преминулих од ове опаке болести у Бразилу сад достиже свој пик. Иако постоје бројних докази о томе да је реткост да деца умиру од ковида-19, у Бразилу је овај вирус узео животе 1.300 беба.

РЕШИТЕ СЕ ПРОЛЕЋНОГ УМОРА: Ови витамини и минерали су вам потребни за блиставу кожу, косу и нокте!

РЕШИТЕ СЕ ПРОЛЕЋНОГ УМОРА: Ови витамини и минерали су вам потребни за блиставу кожу, косу и нокте!

НОВИ УДАР НА РУСИЈУ: Америка протерује руске дипломате и уводи нове санкције!

НОВИ УДАР НА РУСИЈУ: Америка протерује руске дипломате и уводи нове санкције!

ДА ЛИ ЈЕ ИЗРАЕЛ ПОБЕДИО КОРОНУ? На корак су до достизања колективног имунитета, а колико близу је Србија том циљу?

ДА ЛИ ЈЕ ИЗРАЕЛ ПОБЕДИО КОРОНУ? На корак су до достизања колективног имунитета, а колико близу је Србија том циљу?

Један лекар одбио је да тестира Џесикиног једногодишњег сина на Ковид, говорећи да симптоми које има не одговарају профилу вируса. Два месеца касније малени Лукас преминуо је од компликација проузрокованих ковидом.

Џесика Рикарте, која је након две године покушавања да остане у другом стању остала трудна са Лукасом, схватила је да са њеним сином нешто није уреду када је почео да одбија да једе. Прво је мислила да га муче зуби, а Лукасова кума, која је медицинска сестра, мислила је да има упалу грла. Међутим, малишан је убрзо добио температуру, а потом је почео и отежано да дише.

Мајка га је одмах одвела у болницу и тражила да дете тестирају на корона вирус, али је лекар упркос ниској сатурацији, која је била 86, рекао да нема потребе да се дете тестира јер нема температуру.

- Не брините, мајко. Нема потребе да га тестирамо. Вероватно је само упала грла" - прича Џесика шта јој је лекар рекао.

Симптоми су се ублажили, али је беба и даље била поспана и уморна

Доктор јој је рекао да деца ретко оболевају од корона вируса, дао јој је антибиотике и послао је кући. Нажалост, није постојала опција да дете приватно тестира. Џесика каже да су Лукасу неки симптоми нестали након десет дана узимања антибиотика, али да је дете и даље било стално уморно. Сви око ње су јој говорили да паничи и да нема разлога за бригу, али Џесика је знала да са њеним сином нешто није у реду, јер се није понашао онако како се иначе понаша.

Био је то мај 2020. године, када је епидемија све више узимала маха. У граду у ком Џесика живи већ је од короне умрло двоје људи. Сви мештани су били у шоку, јер је у питању мало место и свако сваког зна.

Џесикин супруг Израел је био против тога да Лукаса опет воде у болницу, јер је сматрао да ће то повећати шансе да се дете зарази короном. Недеље су пролазиле, а малишан је све више био поспан, а 3. јуна би повратио све што би унео у себе. Тада је Џесика схватила да више нема времена за чекање.

Када су опет стигли у болницу, доктор је тестирао Лукаса на Ковид, да би "искључио ту опцију". Међутим, Лукасова кума, која ради у тој болници морала је Џесики и Израелу да саопшти лошу вест - дечак је био позитиван.

Како та болница није имала адекватне услове да лечи дете, послали су их у болницу која је удаљена два сата од њиховог места. Тамо је дечаку установљен Мултисистемски инфламаторни пост-ковид синдром (МИС-Ц).

Експерти кажу да је овај синдром, који углавном погађа децу шест недеља након што су инфицирана вирусом, редак, али главни епидемиолог на Универзитету у Сао Паолу др Фатима Марињо каже да се сусреће са све више случајева МИС-Ц.

Опоравак, па мождани удар

Лукас је по доласку у болницу интубиран. Лекари су рекли да је дечаку стало срце, али да су успели да га уживе. Др Мануела Монте, која је лечила Лукаса дуже од месец дана на одељењу интензивне неге рекла је да је изненађена што је дечак био у тако тешком стању, јер није имао коморбидитете.

За 33 дана колико је био на интензивној нези, Џесика је успела да га види свега три пута. Малишан није могао више сам да дише. У једном тренутку стање му се побољшало, те су лекари одлучили да му уклоне тубус. Након што су дечака пробудили позвали су Џесику и Израела да га виде преко камере. Почео је да плаче чим им је чуо глас. То је био и последњи пут да су видели свог дечака како реагује. Следећи пут када су га видели преко камере имао је "паралисан поглед". Убрзо је на скенеру установљено да је имао мождани удар.

Лекари су се надали да ће се опоравити, баш као и Џесика. Стање се довољно стабилизовало да га са интензивне неге пребаце на одељење. Међутим, дошло је до наглог погоршања. Лукасу је одједном пала сатурација и откуцаји срца. Лекари нису могли да учине ништа. Преминуо је у рано јутро.

Џесика је уверена да би њена беба и даље била жива да су доктори пристали да Лукаса тестирају почетком маја када га је први пут довела на преглед. Са тим се слаже и докторка Монте. Она истиче да МИС-Ц не може да се спречи, али верује да може успешно да се лечи ако се благовремено дијагностификује.

- Стигао је у болницу у критичном стању. Уверена сам да би исход био другачији да смо раније почели да га лечимо - рекла је др Монте.

Др Фатима Марињо каже да њене колеге често живе са погрешним уверењем да су шансе мале да деца оболе од ковида. Она каже да су бројна истраживања показала да велики број деце и беба буду позитивни на вирус.

Према подацима бразилског Министарства здравља, у тој земљи је у периоду од фебруара 2020 до 15. марта 2021, ковид однео животе најмање 852 деце узраста до 9 година. Међу њима је и 518 беба, које нису напуниле ни годину дана. Др Марињо процењује да је број дупло већи.

Према њеним речима, подаци показују повећан број смртних случајева од неспецифичног акутног респираторног синдромоа током пандемије и открива да је било 10 пута више смртних случајева од необјашњивог респираторног синдрома него претходних година. Узимајући све ово у обзир, она процењује да је вирус у ствари убио 2.060 деце млађе од девет година, укључујући 1.302 бебе.

Зашто се ово догађа?

Стручњаци кажу да пораст броја оболелих од ковида у Бразилу, која је друга по броју оболелих у свету, јесте повећало шансе да је све више малишана заражено.

- Наравно, што више случајева имамо, то је више и хоспитализација и расте број преминулих у свим старосним категоријама, укључујући и децу. Када би пандемија била контролисана, овај сценарио би могао да се избегне - каже Ренато фури, председник Научног одељења за Имунизацију при Удружењу педијатара у Бразилу.

Иако бројке у Бразилу из дана у дан расту, председник Жаир Болсонаро одбија да уведе локдаун, а ситуација се додатно погоршава због брзог ширења бразилског соја, за који се верује да је много заразнији. Број преминулих прошлог месеца је дупло већи у односу на било који други месец од почетка пандемије.

Други проблем јесте све већи број оболелих међу децом, јер се не тестира довољно.

Др Марињо каже да се у случају деце ковид често дијагностификује прекасно, када су већ много болесни.

- Имамо озбиљан проблем да откријемо такве случајеве. Немамо довољно тестова ни за угрожену популацију, камоли за децу. С обзиром на то да касно установимо проблем, касно и почињемо да лечимо - каже она.

Истиче и да није недостатак тестирања једини проблем, већ и погрешна дијагноза, с обзиром на то да деца често имају другачије симптоме ковида него одрасли.

- Деца чешће имају дијареју, болове у стомаку и грудима. Због тога што се касни са дијагнозом, деца нам стижу у болнице када су већ у озбиљном здравственом стању, које се често на крају искомпликује, и на крају дође до смртног исхода - каже докторка.

Проблем у Бразилу представља и сиромаштво и приступ здравственој нези. Др Марињо каже да су најугроженија деца из сиромашних породица, као и деца црне пути. Додаје и да чињеница да у многим кућама живе велике породице онемогућава да се одржи дистанца уколико дође до заражавања, а велики је број и оних који не могу себи да обезбеде адекватну здравствену негу.

Такође, ова деца су неухрањена, самим тим имају и слабији имунитет.

Исто тако, деца нису приоритет за вакцинацију и тренутно не постоји вакцина за децу млађу од 16 година.

Научници истичу да је ризик од фаталног исхода код деце и даље веома низак. Тренутна статистика показује да је 0,58 одсто од 345.287 смртних случајева у земљи деца узраста до девет година. Ипак, то значи да је од ковида преминуло више од 2.000 малишана.

- Ове бројке су забрињавајуће - кажу лекари.

Када треба потражити помоћ

И док деца могу да се заразе корона вирусом, шансе да дође до компликација су веома мале. Уколико се ваше дете не осећа добро, пре ће бити да га мучи неки други вирус, али не корона.

Ипак, лекари упозоравају родитеље да им се обрате уколико примете неке од следећих симптома код деце: бледило у лицу, хладна или осетљива кожа, застој или поремећаји у дисању, фрас или напад. Исто тако помоћ би требало потражити уколико је дете непрестано узнемирено, збуњено, летаргично...

Пажњу треба обратити и на осипе на кожи, као и на бол у тестисима код дечака.